Gateste fara foc!
Gatit fara foc (raw food sau “hrana vie” cum a numit-o medicul Ernest Gunter) inseamna preparate din alimente proaspete, crude, pastrandu-se starea lor naturala sau aplicandu-li-se tehnici de germinare, macinare, maruntire, stoarcere, fermentare, deshidratare (uscare prin incalzire la temperaturi mai mici de 40 grade C).
Gatit fara foc poate fi si pestele preparat sub forma de sushi sau sashimi, carne (carpaccio, prosciuto), lapte crud,branza proaspata, iaurt, kefir toate tratate la temperatura naturala(caldura solara).
Insa cel mai adesea cand ne referim la acest fel de mancare ne gandim la gatit fara foc vegan ceea ce inseamna folosirea ca si ingrediente numai a legumelor, fructelor, cerealelor, germenilor si vlastarilor, semintelor sau nucilor, algelor marine, mierii, uleiurilor naturale presate la rece.
Exista o varietate de retete vegane gatite fara foc foarte gustoase care acopera cu succes necesitatile tuturor meselor zilnice (mic dejun, gustare, pranz, cina) putandu-se pregati aperitive,paine, biscuiti, supe, sarmale, salate, pizza, prajituri, torturi, inghetate , sucuri, ceaiuri.
La ce ne foloseste (ca sanatate)?
Hrana vie ajuta la intarirea sistemului imunitar si la pastrarea tonusului fizic si psihic oferind energie si vitalitate, dar are si efecte terapeutice in tratamentul si pevenirea diverselor afectiuni: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, afectiunile digestive, constipatia, depresia, oboseala cronica, obezitate sau chiar cancer.
Te simti mai puternic,mai sanatos, plin de energie, tanar, inspirat, increzator, frumos, sexy si fericit. Corpul, spiritul si mintea sunt mai active si mai sanatoase.
Specialistii explica acest lucru prin faptul ca legumele, fructele, germenii, cerealele, netratate termic, sunt si hrana si medicament in acelasi timp, datorita complexului de vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, fibre si proteine, in special, enzime alimentare care ajuta procesul de digestie.
Organismul nostru are nevoie de enzime alimentare pentru a se hrani, pentru a avea energie si pentru un metabolism echilibrat. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa fie absorbite de intestine.
Pe langa actiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grasimile si celuloza, si metabolizeaza amidonul si proteinele. Enzimele sunt implicate in orice functie biochimica si fiziologica. Fiecare actiune a noastra necesita enzime.
Toate procesele vietii sunt formate dintr-o retea complexa de reactii chimice cunoscute sub denumirea de metabolism. Enzimele sunt chiar catalizatorii care fac posibil metabolismul.
Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele sunt distruse atunci cand alimentele sunt incalzite la mai mult de 40 grade C.
Semintele de in, de floare soarelui,de dovleac, nucile, avocado si algele marine au un continut ridicat de acizi grasi esentiali, intr-o proportie echilibrata care ne ajuta sa metabolizam alte grasimi ajutand la procesul de scadere in greutate, micsorarea colesterolului, imbunatatirea aspectului pielii, unghiilor si parului.
Corpul nostru nu poate produce acizi grasi si trebuie sa-i ia din hrana pe care o consumam. Vegetalele sunt o importanta sursa de fibre care creaza senzatia de satietate reducand aportul caloric. Nu te poti ingrasa daca manaci legume.
Ciupercile (in special cele de origine asiatica; shiitake, enokitake si maitake) sunt bogate in molecule anticanceroase care intarzie dezvoltarea cancerului.
A manca este o placere, o sursa de satisfactie iar acest fel de a gati ofera o noua dimensiune gastronomica vietii noastre prin arome si texturi diferite si savoare.
In ceea ce ma priveste, orientarea catre acesta modalitate de a gati a a fost data in primul rand de preocuparea de a oferi copiilor o alimentatie sanatoasa cat mai bogata in elemente nutritive. Ma bucur de fiecare data de cate ori copii ma ajuta la pregatirea mesei, cand recunosc fructele si legumele si le mananca cu placere si constient.
Din deserturile raw, pentru ca nu contin oua, faina, zahar, grasimi si alti aditivi, copii pot fi serviti fara rezerve si fara teama ca le ofer preparate nepotrivite pentru ei.
Care sunt ingredientele?
Gatitul fara foc vegan foloseste in special urmatoarele ingrediente:
• fructe, legume si verdeturi proaspete sau uscate (deshidratate la temperaturi mai mici de 42 grade C)
• ciuperci (champignon, , pleurotus, shiitake,enokitake, maitake) proaspete sau deshidratate
• seminte si nuci crude de orice fel: seminte de dovleac, floarea soarelui, canepa, in, migdale, nuci, caju, nuci de brazilia,
• diverse seminte de legume sau cereal germinate sau sub forma de vlastari: grau, orz, ovaz, alfa-alfa, linte, naut, broccoli, ridichi,lucerna, schinduf, etc
• superalimente precum: polen, fructe uscate de goji, spirulina, boabe crude de cacao sau pudra lor, maca, lucuma, unt pur de cacao si unt pur de nuca de cocos, etc
• uleiuri presate la rece
•mirodenii: piper, sare de mare, scortisoara, curcuma,
• alge marine (nori, kombu, wakame, arame, dulse)
E greu sa inveti sa gatesti astfel?
Pentru a gati astfel cred ca e foarte important sa ai o deschidere sa cauti informatii si retete, ingrediente, sa te organizezi si sa dispui de anumite ustensile necesare.
Exista pagini de internet in limba romana foarte interesante, ai caror autori promoveaza gatitul fara foc in mod activ, unde sunt postate cu generozitate retete cu poze , sfaturi utile sau chiar demonstratii culinare filmate (Ligia’s kitchen), cele mai cunoscute fiind:
http://ligiapop.com
http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com
http://floridecires7.blogspot.com
http://crazygoodraw.blogspot.com
Pornind de la informatiile de pe aceste site-uri am inceput cu prepararea de retete simple, rapide cu ingrediente accesibile care ne-au facut sa descoperim si sa savuram gusturi minunate si nebanuite care ne-au umplut de entuziasm de a incerca si alte retete, de a le adapta la preferintele noastre sau la ceea ce aveam ca si ingrediente la un moment dat.
Acest mod de a gati iti permite sa fii extrem de creativ fara teama de esec. Experimentati – e cuvantul de baza in gatitul fara foc. Explorati, Descoperiti, Savurati!
Pentru ca efectele consumarii mancarii preparate astfel au aparut intr-un timp scurt manifestandu-se printr-o stare de bine general, energie si entuziasm, am inceput sa caut cat mai multe informatii despre ingrediente si efectele lor asupra noastra. O resimt ca o initiere intr-un lung proces de cunoastere si dezvoltare personala.
Astfel am aflat de exemplu ca nu este recomandat consumul de cacao pentru copii deoarece pe langa multe proprietati benefice (continut ridicat de antioxidanti, efect cardioprotector) contine si o substanta (teobromina) care are efect neurostimulator similar cafeinei din cafea, care ii face sa devina agitati.
Mai mult, pudra de roscove (carob) inlocuieste cu succes pudra de cacao, avand gust, aspect si proprietati asemanatoare, insa necontinand cofeina si teobromina, fiind mult mai indicat copiilor .
Desi timpul efectiv de preparare a retetelor este scurt , intre 10 si 40 de minute este nevoie sa ne organizam pentru a avea toate ingredientele pregatite. Astfel este nevoie de timp pentru a germina semintele sau a creste vlastari,de a pune la inmuiat semintele/nucile, de a deshidrata diverse blaturi, paini, biscuiti, fructe sau legume (acest proces putand dura si 6 ore).
In plus unele deserturi au nevoie de cateva ore de stat la frigider/congelator inainte de a fi servite.De obicei initiem aceste procese o data pe saptamana si ele nu necesita supravegherea sau prezenta noastra fizica ca in cazul gatitului clasic.
Ustensile necesare sunt :
-un robot,
-un blender de putere mare (ideal de 1000 W pentru a face fata semintelor, nucilor si legumelor mai tari),
-aparat special de facut spaghete din morcovi, telina, dovlecei, ridichi,
-un deshidrator (un cuptor special, cu ventilator, in care se vor usca diferite preparate la temperatura maxima de 4o de grade Celsius), util pentru a prepara paine, biscuiti, crackers, diverse blaturi de pizza sau torturi, fructe si legume uscate.
-storcator de fructe prin presare
-germinator .