3 motive pentru care femeile spun că au o dorință sexuală scăzută
O dorință sexuală scăzută nu e chiar ce ne dorim, dar ne confruntăm deseori cu această problemă. Iată ce credem noi că ne omoară libidoul, dar și ce putem face.
Citește și:
Bărbații sunt mereu dornici să facă sex? Mit și adevăr despre dorința sexuală masculină
O de la Orgasm. Femeile pot avea orgasm …nefăcând nimic. Nu e grozav?!
Undeva între 32-43% dintre femei experimentează o dorință sexuală scăzută la un anumit punct al vieții. Este chiar unua dintre cele mai frecvente probleme care le determină să apeleze la psihoterapie, iar motivele ce stau la baza acesteia sunt multiple, de la factorii sociali, la experiențele personale, mesajele culturale sau dinamica relațională.
Mai adăugăm și fiecare personalitate în parte și avem o situație destul de greu de descâlcit.
Chiar dacă există o multitudine de factori care duc la scăderea dorinței, femeile au tendința de a se învinovăți foarte ușor și de a considera că este ceva în neregulă cu ele. În multe cazuri, dorința încă există, dar este ascunsă, ignorată, adormită.
Iată și cele mai frecvente motive care duc la scăderea dorinței sexuale:
Partenerul tău vrea sex mai des decât vrei tu
Partenerul vrea sex zilnic, iar ție ți-ar fi suficient o dată pe săptămână? Multe femei, dacă au o dorință sexuală mai scăzută decât a partenerului, au tendința de a considera dorința lui drept barometru al normalității. Prin urmare, ceva e în neregulă cu ele că nu vor sex atât de des.
În contrast, nu suspectăm a fi ceva în neregulă cu celălalt și niciodată nu întrebăm „tu de ce vrei atât de mult sex?!”. Din păcate, în societatea actuală încă valorizăm sexul, motiv pentru care atunci când vrei mult, ai impresia că este bine și sănătos.
Ce se întâmplă în realitate este doar o discrepanță în dorința sexuală. Uneori, se întâmplă tuturor în anumite etape ale cuplului. Iar soluția este să vă întâlniți undeva la mijloc, între dorința lui și a ta. La fel ca și în alte zone ale cuplului, și aici trebuie să știm să facem compromisuri și să găsim calea de mijloc.
Ca să înțelegi problema reală întreabă-te dacă partenerul tău voia sex mai rar, aveai o problemă cu nivelul dorinței tale? Ți s-a mai întâmplat și în alte relații? Te ajută și o discuție cu partenerul, desigur.
Nu îți acorzi timp suficient pentru a-ți veni cheful
Uneori e suficientă o privire (cel puțin la începutul relației). Alteori… e de muncă! Cercetările demonstrează că dorința sexuală feminină, de regulă vine ca un răspuns și nu apare spontan.
Respectiv, femeilor nu le vine cheful de sex în timpul orei de zumba și nici când se uită la „Minți Criminale”. Dar… pot fi convinse. Unele au nevoie de romantism, altele de flirt, de un sărut prelung sau orice altceva stârnește cheful. Iar să comunice asta partenerului este esențial.
Pentru că uneori, neștiind, partenerul pare să vină din senin cu propunerea să facă sex, iar dacă femeia, în acel moment nu simte chef… se va convinge singură că are o problemă cu libidoul. Ca să nu mai spunem că nici partenerul refuzat nu va fi prea vesel.
Nu refuza imediat propunerea de a face sex, ci gândește-te la propunere. Dacă nu este momentul potrivit, spune-i partenerului că ai nevoie de „încălzire”. În caz că nu crezi că poți ajunge acolo prea repede, propune-i o altă activitate care să îți dea ție timpul necesar. Cina? Un film? O plimbare?
Nu știi ce îți place
Femeile își vor dori sex mai des dacă știu că ceea ce va urma le va plăcea cu siguranță. Așadar, ai parte de sex care să te facă să ți-l dorești? Ca să răspunzi la întrebare corect, trebuie întâi să știi ce îți place. Multe femei nu se gândesc prea mult la ce fel de preludiu le place sau care sunt pozițiile care le produc mai multă plăcere.
Voi știți în ce perioadă a zilei aveți mai mult chef de sex? Sunt femei care niciodată nu s-au gândit la aceste răspunsuri… Totodată, acestea sunt și femeile care nu știu nici ce anume nu le place.
Nu este simplu să comunicăm cu partenerul pe subiecte pe care nu am apucat nici cu noi însene să comunicăm. Așadar, fără rușini sau rețineri, este momentul sincerității: ce îți place, ce ai vrea să facă? Apoi poartă aceste discuții cu partenerul tău.
În felul acesta îl ajuți să te cunoască mai bine și ieșiți din capcana „știe/simte ce-mi place”. Explorați variante și vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine. Doar așa depășiți problema numită generic „libido scăzut”.
Foto: shutterstock.com