3 motive pentru neimplicarea emotionala
Uneori sa ramai singur o perioada de timp poate insemna sa inveti sa te cunosti mai bine, sa devii independent emotional si sa iti identifici corect nevoile. Alteori, iti poti spune ca iti este bine singur cand in realitate nu iti recunosti adevarata problema. De unde vine neimplicarea emotionala.
Teama de esec
Atunci cand o relatie esueaza, dupa implicare emotionala, apare durerea, suferinta, tristetea, uneori chiar depresia. Astfel de perioade sunt dificile si cu totii ne-am dori o formula magica prin care sa le evitam.
Prin urmare, putem sa ne izolam de astfel de situatii, ramanand singuri perioade indelungate si spunandu-ne ca suntem echilibrati emotional si ne e mai bine asa. Evident, perioada de multumire si liniste este preferata suferintei.
Dar este un echilibru aparent. Cat timp teama de implicare se manifesta prin evitarea oricaror relatii cu potential romantic, problema este nerezolvata.
Asadar, daca dupa o perioada (prea) lunga de timp esti singur si iti spui ca iti este bine asa intreaba-te cum s-a incheiat ultima ta relatie.
Iar daca suferinta a fost mare, poate un terapeut te poate ajuta sa te impaci cu trecutul si sa te echilibrezi cu adevarat, fiind deschis noilor oportunitati.
Ai alte prioritati
Poate ca ideea de a fi implicat intr-o relatie serioasa te face sa te gandesti ca acest lucru ar reprezenta o piedica in calea planurilor tale de viitor.
Poate ca jobul este solicitant si presupune numeroase deplasari sau petreci multe ore la birou sperand la o promovare, lucru care reduce semnificativ timpul de alocat unui partener.
In egala masura te gandesti ca un partener nu ar intelege programul tau in care intra cursurile de master, lectiile de chitara, orele de tango si iesirile cu prietenii. Care ar fi motivul adevarat?
Poate ca o relatie uneori iti afecteaza obiectivele, dar de cele mai multe ori nu se intampla acest lucru. Poate ai trait o experienta neplacuta si nu vrei sa o repeti?
Cauta atunci o relatie care sa porneasca pe alte premise si nu pune toti potentialii parteneri in aceeasi categorie. O relatie poate deveni un stimul in plus sa iti atingi obiectivele.
Asteptari fanteziste
De multe ori nu ne implicam deplin in relatii pentru ca reusim sa gasim cusururi partenerului care nu pare a fi „the one”. Fie tanjim dupa ce nu putem avea, fie ne construim un ideal dupa tiparul oferit de media, de anumiti prieteni, de anumite fantezii.
Listele sunt pentru mersul la piata, nu pentru bifarea calitatilor cautate la un partener. Nu astepta sa gasesti persoana perfecta pentru ca se potriveste criteriilor din mintea ta. Uneori, este chiar daca gandesti un lucru, nu inseamna ca este neaparat ce este mai bine pentru tine.
Fii deschisa, cunoaste oamenii, invata sa fii flexibila si renunta la personaje imaginare care… nu exista. Pentru ca in realitate nu faci decat sa te blochezi, sa ratezi oportunitati, sa te autosabotezi, justificand mereu ca „nu era persoana potrivita”. Intreaba-te, in realitate, de ce iti este teama?
Foto: 123rf.com