3 calități pe care să le încurajezi la copii

Studiile arată că cei mici sunt mai înclinați să facă bine decât rău și au un simț al dreptății foarte dezvoltat. Dincolo de complimente, iată ce calități trebuie să încurajăm la copii.

Citește și:

Parenting: 5 tipuri de părinți toxici

Crezi că ești o mamă perfectă? Așa ceva nu există! Ce să faci ca să fii o mamă bună

Responsabilitatea

Atunci când își recunoașe o greșeală, cel mic nu oferă părintelui motive pentru a-l culpabiliza, pentru a-l certa sau pedepsi pentru acțiunile sale și își exercită dreptul de a se înșela sau de a face ceva rău/greșit.

Acest lucru îl ajută să învețe din propriile greșeli sau defecte, dar și să își asume cu curaj responsabilitatea, fără a căuta vinovați în jurul său.

Anumite fapte, merită o oarecare sancțiune, este adevărat, dar, pe de altă parte, copilul merită încurajat și apreciat pentru curajul de a-și asuma și recunoaște o greșeală.

Atunci când vorbim de sancțiuni, acestea vin din setul de reguli sau limite pe care el deja le cunoaște, precum și urmările nerespectării lor. Copilul astfel înțelege că sancțiunea vine în urma încălcării regulii și nu este un răspuns adresat lui, personal.

Potrivit vârstei și dezvoltării fiecărui copil, el va înțelege că este responsabil pentru propriile fapte, iar acest lucru este extrem de util dezvoltării sale ulterioare.

 

Sinceritatea

Copiii au o imaginație bogată și, deseori, inventează, disimulează, transformă faptele fie pentru a fi pe placul părinților, fie pentru a evita o pedeapsă, fie pentru că în mintea lor așa stau lucrurile, nefiind pe deplin capabili să înțeleagă complexitatea realității înconjurătoare.

Pentru ca cel mic să capete încredere să fie mereu sincer și să spună adevărul, nu trebuie atacat de câte ori greșește sau când își recunoaște o vină.

Mai mult, părinții să aibă grijă ca atunci când cel mic oferă o altă poveste să nu o eticheteze drept motiv pentru a-și pierde încrederea în el și sursă majoră a decepționării acestora.

Dacă ne spune o minciună, este important să realizăm motivele pentru care o face și să îi explicăm consecințele. De exemplu „dacă nu recunoști o faptă, altcineva va fi pedepsit în locul tău, iar acest lucru nu este corect'.

Să nu uităm nici că noi reprezentăm cele mai importante modele pentru copil. În acest caz, exemplul nu este „uite cum eu spun mereu adevărul' – pentru că ne plasăm pe un piedestal pe care vrem să părem perfecți – ci, „Și eu greșesc uneori, dar recunosc acesc lucru și încerc să repar situația.'

 

Solidaritatea

Pentru dezvoltarea sentimentului de solidaritate și a empatiei celui mic, încurajați-l atunci când împarte o prăjitură sau jucăriile, când ajută un alt copil sau când oferă mângâieri ori încurajări. Sunt comportamente utile dezvoltării lui psihice.

Pentru a exprima solidaritatea, este necesar ca cel mic să se simtă în largul lui în prezența celorlalți și, totodată, să aibă încredere în capacitățile și resursele lui personale. Iar acest lucru înseamnă ca la rândul său să beneficieze de empatie și solidaritate din partea părinților lui.

Să nu uităm că, de multe ori, când oferim sprijin celuilalt, facem ceea ce ne-ar plăcea să primim și noi într-o situație similară.

Înțelegând că altruismul este cea mai frumoasă formă de conviețuire, copilul îl va manifesta din convingere și nu drept semn caritabil.

 

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
3 calități pe care să le încurajezi la copii
3 calități pe care să le încurajezi la copii

Studiile arată că cei mici sunt mai înclinați să facă bine decât rău și au un simț al dreptății foarte dezvoltat. Dincolo de complimente, iată ce calități trebuie să încurajăm la copii.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste