Now Reading
Dosar: Nevoie urgenta de bunavointa – Ce ne face sa fim buni?

Dosar: Nevoie urgenta de bunavointa – Ce ne face sa fim buni?

Revista Psychologies

Omul este, din fire, bun sau rau? Dezbaterea este de cand lumea, chestiunea este insolubila. Dar nimeni nu poate nega faptul ca bunavointa nu este egal impartita la toti. De ce? Nu suntem buni din nastere, devenim astfel.

Asteptam de la un copil sa fie cuminte, sa nu ii deranjeze pe parinti noaptea, sa invete anumite reguli. Trebuie, asadar, sa castige o anumita „eticheta“ pentru a fi numit copil bun.

In dezvoltarea umanitatii, la fel cu cea individuala, dragostea s-a dovedit factorul principal, daca nu singurul factor in civilizatie, determinand trecerea de la egoism la altruism“, spune Freud.

Influenta parentala decisiva

Un pic mai tarziu, baiatul sau fetita isi va manifesta atasamentul fata de tata sau de mama prin identificarea cu acesta: daca parintele transmite generozitate si bunatate, copilul are toate sansele sa vrea sa calchieze comportamentul adultului pe care il idealizeaza.

„ Eul incearca sa devina aidoma celui cu care se identifica “, indica Freud. Dar inainte de 7 ani, copiii nu fac neaparat distinctia intre bine si rau. Ei nu interiorizeaza notiuni de morala decat intre 8 si 12 ani, asa cum a demonstrat psihologul Jean Piaget in diversele sale studii.

El le-a povestit micutilor o intamplare care punea probleme de morala si i-a intrebat care era cea mai buna solutie: „Jean a varsat, fara sa vrea, 15 cesti, pe care le-a spart, in vreme ce Henri a spart o ceasca pentru a fura dulceata… Care, din cei doi copii, e mai rau?“ Pentru cei mai mici, de pana la sapte ani, cel care a spart 15 cesti trebuie pedepsit. Nu este vorba despre intentie, ci despre rezultat. Pentru cei mai mari, de 11 si 12 ani, trebuie, dimpotriva, pedepsit cel care a furat – asadar, conteaza intentia.

Scoala, familia, cadrul colectiv in care copiii evolueaza joaca un rol important in invatarea valorii comportamentului altruist
. In clasa sau intre frati, gentiletea se dezvolta cel mai simplu daca adultii acorda un „tratamet egal pentru toti“, sustine Freud. Pornind de la momentul in care cel care detine autoritatea nu face diferente intre copii, se va naste solidaritatea care va persista de-a lungul vietii sociale.

Cu toate acestea, in anumite momente ale vietii, simtim nevoia sa fim rautaciosi. Poate ca este vorba despre o chestiune de supravietuire, cand suntem amenintati fizic pe strada.

Sau poate de nevoia de a castiga respectul atunci cand suntem supusi unor rautati la serviciu si vrem sa ne construim o cariera in conditiile in care avem parte de comportamente rau voitoare si rivalitati. In aceste situatii, celalalt nu se afla alaturi de noi, ci in opozitie, intr-o postura deschis ostila. Bunavointa devine ceva nociv: suntem binevoitori cata vreme nu trebuie sa ne impunem existenta.

Citeste aici despre ZIUA BUNAVOINTEI pe Psychologies.ro sau vezi alte subiecte din acelasi dosar:

Citeste continuarea in revista Psychologies, editia de noiembrie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top