Now Reading
Uterul matern – primul centru de studiu al limbilor straine

Uterul matern – primul centru de studiu al limbilor straine

Revista Psychologies

Este demonstrat faptul ca studierea limbilor straine de la o varsta frageda poate accelera procesul de asimilare a acestora si ii poate ajuta pe copii sa obtina rezultate remarcabile fara un efort consistent. Si totusi, despre ce varsta vorbim, cat de frageda?

Conform studiului realizat de Christine Moon (profesor de psihologie la Universitatea Pacific Lutheran in Tacoma,Washington), bebelusii incep sa absoarba limba vorbita inca din uterul matern, mai exact de la 30 de saptamani.

Din acel moment, toate mecanismele cerebrale responsabile de auzul bebelusului devin perfect functionale, iar fatul mai are inca 10 saptamani pentru a asimila nu doar vocea, ci si sunetele limbii/limbilor vorbite de parinti.

Patricia Kuhl (co-director „Institute for Learning & Brain Scienses“ a Universitatii Washington)  sustine ca „sunetele vocale din discursul matern sunt cel mai rapid interceptate de fat“.

Studiul ofera dovezi cruciale legate de procesul de invatare intrauterina care permite bebelusului deja in primele ore dupa nastere sa diferentieze sunetele limbii materne de o limba straina. Cum au reusit sa ajunga la aceasta concluzie?

Cercetatorii au analizat comportamentul a 40 de bebelusi (de sex feminin si masculin) intr-un centru medical din Tacoma, Washington si comportamentul a 40 de bebelusi dintr-un spital de copii din Stockholm, Suedia.

Acesti bebelusi, cu varsta cuprinsa intre 7 si 75 de ore de la nastere, au ascultat doua seturi de 17 sunete vocale in limba engleza si respectiv suedeza. Cercetatorii au corelat interesul copiilor pentru sunetele auzite cu frecventa cu care isi sugeau suzeta.

La auzul sunetelor provenite din limba straina nou-nascutii sugeau mai intens suzeta, lucru care indica interesul si concentrarea pe elemente necunoscute ale vorbirii, in schimb atunci cand ascultau setul de sunete vocale din limba materna manifestau un comportament mai relaxat si isi sugeau suzeta mai rar, lucru care demonstreaza ca acele sunete le erau familiare deja, fiind absorbite inca din uter.

Profesorii au subliniat ca „aflarea modului in care bebelusii absorb informatia ar crea noi perspective asupra invatarii pe tot parcursul vietii“.

Credibil sau nu, acest experiment arata ca exista „poligloti“ innascuti, totul e sa intelegem ca primul „centru de studiu“ este uterul matern, iar primii mentori parintii.

Aceasta etapa precede insa un sir lung de oferte si posibilitati de studiu a limbilor straine (jocuri interactive intr-o limba straina, learn with music, cluburi de limbi straine, e-learning,  meditatii, tabere de odihna peste hotare etc) care odata accesate ne ofera sansa de a deveni vorbitori buni a doua sau mai multe limbi straine.

 

De Elena Pasat

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top