10 lucruri pe care le face un cuplu fericit

Multi am ajuns sa credem ca nu se poate ca, dupa multi ani petrecuti in cuplu, doi parteneri inca sa se bucure cu adevarat unul de prezenta celuilalt si sa aiba o viata frumoasa. Asta pentru ca statistica ne arata ca doar 5 % din relatiile de cuplu sunt satisfacatoare pe termen lung. Iar aceste cupluri, fac intr-adevar unele lucruri diferit.

 

Isi exprima nemultumirile fara sa critice sau sa raneasca

Cuplurile fericite folosesc principiul „zero negativitate' fata de partenerul lor, adica tind sa lase deoparte critica, ironia, sarcasmul, judecatile. Ei stiu ca atunci cand sunt negativi tot ceea ce pot face este sa creeze si mai multa negativitate.

„Multe din criticile repetate pe care le adresezi partenerului sunt exprimari mascate ale propriilor nevoi nesatisfacute.' Harville Hendrix & Helen Hunt

 

Isi asuma responsabilitatea, fara sa dea vina pe partener

Ambii parteneri sunt responsabili pentru schimbare si nimeni nu este de vina.

„Obisnuiam sa cred ca majoritatea lucrurilor care mergeau rau in relatie erau din vina mea, mai ales cand aveam 20 de ani. Dupa ce m-am casatorit, am crezut ca majoritatea problemelor erau din vina ei. Apoi, dupa ce am intrat in terapie, mi-am dat seama ca totul era fifty – fifty.', Manuel, 51 ani.

 

Nu sunt amandoi furiosi in acelasi timp

Atunci cand apare o discutie in contradictoriu si atmosfera devine tensionata, partenerii isi iau timp sa se linisteasca pentru a nu spune vorbe grele. Abia apoi continua discutia.

Ei stiu ca o data ce ai spus ceva, e mai greu sa retragi ceea ce ai spus. Cand suntem linistiti putem discuta cu mintea limpede si gasim solutii mai bune.

„Ambii parteneri au nevoie sa-si poata regla emotiile si sa fie constienti de dorintele, preferintele, emotiile, opiniile lor, de ceea ce le place, ceea ce nu le place. Doar asa, ei pot exprima aceste lucruri corect, si pot asculta si raspunde partenerului nonagresiv, cu empatie si validare.'Alan Frunzzetti

 

Nu aduc in discutie greselile din trecut

Cuplurile fericite merg pe principiul „ne rezolvam problemele care apar in momentul prezent: aici si acum. Daca am vorbit acum, atunci asa ramane.' Domnica Petrovai

„Evit sa-mi amintesc momentele tensionate din casnicia noastra. Obisnuiam sa petrec mult prea mult timp rememorand greselile din trecut. Asta nu era corect nici fata de sotul meu, nici pentru relatia noastra. Dupa ce ai trecut intr-o alta etapa a vietii impreuna, nu-ti mai petrece timp gandindu-te la care au fost intentiile celuilalt la un moment dat. Mergi mai departe. Viata continua.' Marni, 64 ani, prima casnicie 16 ani, a doua casnicie 23 de ani.

 

Sunt alaturi de celalalt si nu cauta sa aiba mereu dreptate

Uneori, logica ne spune ca anumite lucruri sau discutii in casnicie sunt gresite si ca trebuie oprite. Vrem sa le oprim sau vrem sa fie diferite, dar ele nu sunt in mod automat greşite.

De cele mai multe ori, sunt lucruri care de fapt nu ne plac. Cuplurile fericite accepta faptul ca celalalt este diferit si ca, uneori, nu vede lumea in acelasi fel.

 

Se bucura de timpul petrecut impreuna

Cuplurile fericite apreciaza momentele in care sunt impreuna: chiar si o cafea sau un pranz impreuna sunt un mod bun de reconectare.

„Intr-o dimineata am iesit impreuna la o cafea… am fugit amandoi de la serviciu. Apoi ne-am propus sa facem acest lucru macar o data la doua saptamani, daca putem. Amandoi suntem aglomerati. De fapt, in ziua aceea am mers cu copilul la doctor si am zis sa ramanem ulterior la o cafea. Sincer, ea a fost cu ideea.' Marius, 45 ani.

 

Isi accepta partenerul asa cum este

Isi respecta si isi accepta partenerul pentru ceea ce este si nu incearca sa-l schimbe astfel incat sa se potriveasca mai bine nevoilor de moment. Au in minte ideea ca fiecare dintre noi, la fel ca o moneda, are doua parti: o parte mai atractiva si o parte mai putin atractiva.

Cuplurile fericite stiu ca e nevoie sa accepti ambele parti ale partenerului daca vrei sa ai o relatie buna pe termen lung.

 

Isi apreciaza constant partenerul

Cuplurile care au relatii satisafacatoare pe termen lung isi apreciaza zilnic partenerul: fie pentru ca a spus ceva amuzant, fie ca se ofera sa faca cafeaua dimineata, fie doar pentru ochii lui albastri.

Cu cat il apreciaza pe mai mult pe partener, cu atat gasesc si mai multe motive de a-l aprecia.

 

Lasa partenerului spatiu si timp sa-si incarce bateriile

Cuplurile fericite au descoperit, de-a lungul anilor petrecuti impreuna, ca dragostea adevarata presupune gasirea balantei dintre „a fi apropiati' (romantism, intimitate) si separare (devoltarea identitatii fiecaruia).

In general, femeile au o nevoie mai mare de intimitate, iar barbatii o nevoie mai mare de separare.

„Nu trebuie sa faceti totul impreuna. Permite-i si celuilalt sa se exprime. Este mai sanatos ca fiecare dintre voi sa faceti si lucruri pe care celalalt nu le face.' Tim, casatorit de 34 de ani.

„Cand eram mai tanara, il doream in jurul meu tot timpul. Dar mi-am dat seama ca am nevoie si de viata mea. Si asta ne-a salvat casnicia.' Mary, 76 ani.

 

Nu renunta cand dragostea pare sa dispara

Si cuplurile fericite au de-a lungul relatiei lor momente grele in care poate simt ca nu mai au resurse sa continue, dar ele nu renunta si, treptat, dragostea se reintoarce.

„Invatam sa iubim mai profund cu fiecare experienta traita alaturi de partenerul nostru.' M. Gurian.

Prin munca de cercetare si prin experienta de zi cu zi a terapeutilor, a cercetarilor si a autorilor care lucreaza in acest domeniu, acum, in 2015, poti fi ajutat sa ai o relatie fericita prin consiliere si psihoterapie de cuplu.

 

De Delia Lungu, psiholog si trainer specializat in terapie de familie si de cuplu

delia@mindeducation.ro

Tel. 0740.078.952

www.mindeducation.ro

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
10 lucruri pe care le face un cuplu fericit
10 lucruri pe care le face un cuplu fericit

Desi nu credem, dupa multi ani petrecuti in cuplu, doi parteneri inca se pot bucura cu adevarat unul de prezenta celuilalt si pot avea o viata frumoasa. Iar astfel de cupluri fac, intr-adevar, unele lucruri diferit.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste