Ce tip de ulei alegem?
Uleiul de masline
Plusuri: este gustos, seduce prin numeroasele sale arome. Este foarte bogat in acizi grasi mononesaturati (mai mult de 75%), capabil sa scada colesterolul rau si sa-l mareasca usor pe cel bun. Este bogat in polifenoli, antioxidanti ce protejeaza organismul impotriva imbatranirii celulare. Uleiul de masline poate fi utilizat in mod regulat, chiar si incalzit, dar nu exagerat, fara prajire. Alege mereu uleiul obtinut prin presare la rece, extravirgin.
Minusuri: este sarac in vitamina E, contine putini acizi grasi esentiali (8 %) si aproape deloc Omega-3.
Intrebuintari: la verdeturi, peste sau carne cruda, legume fierte, piure.
Uleiul din samburi de strugure
Plusuri: bogat in Omega-6, vitamina E, vitamina F si procianidine – un agent anti-imbatranire extrem de puternic. Previne ischemia cardiaca, hipertensiunea, tensiunea arteriala oscilanta. Este un stimulent imunitar, si anumite substante din samburii de struguri impiedica dezvoltarea chisturilor ovariene, fibroamelor uterine, adenoamelor si adenofibroamelor mamare. Mentine echilibrul hormonal.
Minusuri: Incalzit puternic, isi pierde din proprietati.
Intrebuintari: doua linguri pe zi, in salate.
Alte uleiuri
Gama de uleiuri din supermarketuri este destul de variata si mai pot include:
– Uleiul de alune: cel mai bogat in acizi grasi mononesaturati, favorizand colesterolul bun.
– Uleiul din germeni de grau: cel mai bogat in vitamina E. A se pastra la rece.
– Uleiul din porumb: asemanator uleiului de floarea-soarelui.
– Uleiul de soia: bogat in Omega-3, dar din punct de vedere nutritional, sarac decat cel de rapita.
– Uleiul de argan: gust afumat delicios, extrem de bogat in Omega 3, cu proprietati antioxidante mult peste medie.
– Uleiul de fistic: folosit in produsele de patiserie dulci sau sarate, in salatele verzi, pentru diverse sortimente de peste afumat sau prajit.
– Uleiul din boabe de in: destul de instabil, deci, a se consuma cu atentie.
de citit: |
Editare de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com