Limitele prieteniei in relatia de cuplu
Vrei ca iubitul sa-ti fie si un bun prieten, dar ti-e teama sa nu dispara atractia fizica dintre voi? Iata care sunt limitele prieteniei in relatia de cuplu si cum va influenteaza asta intimitatea emotionala.
Aparitia prieteniei intr-o relatie de iubire, cu tot ceea ce presupune ea, comunicare, sinceritate, respect, ajutor, intelegere si cunoastere, este un pas potrivit care ar trebui primit cu entuziasm de noi toti. Dar cum excesele nu sunt niciodata benefice, iata care sunt limitele prieteniei in relatia de cuplu.
Intimitatea emotionala
Prietenia este o etapa din viata noastra care ne ajuta la formarea intimitatii emotionale in cadrul unei relatii de cuplu, la o legatura mult mai profunda si mai puternica, care nu se bazeaza doar pe partea fizica, ci si pe cea sufleteasca.
Atunci cand avem prieteni trebuie sa ne sustinem reciproc si sa ne bucuram impreuna de fiecare reusita, nu-i asa? Aceasta atitudine este fundamentala si pentru o relatie de cuplu sanatoasa.
Exista prejudecata conform careia prietenia poate duce la scaderea libidoului si ne poate deteriora relatia cu partenerii nostri de viata. Ajungem astfel sa exageram cu limitele prieteniei in relatia de cuplu si sa ne supunem unor reguli neprielnice.
Atractia fizica
Te intrebi probabil ce se intampla cu sexualitatea si in ce forma iti este afectata. Atractia fizica joaca un rol important in alegerea unui partener de cuplu, pasiunea este puternica si domina la inceput, insa cu trecerea timpului aceasta latura se diminueaza si lucrurile intra in normal.
Chiar daca ramanem uneori cu nostalgia acelei perioade, dorinta sexuala nu trebuie confundata cu dragostea adevarata.
Pe masura ce legatura dintre tine si partenerul tau de cuplu se consolideaza, relatia trece printr-o serie de etape si experiente, motiv pentru care poti pune dorinta sexuala pe plan secund pentru o vreme.
Aici intervine prietenia pe care ati reusit sa o construiti in perioada de inceput si care va ajuta sa fiti alaturi unul de celalalt, sa va intelegeti grijile, problemele, sentimentele. Intr-un cuplu solid, bucuria si satisfactia generate de prietenie nu exclud placerea de a face amor.
Comunicarea
Prietenia si comunicarea ne apropie de partenerii nostri de cuplu, dar devin cu atat mai importante atunci cand ceva nu merge bine.
Sa nu uitam ca adevaratele relatii le avem cu cei care ne raman alaturi orice s-ar intampla, pe care putem conta si a caror prezenta ne da un sentiment de stabilitate. De asemenea, ii pretuim pe cei care ne confera sentimentul ca ne putem destainui fara nicio retinere.
Limitele prieteniei in relatia de cuplu
La fel ca in orice relatie, si in cuplu avem nevoie de limite si granite sanatoase.
Uneori ii impartasim partenerului nostru de viata orice detaliu legat de viata noastra de zi cu zi, fara sa comunicam cu el in mod real. Acest lucru se intampla pentru ca ne simtim obligati sa facem asta, din cauza dependentei fata de cel pe care-l iubim si din dorinta de a fi pe placul lui.
Intr-o relatie de cuplu sanatoasa, fiecare isi poate exprima liber sentimentele, fara teama ca celalalt ar putea profita de ele in momentele de cumpana.
Respectul
Pe langa limitele prieteniei in relatia de cuplu, trebuie sa tii cont si de respect. Asta inseamna sa-ti asculti iubitul, sa-i respecti opiniile, modul de gandire, dreptul sa actioneze diferit de tine in anumite situatii si sa-i accepti deciziile.
Iubirea fara respect denota o relatie disfunctionala, iar respectul fara iubire este doar o formalitate.
De Anca Sabina Cosca, psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, consilier si coach, e-mail: [email protected], tel. 0741.233.942, facebook: Psihoterapie sistemica de familie si cuplu.
Citeste si:
Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu
Foto: 123rf.com