10 lucruri pe care le face un cuplu fericit
Multi am ajuns sa credem ca nu se poate ca, dupa multi ani petrecuti in cuplu, doi parteneri inca sa se bucure cu adevarat unul de prezenta celuilalt si sa aiba o viata frumoasa. Asta pentru ca statistica ne arata ca doar 5 % din relatiile de cuplu sunt satisfacatoare pe termen lung. Iar aceste cupluri, fac intr-adevar unele lucruri diferit.
Isi exprima nemultumirile fara sa critice sau sa raneasca
Cuplurile fericite folosesc principiul „zero negativitate” fata de partenerul lor, adica tind sa lase deoparte critica, ironia, sarcasmul, judecatile. Ei stiu ca atunci cand sunt negativi tot ceea ce pot face este sa creeze si mai multa negativitate.
„Multe din criticile repetate pe care le adresezi partenerului sunt exprimari mascate ale propriilor nevoi nesatisfacute.” Harville Hendrix & Helen Hunt
Isi asuma responsabilitatea, fara sa dea vina pe partener
Ambii parteneri sunt responsabili pentru schimbare si nimeni nu este de vina.
„Obisnuiam sa cred ca majoritatea lucrurilor care mergeau rau in relatie erau din vina mea, mai ales cand aveam 20 de ani. Dupa ce m-am casatorit, am crezut ca majoritatea problemelor erau din vina ei. Apoi, dupa ce am intrat in terapie, mi-am dat seama ca totul era fifty – fifty.”, Manuel, 51 ani.
Nu sunt amandoi furiosi in acelasi timp
Atunci cand apare o discutie in contradictoriu si atmosfera devine tensionata, partenerii isi iau timp sa se linisteasca pentru a nu spune vorbe grele. Abia apoi continua discutia.
Ei stiu ca o data ce ai spus ceva, e mai greu sa retragi ceea ce ai spus. Cand suntem linistiti putem discuta cu mintea limpede si gasim solutii mai bune.
„Ambii parteneri au nevoie sa-si poata regla emotiile si sa fie constienti de dorintele, preferintele, emotiile, opiniile lor, de ceea ce le place, ceea ce nu le place. Doar asa, ei pot exprima aceste lucruri corect, si pot asculta si raspunde partenerului nonagresiv, cu empatie si validare.”Alan Frunzzetti
Nu aduc in discutie greselile din trecut
Cuplurile fericite merg pe principiul „ne rezolvam problemele care apar in momentul prezent: aici si acum. Daca am vorbit acum, atunci asa ramane.” Domnica Petrovai
„Evit sa-mi amintesc momentele tensionate din casnicia noastra. Obisnuiam sa petrec mult prea mult timp rememorand greselile din trecut. Asta nu era corect nici fata de sotul meu, nici pentru relatia noastra. Dupa ce ai trecut intr-o alta etapa a vietii impreuna, nu-ti mai petrece timp gandindu-te la care au fost intentiile celuilalt la un moment dat. Mergi mai departe. Viata continua.” Marni, 64 ani, prima casnicie 16 ani, a doua casnicie 23 de ani.
Sunt alaturi de celalalt si nu cauta sa aiba mereu dreptate
Uneori, logica ne spune ca anumite lucruri sau discutii in casnicie sunt gresite si ca trebuie oprite. Vrem sa le oprim sau vrem sa fie diferite, dar ele nu sunt in mod automat greşite.
De cele mai multe ori, sunt lucruri care de fapt nu ne plac. Cuplurile fericite accepta faptul ca celalalt este diferit si ca, uneori, nu vede lumea in acelasi fel.
Se bucura de timpul petrecut impreuna
Cuplurile fericite apreciaza momentele in care sunt impreuna: chiar si o cafea sau un pranz impreuna sunt un mod bun de reconectare.
„Intr-o dimineata am iesit impreuna la o cafea… am fugit amandoi de la serviciu. Apoi ne-am propus sa facem acest lucru macar o data la doua saptamani, daca putem. Amandoi suntem aglomerati. De fapt, in ziua aceea am mers cu copilul la doctor si am zis sa ramanem ulterior la o cafea. Sincer, ea a fost cu ideea.” Marius, 45 ani.
Isi accepta partenerul asa cum este
Isi respecta si isi accepta partenerul pentru ceea ce este si nu incearca sa-l schimbe astfel incat sa se potriveasca mai bine nevoilor de moment. Au in minte ideea ca fiecare dintre noi, la fel ca o moneda, are doua parti: o parte mai atractiva si o parte mai putin atractiva.
Cuplurile fericite stiu ca e nevoie sa accepti ambele parti ale partenerului daca vrei sa ai o relatie buna pe termen lung.
Isi apreciaza constant partenerul
Cuplurile care au relatii satisafacatoare pe termen lung isi apreciaza zilnic partenerul: fie pentru ca a spus ceva amuzant, fie ca se ofera sa faca cafeaua dimineata, fie doar pentru ochii lui albastri.
Cu cat il apreciaza pe mai mult pe partener, cu atat gasesc si mai multe motive de a-l aprecia.
Lasa partenerului spatiu si timp sa-si incarce bateriile
Cuplurile fericite au descoperit, de-a lungul anilor petrecuti impreuna, ca dragostea adevarata presupune gasirea balantei dintre „a fi apropiati” (romantism, intimitate) si separare (devoltarea identitatii fiecaruia).
In general, femeile au o nevoie mai mare de intimitate, iar barbatii o nevoie mai mare de separare.
„Nu trebuie sa faceti totul impreuna. Permite-i si celuilalt sa se exprime. Este mai sanatos ca fiecare dintre voi sa faceti si lucruri pe care celalalt nu le face.” Tim, casatorit de 34 de ani.
„Cand eram mai tanara, il doream in jurul meu tot timpul. Dar mi-am dat seama ca am nevoie si de viata mea. Si asta ne-a salvat casnicia.” Mary, 76 ani.
Nu renunta cand dragostea pare sa dispara
Si cuplurile fericite au de-a lungul relatiei lor momente grele in care poate simt ca nu mai au resurse sa continue, dar ele nu renunta si, treptat, dragostea se reintoarce.
„Invatam sa iubim mai profund cu fiecare experienta traita alaturi de partenerul nostru.” M. Gurian.
Prin munca de cercetare si prin experienta de zi cu zi a terapeutilor, a cercetarilor si a autorilor care lucreaza in acest domeniu, acum, in 2015, poti fi ajutat sa ai o relatie fericita prin consiliere si psihoterapie de cuplu.
De Delia Lungu, psiholog si trainer specializat in terapie de familie si de cuplu
Tel. 0740.078.952
www.mindeducation.ro
Foto: 123rf.com