Now Reading
Explicatii si solutii pentru ganduri obsesive

Explicatii si solutii pentru ganduri obsesive

Revista Psychologies

Exista ganduri obsesive firesti care nu devin problematice, pentru ca ne putem debarasa usor de ele. Iata cum le gestionam pe cele ce ne dau o incarcatura emotionala negativa.

 

Ce sunt obsesiile?

Obsesiile sau gandurile obsesive sunt acele imagini mentale care contin o incarcatura emotionala neplacuta, pe care posesorul lor incearca din rasputeri sa le combata.

Aceste idei sunt suparatoare si reprezinta rezultatul propriei gandiri, nefiind preluate din exterior.

Temele acestor ganduri sunt des legate de frici privind moartea cuiva, murdarie, contaminare, sexualitate, sacrilegiu sau de catastrofe.

 

Cum se simt si ce gandesc cei care au ganduri obsesive?

Ceea ce il deranjeaza foarte tare pe cel care are astfel de ganduri este sentimentul de vinovatie fata de faptul ca gandeste lucruri interzise, in acceptiunea sa.

Acesta resimte o angoasa puternica din pricina gandurilor sale si incearca sa o combata prin diferite comportamente ritualice (compulsii) sau prin comportamente de evitare.

In acest fel, pentru un timp scurt, are senzatia ca are control asupra ceea ce gandeste, dar ulterior gandurile reapar.

Reusita de scurta durata il face pe aceasta sa-si reprime gandurile si sa incerce excesiv sa le controleze.

 

Semnificatii

Semnificatiile obsesiilor sunt generate de un scenariu incapsulat in viata persoanei respective, care aduce cu sine o emotie puternica. Scenariul si semnificatia sunt inaccesibile constientului, doar emotiile sunt percepute intens.

In spatele acestor imagini mentale se ascunde o frica foarte mare, anume teama ca este suficient sa gandesti ceva rau, ca acest lucru sa se si petreaca.

De exemplu, imi este teama sa nu ma infectez cu microbii de pe obiectele pe care le ating. Faptul ca gandesc asa, ma face sa cred cu tarie ca gandul meu va declansa acest lucru si ma apar de el spalandu-ma pe maini pana imi fac rani.

Astfel, compulsia spalatului pe maini ascunde o teama de murdarie, de contaminare iar cheia semnificatiei acestei temeri sta la posesor, in istoria sa de viata.

 

Solutii

Persoanele care suferea din pricina gandurilor obsesionale si a compulsiilor pot gasi sprijin in cadrul terapiei si a consilierii psihologice.

Acestia vor afla ce se afla in spatele fricii lor, de unde si cand se declanseaza si vor diminua impactul acestor ganduri asupra lor.

Punctul de pornire pentru inlaturarea obsesiilor este acela de a renunta la a te concentra sa le eviti. Cu cat incerci mai tare sa nu te gandesti la un lucru, cu atat mai mult il mentii in atentia ta.

Celebrul exemplu al psihologilor “incearca sa nu te gandesti la un elefant roz” arata ca mintea noastra nu poate procesa ideea de “nu”.

In timp ce ideea nedorita are o reprezentare clara (imaginea elefantului), cuvantului “nu” ii lipseste o imagine.

Astfel, exact la asta te vei gandi. Important este sa te concentrezi pe ceea ce-ti doresti, nu pe ceea ce nu-ti doresti.

Treptat, vei capata incredere ca poti inlatura acele ganduri nedorite si vei invata sa faci diferenta intre semnificatia emotionala a gandului si gandul in sine.

Alte tehnici ca expunerea mentala, restructurarea cognitiilor si cresterea tolerantei la anxietate fac parte din tratamentul recomandat in aceste situatii.


 

De Stefania Voia, psiholog

[email protected]

Tel.: 0726.191.255

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top