Cum sa evitam pesticidele
Pesticidele sunt acele produse chimice ale caror denumiri se termina in „cide“ si au ca misiune sa ucida vietatile considerate indezirabile.
Insecticidele elimina insectele, fungicidele – ciupercile, erbicidele – ierburile asa-zis daunatoare. Din ce in ce mai mult folosite in agricultura, ele se regasesc in farfuriile noastre si sunt considerate nocive pentru sanatate.
Cu ocazia reuniunilor privind protectia mediului, a fost clar formulata dorinta de a le diminua folosirea la jumatate in urmatorii zece ani. Dar de la vorba pana la fapta ce ramane de facut?
Sa mananci si sa cultivi bio
Este cea mai simpla si mai radicala dintre solutii, dar si cea mai costisitoare. Un studiu realizat asupra copiilor dovedeste ca trecerea la o alimentatie bio elimina rapid reziduurile de insecticidele din organismul lor.
Daca nu avem posibilitatea sa ne schimbam radical stilul alimentar, macar sa privilegiem fructele si legumele bio.
Iar pentru cei care stau la curte, nu ar fi o idee rea cultivarea unei mici fasii de pamant, in limita spatiului si a timpului disponibile.
Trierea
In medie, fructele contin mai multe reziduuri de pesticide decat legumele. Cele mai impregnate pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, rosiile. Apoi ardeii si strugurii…
Legumele radacinoase sunt mai protejate (cu exceptia cartofilor, foarte poluati), precum si cele aflate la adapostul pastailor, cum ar fi mazarea.
Sa tii cont de anotimpuri
Produsele proaspete si de sezon au, in general, mai putini aditivi si conservanti chimici decat produsele care parcurg distante lungi sau sunt cultivate in afara sezonului.
Acestea din urma sunt produse tot anul dupa un procedeu numit „fara soare“, ce presupune o tratare mai agresiva.
Afla de unde provin
Alimentele importate pot sa fi fost tratate cu substante interzise sau foarte toxice. Fructele, capsunile spaniole, scaldate in fungicide si pesticide sunt arhetipul a ceea ce trebuie evitat.
Cat despre produsele cultivate in afara Uniunii Europene, Directia Generala de Sanatate si Protectie a Consumatorilor (DG Sanco) a demonstrat ca nivelele de reziduuri de pesticide sunt net superioare normei impuse de Comunitate.
Sa speli alimentele
Este minimul necesar, desi nu e suficient, pentru ca produsele pot fi penetrate partial. Un studiu a demonstrat ca spalarea si clatirea permit eliminarea pesticidelor in proportie de 30-50%, sarea sau otetul
actionand impotriva bacteriilor.
Este inutil totusi sa speli prea mult alimentele, caci risti sa-si piarda maximul de vitamine si minerale. Doua minute de clatire sunt suficiente. Poti adauga un varf de bicarbonat de sodiu, sare, otet, chiar produse speciale de curatat alimentele, cu conditia sa le speli bine dupa.
Cojeste fructele si legumele
Este indispensabil atunci cand acestea nu sunt bio. Bineinteles, o mare parte dintre nutrimenti se afla in coaja. Cu toate acestea, studiile efectuate asupra fructelor si legumelor sunt realizate pe alimentele decojite, demonstrand astfel ca pulpa este la fel de bogata in vitamine.
Este, de asemenea, recomandat sa decojesti dovleceii, vinetele si castravetii. Renunta si la felia de lamaie din suc sau ceaiuri daca nu este bio si spalata inainte.
Indeparteaza primele frunze
… pentru ca au cel mai mult contact cu mediul. Ne referim in special la legumele de tipul verzei, andivelor, salatei.
De altfel, in ceea ce priveste salata, este bine sa eviti laptucile si sa cauti o varietate mai rustica – cum ar fi cicoarea, fetica, papadia – mai putin tratata si mai in concordanta cu anotimpurile.
H2O?
Se pare ca apa nu furnizeaza decat un procent mic din pesticidele pe care le inghitim. Inainte de orice, apa de la robinet este atent supravegheata si declarata improprie folosirii daca are, spre exemplu, un nivel crescut de nitrati. Este totusi recomandat ca, in regiunile agricole, sa se bea apa imbuteliata.
Efecte asupra sanatatii
Contaminarea mediului inconjurator justifica nelinistile. Chiar daca specialistii sustin ca aportul de vitamine adus de fructe si legume este superior riscurilor legate de consumul de pesticide.
Reziduurile, nefiind biodegradabile, se regasesc in tesuturile noastre apoase, creier, sange, lapte maternal, chiar si in placenta…
La persoanele expuse (agricultori, copii, persoanele in varsta, femeile insarcinate) au fost demonstrate riscurile de dezvoltare a problemelor respiratorii, leucemii, tumori pe creier, infertilitate sau distrugerea sistemului imunitar.
Astfel de probleme nu pot fi imputate unui pesticid anume, ci „efectului cocktail“, asa cum este el numit de specialisti – amestecul de produse chimice.