10 semne ca esti intr-o relatie sanatoasa

Unul dintre telurile in viata este sa avem parte de relatii sanatoase si fericite, desi acest lucru pare mai usor de zis decat de facut.  Prin urmare, una dintre intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem este „Cum stiu ca sunt intr-o relatie care este buna pentru mine, o relatie sanatoasa?'. Iata si zece factori care te pot ajuta sa decizi acest lucru.

 

Tu si partenerul tau vedeti lucrurile la fel in privinta valorilor de baza si scopurilor in viata. Amandoi stiti ce va doriti de la viata, ce vreti sa realizati, ce scopuri comune aveti si sunteti angajati realizarii acestora impreuna.

Increderea reciproca este foarte puternica. Discutati deschis aproape orice, nu doar lucrurile bune ci si cele rele sau neplacute. Nu exista secrete si necunoscute din trecut.

In cadrul relatiei atat tu cat si partenerul va pastrati propria identitate, lucru vital. O casnicie poate fi o parte foarte importanta a ceea ce te defineste, dar dincolo de diferitele tale roluri ramai neschimbat ca individ.

Petreceti timp de calitate impreuna, facand activitati care va plac ambilor, permitandu-va totodata sa aveti si activitati separate care sunt importante pentru fiecare in particular.

Va incurajati reciproc evolutia, dezvoltarea si schimbarea. In alte cuvinte va inspirati spre a deveni o persoana mai buna.

Va simtiti in siguranta sa comunicati unul altuia nevoile si dorintele personale. Va acordati timp pentru a discuta aspecte importante ale fiecaruia sau ale cuplului. Ascultarea atenta si implicata este estentiala pentru intelegerea reala a celuilalt.

Va acceptati diferentele reciproce chiar daca nu sunteti de acord in anumite privite importante. Sunteti capabili sa transformati aceste diferente in compromisuri corecte.

Impartiti asteptari realiste de la relatie, nu ce sperati sau va imaginati ca ar trebui sa fie. Adu-ti aminte ca esti in relatie cu un individ extraordinar de complex, asemeni tie. Concentreaza-te pe realitate si uita visele nerealiste.

Fiecare contribuiti, sub toate aspectele, in mod egal la relatia voastra. Fiecare partener se implica cu fortele si abilitatile pe care le are pentru beneficiul cuplului.

Atat tu cat si partenerul tau va respectati atat familiile cat si prieteniile. In timp ce este important sa acordati timp familiei si prieteniilor, este la fel de important sa va pastrati limite sanatoase ale cuplului, ca unitate separata de alte relatii apropiate.

Pentru o relatie de durata, in care ne simtim securizati afectiv, iubiti si sprijiniti, afectiunea, sprijinul, disponibilitatea si incurajarea sunt factorii cheie.

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
10 semne ca esti intr-o relatie sanatoasa
10 semne ca esti intr-o relatie sanatoasa

Unul dintre telurile in viata este sa avem parte de relatii sanatoase si fericite, desi acest lucru pare mai usor de zis decat de facut. Prin urmare, una dintre intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem este „Cum stiu ca sunt intr-o relatie care este buna pentru mine, o relatie sanatoasa?”. Iata si zece factori care te pot ajuta sa decizi acest lucru.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste