Now Reading
Ingrijirea antirid

Ingrijirea antirid

Revista Psychologies

Dupa o anumita varsta, linii fine sau mai pronuntate, ridurile, ajung sa fie o constanta a tenului nostru. Cu toate astea, exista modalitati de prevenire si ingrijire care ne asigura o piele tanara timp indelungat.

 

Cum se formeaza ridurile

Stresul oxidativ apare atunci cand moleculele pierd electroni ce pot crea radicali liberi. Cantitatile crescute de radicali liberi, fiind foarte reactive chimic, pot distruge celulele si pot deteriora ADN-ul, care formeaza codul genetic celular, structurile proteice si lipidice.

Zilnic, suntem expusi factorilor de mediu care actioneaza constant, aducand radicali liberi, dar si factori toxici, in interiorul celulelor noastre. Iar pielea este primul organ expus la toti acesti factori de mediu.

Modificarile oxidative pot contribui la patogeneza reactiilor alergice cutanate, care reprezinta una dintre cauzele principale ale imbatranirii pielii, dar actioneaza si direct asupra celulelor, imbatranindu-le.

Inflamatia este, si ea, o sursa interna de radicali liberi, care vor contribui impreuna cu cei externi la procesele de imbatranire sau chiar la aparitia cancerului.

Acestia pot provoca alterarea pielii, compromitand astfel integritatea epidermei. Bariera defectuoasa a pielii promoveaza sensibilitatea sa la iritatii si la boli, in timp ce pierderea colagenului, elastinei si degradarea matricei conduc la reducerea structurii si fermitatii tesuturilor.

Acest proces determina in cele din urma aparitia ridurilor si provoaca modificari topografice ale pielii, care avanseaza odata cu varsta. Nivelul crescut de homocisteina poate, de asemenea, duce la imbatranirea prematura a pielii.

Nu in ultimul rand, functionarea defectuoasa a diferitelor organe sau sisteme va determina acumularea de metaboliti toxici si va afecta implicit pielea. Dezechilibrele endocrine, in care anumiti hormoni sunt deficitari si altii in exces, actioneaza direct asupra structurilor dermice si favorizeaza aparitia ridurilor.

De aceea, batranii cu sistemul hormonal in limite inferioare de functionare au atatea riduri. Mai conteaza si structura musculara pe care este asezata pielea. Alimentatia incorecta, lipsa nutrientilor regenerativi vor avea, de asemenea, consecinte estetice.

 

Tipuri de riduri

Ridurile de expresie se formeaza in coltul ochilor, pe frunte, intre sprancene, ridurile din jurul gurii sunt cauzate de hipertonia muschilor ce inconjoara gura, iar santurile nazolabiale se accentueaza din cauza lipsei de tonus a pielii. O data cu inaintarea in varsta, buzele se subtiaza si se rideaza si ele.

 

Greseli care grabesc aparitia ridurilor

Cele mai frecvente sunt expunerea excesiva, neprotejata, la soare, fumul de tigara, gazele de esapament, lipsa somnului, hidratarea neadecvata, alimentatia bogata in conservanti, prajeli, dezechilibrata calitativ si cantitativ, excesul caloric, dulciurile rafinate si grasimile animale. Toate acestea duc, practic, nu doar la imbatranirea pielii, ci a tuturor organelor.

 

Cum intarziem aparitia ridurilor

Este bine sa renuntam la fumat, sa limitam consumul de alcool, sa dormim suficient, somnul sa fie de calitate, profund si regenerator, dar asta tine, evident, de foarte multe variabile: starea neuromediatorilor, hormonologie, nutrienti, ce si cat mancam la culcare.

Nici petrecerile nocturne nu ne fac prea mult bine. Ce sa mai spunem de consumul toxinelor?! O cura de detoxifiere celulara si regenerare dupa o perioda de exces va fi foarte eficienta.

Alimentatia antirid este bogata in proteine de calitate, fructe, legume si verdeturi proaspete si cat mai putin preparate, iar hidratarea este esentiala.

Daca alimentatia este de calitate, se va vedea la nivelul pielii. Desigur, este important si cum sunt utilizati acesti nutrienti, iar asta depinde de polimorfismul genetic al fiecaruia dintre noi, dar si de raportul dintre diferiti hormoni.

 

Ingrijirea timpurie

Daca vrem sa mentinem cat mai multa vreme aspectul tanar al tenului, trebuie sa ne ingrijim din timp. Este mai usor sa protejam ce avem, decat sa incercam mai tarziu sa inversam anumite fenomene deja instalate.

Deci, cu cat mai repede, cu atat mai bine! Prevenirea este cea mai buna arma.

 

Proceduri cosmetice si chirurgicale eficiente

Pentru orice procedura de acest gen, este bine sa apelam la specialisti acreditati. Evident, orice lucru care nu merge in sensul naturii, adica a fiziologiei corpului nostru sau care aduce toxine din exterior, ne supune unui grad general de risc.

Acesta se naste din incapacitatea noastra de a gestiona metabolic substantele straine corpului. Ele intra in lanturile chimice celulare de detoxifiere si produc compusi cu efecte necunoscute pe termen lung, extrem de toxici sau chiar cancerigeni.

Desigur ca decizia apartine fiecaruia, ne bucuram de efectele extrem de rapide ale unor substante, dar ce impact au ele asupra sanatatii noastre?

Avantajul chirurgiei este ca nu e deloc toxica, are si ea efecte rapide, iar un chirurg talentat ne poate face foarte fericiti, mai ales daca problema estetica este cauzata de un accident sau, pur si simplu, nu suntem multumiti de felul in care aratam.

 

De Dr. Ovidiu Penes, medic primar specializat in SUA in Age Management, doctor in Stiinte Medicale. Contact: Clinica de Age Management, str. Londra, nr. 36, tel. 0374222444. [email protected], www.drovidiupenes.ro, www.agemanagement.ro

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top