3 tipuri de relatii distructive
Anumite relatii chiar nu ne sunt benefice, dar asemeni sindromului Stockholm dezvoltam sentimente sentimente pozitive pentru o persoana nociva. Mai mult, ajungem sa ii intelegem actiunile, considerandu-ne intrucatva vinovati sau responsabili pentru situatie.
Partenerul psihopat
Desigur nu trebuie sa aiba antecedente clinice ca sa il catalogam astfel. Daca insa esti in relatie cu cineva gelos, posesiv, agresiv, care te invinuieste din orice si caruia orice ai face nu reusesti sa ii fi pe plac sau pentru care nu esti suficient de bun/buna, felicitari, ai un partener cu trasaturi psihopate.
Neincrederea lui si sentimentele proprii de inferioritate vin in contradictie cu cine se crede sau cine se vrea a fi, iar pentru rabufniri cauta motive si vinovati in jur. Tu, fiind cel mai aproape, esti si cea mai usoara tinta.
Daca te-ai intrebat de prea multe ori ce poti face pentru a nu mai avea parte de asemenea reactii, raspunsul este: sa pleci. Meriti un partener care sa te vrea si sa te aprecieze asa cum esti. Sa persisti intr-o astfel de relatie inseamna sa accepti ca nu esti tu ok si sa te devalorizezi.
Partenerul ultradependent
La inceputul unei relatii nevoia de a petrece cat mai mult timp cu celalalt este un firesc. Datorita noutatii si dorintei de a-l descoperi, timpul alocat poate fi considerabil. Chiar si atunci insa, este bine sa ne pastram si viata independenta de el.
Pe cat de induiosatoare este dorinta celuilalt de a ne avea mereu aproape la inceputuri, pe atat de sufocanta va deveni aceasta pretentie pe parcursul relatiei.
Renuntarea totala la orice viata sau activitate in afara cuplului nu este multumitoare pentru niciunul si nici sanatoasa. Pretentiile unei persoane excesiv de dependente vor creste treptat ajungand sa iti invalideze restul rolurilor la locul de munca, cu familia sau cu prietenii.
Nu este vina ta ca nu poti oferi mai mult ci exista anumite spatii pe care un astfel de partener doreste sa le invadeze si controleze. Vorbim despre o persoana nesigura, pentru care iubirea inseamna abandon absolut din partea iubitului.
Partenerul manipulator
Nu ne place sa fim manipulati, iar unii dintre noi chiar se lauda ca nu pot fi usor atrasi in asemenea capcane. Intr-adevar cand capcanele sunt evidente sau cand vin din partea cuiva din exterior cu un interes vadit si declarat, sunt mai simplu de evitat.
Cand insa vin de la jumatatea semnificativa, de multe ori ratam in a le cataloga corespunzator. Un partener a carui comunicare este frecvent in termenii „daca/atunci”, care iti impune diferite opinii personale cu mesajul „vreau ce e mai bine pentru tine/incerc sa te ajut” este un partener manipulator.
Asa cum este si un partener care isi justifica pornirile jignitoare sau de control prin afirmatia „te iubesc, de aceea ma port asa”. Fugi cat de repede si cat de departe poti.
Ai incredere in ceea ce esti si felul in care faci lucrurile. Si in special, nu lasa un astfel de partener sa te izoleze de toate persoanele importante din viata ta care te pot sprijini in a renunta la o astfel de relatie.
De Iulia Barca
Foto: 123rf.com