3 lucruri pe care un fiu trebuie să le învețe de la tată
Nu este simplu rolul de tată, dar este mai activ și implicat decât îl creditam în trecut. Iată câteva lucruri pe care orice fiu ar trebui să le învețe de la propriul tată.
Citește și:
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional
Cum se poate implica un tată în creșterea și îngrijirea copilului mic
Cum să câștige și cum să piardă
Înafară de prieteni, cea mai bună companie pentru un băiat, în jocuri sau concursuri, o reprezintă tatăl. Este totodată și momentul în care acesta poate oferi cele mai bune exemple fiului său.
Jocurile și concursurile sunt momente prielnice pentru a educa trăsături masculine pentru că pe parcursul lor, copilul va învăța cum să obțină o victorie și cât de important este să muncești pentru ea.
Totodată, sunt un bun prilej de a înțelege că eșecul este inevitabil, dar și cum să îi facă față. Nu este nimic rușinos în a avea o nereușită, iar alături de tată poate învăța că un eșec nu este finalul ci poate reprezenta un nou început în urma unei lecții învățate.
Atitudinea față de femei
O mamă poate povesti fiului său cum este frumos să se poarte cu o femeie, dar el va învăța aceste lucruri din exemplele pe care i le oferă tatăl.
Iar educația pe care o primește de la tată este mult mai importantă și utilă decât orice ar găsi pe internet sau ar vedea la prietenii săi.
Prin urmare, mergi împreună cu fiul tău să luați flori mamei, serbați-i și pregătiți-i surprize de ziua de naștere, ajutați-o la piață și faceți împreună curățenie.
Mai mult, un tată ar trebui să iasă în oraș alături de fiul său și, în diferite situații să îi permită să vorbească fie cu o vânzătoare, fie cu o femeie necunoscută cerând o îndrumare, astfel încât să nu fie inhibat în abordarea femeilor necunoscute.
Bineînțeles, politețea și respectul față de femei sunt învățate tot din exemplul tatălui.
Descoperirea propriei viziuni asupra lumii
În această privință, un tată nici măcar nu trebuie să facă prea multe lucruri. Ceea ce contează este disponibilitatea, lipsa de conflict și competiție (pe care unii tați le au, pornite din propriile carențe).
Un tată trebuie să știe să își asculte fiul, să discute cu el și să fie acolo când acesta are nevoie de un sfat sau îndrumare.
Fiul trebuie încurajat să exploreze mai multe opțiuni și să o aleagă pe cea potrivită lui. În privința sfaturilor, este bine să ne gândim care este cel mai potrivit sfat pentru copil și nu ce corespunde așteptărilor noastre.
În plus, pentru un fiu, chiar dacă mama îi va fi mereu disponibilă pentru anumite confidențe, este important să știe că și tatăl îi este, chiar îi poate oferi o perspectivă diferită.
Desigur, în creșterea copiilor, este bine ca ambii părinți să vadă lucrurile similar, dar fiind persoane diferite, lși filosofiile de viață vor diferi.
Acest lucru oferă copilului ocazia de a explora mai multe puncte de vedere și a decide ceea ce i se potrivește.
Foto: shutterstock.com