10 lucruri pe care să le faceți înainte de a baga divorț

Nu vă mai înțelegeți și vă gândiți serios la divorț? Analizați fiecare unde greșiți și puneți în practică următoarele sfaturi.

Exprimă-ți nemulțumirea, fără să dai vina pe celălalt!

De exemplu, o nemulțumire este: „Am fost îngrijorat/ă că nu m-ai sunat. Am fost de acord că ne sunăm când unul dintre noi aleargă până târziu. Versus critică: „Nu duci niciodată nimic la bun sfârșit, ești atât de egoist.

Citește și:

9 obiceiuri pentru o relație de cuplu sănătoasă

Ești prinsă într-un triunghi amoros? 3 întrebări care te ajută să iei o decizie

Repară conflictele având grijă să nu distrugi și mai mult!

Nu pune deoparte resentimentele care îți pot distruge relația. Cercetările ne arată că, într-o relație, 69% dintre conflicte nu se rezolvă niciodată, de aceea trebuie să vă concentrați asupra gestionării lor cu succes.

Cheia este rezolvarea neînțelegerilor, mai degrabă decât evitarea conflictelor, deoarece cuplurile care se străduiesc să evite conflictele, sunt expuse riscului de a dezvolta relații care nu evoluează (stau pe loc).

Rămâi concentrat asupra problemelor adevărate!

Evită critica și nu îți ataca partenerul în mod personal! Evită defensiva și disprețul arătat partenerului tău (datul ochilor peste cap, ridiculizarea, critica, sarcasmul, etc.).

Adu-ți aminte că furia este, de obicei, un simptom al suferinței, al fricii și al frustrării. De aceea, pune întrebări care merg mai în profunzime, pentru a înțelege nevoia pozitivă pe care partenerul tău o caută.

Îmbunătățește afecțiunea fizică!

Dacă vă strângeți mâinile, vă îmbrățișați, vă atingeți, prin aceste gesturi veți elibera oxitocina (hormonul atașamentului), care determină o senzație de calmare.

Studiile arată că este eliberată în timpul orgasmului și al atingerii afectuoase. Afecțiunea fizică reduce, de asemenea, hormonii de stres (de exemplu, cortizolul), scăzând-le nivelurile zilnice.

Exprimă afecțiune și admirație

Adu-ți aminte de calitățile pozitive ale partenerului tău – chiar dacă te lupți cu defectele lui – și exprimă-ți sentimentele pozitive de câteva ori pe zi, în fiecare zi.

Atunci când aveți neînțelegeri, căutați un teren comun, mai degrabă decât să insistați fiecare dintre voi pe punctul lui de vedere. Ascultați-vă reciproc punctul de vedere și evitați să închideți căile de comunicare dintre voi.

Petrece zilnic timp cu partenerul tău!

Încercați o varietate de activități care vă fac plăcere amândurora. Se recomandă cuplurilor să adopte un nou mod de a-și structura conversația („Cum a fost ziua ta, draga mea/dragul meu?), care arată empatie, exprimă înțelegerea și validează emoțiile.

Senzația că partenerul tău este de partea ta, vă poate ajuta să aveți o legătură profundă, semnificativă și o atitudine „noi împotriva celorlalți.

Comunicați sincer asupra problemelor-cheie din relația voastră!

Asigurați-vă că sunteți deschiși cu privire la lucrurile care vă preocupă și că vă exprimați gândurile, sentimentele și dorințele într-un mod respectuos.

Nu permiteți „rănilor să supureze!

Nu sta ancorat în convingerile și gândurile proprii despre comportamentul partenerului tău atunci când consideri că este negativ. Ascultă și versiunea lui/ei!

Dezvoltați o politică a momentelor „fără critică (hurt-free)!

Stabiliți anumite momente în care critica nu este permisă. Fără critică, partenerii se simt de obicei mai puțin defensivi și, astfel, sentimentele rănite se dizolvă.

Principala directivă în acest moment este eliminarea celei mai toxice și negative comunicări și reducerea emoțiilor negative intense timp de trei-patru săptămâni.

Practică iertarea!

Iertarea nu este același lucru cu a scuza acțiunile dureroase, dar îți va permite să mergi mai departe. Încercați să vă amintiți că sunteți în aceeași echipă și încercați să fiți mai înțelegător.

Este de înțeles că v-ați putea simți rănit, frustrat sau respins dacă percepeți că partenerul vostru nu este acolo, pentru voi.

Dar, data viitoare, când ai o neînțelegere cu el sau cu ea, oprește-te să îi mai ghicești reacțiile și analizează-ți propriile răspunsuri.

Nu bloca comunicarea și gândește-te ce poți să faci ca să repari relația, înainte de a lua decizia cea mai ușoară, respectiv de a te despărți.

 

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro,nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
10 lucruri pe care să le faceți înainte de a baga divorț
10 lucruri pe care să le faceți înainte de a baga divorț

Nu vă mai înțelegeți și vă gândiți serios la divorț? Analizați fiecare unde greșiți și puneți în practică următoarele sfaturi.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste