10 factori care încurajează fidelitatea în cuplu
Oare cum reușesc anumite relații să fie longevive? Ce fac special astfel de parteneri? Iată 10 factori care încurajează fidelitatea și sporesc intimitatea unui cuplu.
Citește și:
De ce este important să ne păstrăm curiozitatea în cuplu
3 condiții esențiale pentru un cuplu fericit și de durată
Regina Rosie o ia pe Alice de braț și aleargă nebunește împreună, ținându-se de mână. Dar când se opresc, sunt exact în locul din care au pornit. Regina îi explică această situație stranie lui Alice, spunându-i: „Uite, vezi, trebuie să alergi cât poți de repede și cât poți tu de mult ca să rămâi în același loc”.
Tradus în zilele noastre, acest lucru este foarte adevărat când vine vorba de relații, de sănătatea cuplului și de longevitatea acestuia.
Trebuie să alergi cât mai mult pentru a rămane mereu acolo de unde ai pornit, pentru a fi mereu îndrăgostit și pentru a nu pierde dorința, afecțiunea și aprecierea partenerului de viață.
Atunci când ne oprim din alergat apare plictiseala, sufocarea, infidelitatea, iar apoi divorțul/despărțirea.
Când sunt întrebate de ce au avut o relație extraconjugală, persoanele infidele răspund de obicei „din dorință”, „din iubire”, sau „nu știu”.
Unii își doresc sa fie prinși ca să poată pune capăt relației, alții își folosesc curajul pentru a-și îmbunătăți căsnicia, alții caută autonomie, atenție sau mai multă comunicare.
Psihologii pot enumera o serie de rațiuni psihologice, sociologice și economice care contribuie la infidelitate, dar cel mai important este gradul de mulțumire al unei persoane față de relația în care se află.
Iată câțiva factori care încurajează fidelitatea în cuplu.
Intercunoașterea
Englezii spun foarte frumos „Ochii trebuie larg deschiși înainte de căsătorie, iar după mariaj, doar pe jumătate”. Autodezvăluirea și dezvăluirea reciprocă pot spune că sunt baza relației. Sinceritatea, onestitatea și disponibilitatea sunt unelte importante în menținerea fidelității în cuplu.
Acceptarea
„Sunt om. Nimic din ce este al oamenilor nu-mi este străin înafară de propria mea persoana” spunea Voltaire. Fiți înțelegători cu partenerul vostru.
Recunoștința este o stare ușor de atins și este ca o dobândă pe care o punem la bancă: cu cât punem mai mult, cu atât obținem mai mult. Oamenii sunt atrași de parteneri care le sporesc interesele, obiectivele și stima de sine.
Iubirea
Iubirea are mai multe forme și evoluează în relației treptat. Este foarte important să nu săriți peste etape pentru a solidifica relația și a o stabiliza.
„Eros” este punctul de plecare. Romanismul cunoscut sub senzația de „fluturi în stomac”.
„Epithumia” este dorința fizică și cea care menține relația de cuplu sănătoasă.
„Storge” este afecțiunea naturală, loialitatea și onestitatea.
„Fileo” este forma iubirii în care experimentăm prețuirea și prietenia celui iubit. Partenerii împart interesele, iar acest lucru le oferă siguranță și recompense.
„Agape” este dragostea completă, fără egoism, așteptări, continuă și permanentă. Este ultima fază în care se ajunge în câțiva ani, cu multă înțelegere, acceptare, flexibilitate și răbdare.
Intimitatea
Este recomandat să nu uităm sau ignorăm momentele speciale în care ne declarăm dragostea și recunoștința și pe care putem să le introducem în rutina zilnică.
Disciplina
Alegerea cuvintelor și atenția pe care o oferim partenerului sunt cele care păstrează focul aprins.
Sensibilitatea
Sensibilitatea poate fi asemănată empatiei și poate soluționa orice problem de comunicare.
Depășirea narcisismului
Modestia este deosebit de importantă în relație și uităm de multe ori acest aspect.
Negocierea
Înainte de a spune DA, negociați. Numărul persoanelor care intră într-o relație a fost foarte bine descris de către psihanalistul Gary Smalley: persoana care crezi că ești,
persoana care crede el sau ea ca ești și persoana care ești în realitate.
Înmulțește cu doi și vei vedea câte variabile trebuie luate în considerare atunci când vrei să te pui de acord cu celălalt.
Bunătatea
Exprimă-ți nevoile clar, dar cu afecțiune și bunătate. Cuvintele grele spuse la necaz, înmulțesc necazurile.
Umorul
Cercetările arată că furia și umorul sunt imposibile în același timp, iar buna dispoziție este un element foarte important pentru fidelitatea în cuplu.
De zeci de ani psihologii care caută să analizeze fidelitatea, au creat laboratoare ale iubirii în care analizează și interoghează cupluri fericite, infidelitatea nefiind vreodată subiect de discuție.
Nu au găsit o formula general valabilă, dar au înțeles că partenerii fericiți evită capcanele zilnice, se acceptă cu imperfecțiuni, nu sunt extraordinar de frumoși, dar râd tot timpul. Nu trăiesc în castele, dar construiesc temple în interiorul relației lor.
De Simona Simboan, psihoterapeut
Adresa: Str. Mântuleasa 16, București
Tel.: 0752.222.867
Foto: shutterstock.com