10 semnale de alarma intr-o relatie

Ai inceput o noua relatie si nu esti foarte sigura ca este persoana potrivita pentru tine? Simti nevoia sa faci o evaluare povestii tale de iubire? Iata cateva criterii care ar trebui sa iti traga un semnal de alarma.

 

Lipsa de comunicare 

Persoane carora le este greu sa vorbeasca despre diferite probleme sau sa exprime ceea ce simt. Atunci cand suntem intr-o situatie in care avem nevoie de un partener care sa fie sincer si deschis, putem sa ne lovim de unul care se distanteaza emotional, lasandu-ne in ceata sau sa ne descurcam pe cont propriu.

Deseori 'comunicarea' este pusa pe seama unei dispozitii schimbatoare sau, si mai rau, ni se ofera tacere si un tratament indiferent.

 

Iresponsabil, imatur, impredictibil

Pare simpatic? Sa fim seriosi, nici pe Gerard Butler nu l-am suporta asa mai mult de doua ore sau cat o dura un film…

Unii oameni au probleme in a-si gestiona propria viata, fie ca este vorba de a se ingriji de propria persoana, de a-si manageria finantele si spatiul personal, au dificultati in pastrarea unui loc de munca sau in a-si face planuri de viitor.

Toate acestea genereaza crize mai mici sau mai mari dar care ocupa timp si consuma energie pe care, pana la urma, le ai pentru a le consuma pentru propria ta persoana. Intrucat astfel de persoane inca au nevoie de maturizare, va fi imposibil sa incerci sa te bazezi pe ele.

 

Lipsa de incredere 

Daca ii este greu sa fie sincer cu sine, cat de sincer crezi ca va fi cu tine?  Sa spunem ca un astfel de comportament nu este neaparat studiat sau voit. Poate fi propriul mecanism de adaptare prin evitare.

Oricum, sa fii mintita intr-una duce la exasperare, nu? Ori o persoana care evita a-si asuma raspunderea propriilor actiuni, este lipsita de integritate si da dovada de lipsa de respect si fata de pertener. Vei simti, pe buna dreptate, ca iti lipsesc niste piese din puzzle si nu ajungi niciodata la imaginea completa.

 

Prietenii apropiati si familia nu il plac pe partenerul tau

Evident, atunci cand iti place cineva, faci ceea ce simti tu si nu pleci urechea la parerile celor din jur. Totusi, nu ar fi rau sa o faci, pentru ca apropiatii tai te cunosc foarte bine, iar intr-o astfel de situatie sunt mult mai obiectivi.

Nu ar strica sa ii asculti, poate astfel, iti deschid ochii si iti cad ochelarii roz. Din perspectiva lor lucrurile sunt mult mai clare, oricat de neplacut ti s-ar parea sa auzi pareri negative despre iubitul care te-a fermecat. Macar asculta-i!

 

Tendinta de a controla

In mod asemanator, poti gasi o persoana care sa incerce sa te indeparteze de familie sau de grupul de prieteni.  Fie din gelozie, fie din tendinta de a controla programul pe care ti-l faci si persoanele cu care te asociezi, va ajunge sa iti limiteze universul doar la ceea ce este important si semnificativ pentru ea.

Uneori poate ajunge pana la a te ameninta ca in numele 'iubirii' sa alegi intre ea sau persoanele semnificative din viata ta.

 

Nesiguranta in relatie

Deseori poti simti ca nu stii incotro merge relatia ta. In loc sa fii sigura de evolutia ei, construita pe experiente comune menite sa va apropie, traiesti senzatia ca nu stii unde duce aceasta unire si te simti nesigura, anxioasa.

Poti incerca sa obtii reasigurari de la iubit, dar acestea par de moment, trecatoare. Drept rezultat, tu muncesti de doua ori la construirea unei relatii in care partenerul tau nu este la fel de implicat.

 

Un trecut secret sau dubios

Evident ca acele comportamente suspecte, legate de activitati ilegale sau anumite dependente care nu au fost rezolvate si continua si in aceasta relatie sunt mai mult decat un semnal de alarma.

Nu incerca sa ignori sau sa gasesti scuze pentru ceea ce este izbitor neplacut si te face sa te simti inconfortabil.

Bineinteles, daca o persoana isi pastreaza trecutul in trecut, iar schimbarea intervine atat pentru binele propriu cat si cel al relatiei, vorbim despre o alta perspectiva.

 

Relatii trecute si nerezolvate 

Aici putem vorbi nu doar despre relatiile amoroase dar si despre cele cu membrii ai familiei sau prieteni apropiati.

Daca o persoana nu este capabila sa evalueze corect de ce nu au functionat alte relatii sau daca in mod constant invinovateste pe altii pentru problemele pe care le are, poti fi sigura ca acelasi lucru se va intampla si cu relatia voastra.

 

Relatia bazata pe nevoia de a fi necesar

Multi dintre noi intram in relatii identificandu-ne puternic cu propriile nevoi. Nevoia poate fii aceea ca tu, in calitate de partener al meu, sa faci anumite lucruri pentru a-mi crea mie siguranta si satisfactie, sau sa imi permiti sa ma simt necesara si indispensabila satisfacandu-ti nevoile.

Daca aceasta este dinamica in cuplu, nu exista spatiu nici pentru consolidare, nici pentru evolutie personala.

 

Comportament abuziv

Orice forma de abuz, de la cele minore, la cele frapante, fie ca este vorba despre abuz verbal, emotional, psihologic sau, evident, fizic, nu reprezinta doar un semnal de alarma.

Este dovada suprema ca trebuie sa o iei la fuga in directia opusa si sa nu te uiti in urma. Nu ai ce cauta intr-o astfel de relationare si nici nu exista discutii pe aceasta tema. Sau justificari.

 

Foto: Couple having fallen out at outdoor

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
10 semnale de alarma intr-o relatie
10 semnale de alarma intr-o relatie

Ai inceput o noua relatie si nu esti foarte sigura ca este persoana potrivita pentru tine? Simti nevoia sa faci o evaluare povestii tale de iubire? Iata cateva criterii care ar trebui sa iti traga un semnal de alarma.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste