Now Reading
4 adevaruri despre infidelitate

4 adevaruri despre infidelitate

Revista Psychologies

Intelegem problema infidelitatii la nivel teoretic, tinand cont ca nu prea suntem fiinte monogame si, desi ne dorim sa ne petrecem restul vietii alaturi de cineva, provocarea este una dificila. In timp ce anumite trairi se sedimenteaza, precum respectul, intelegerea, increderea, altele precum atractia se diminueaza in timp, oricat ne-am stradui. Totodata, eroziunea celei din urma, atrage zguduirea celorlalte. In practica, termenul de infidelitate este mult mai dificil de inteles decat teoria.

 

Multe cupluri nu se despart dupa o infidelitate. Oricat de dureros este, un astfel de eveniment poate fi depasit intr-un cuplu sudat.

In timp, increderea se recastiga, iar trecutul ramane indepartat si, in cazuri fericite, uitat. Statistica arata ca multe cupluri se confrunta cu aceasta situatie, si ca la fel de multe gasesc resursele necesare sa o depaseasca.

Deciziile nu se iau pe moment ci in urma unei analize asupra rezultatului pe termen lung al oricarei decizii…

 

Blamarea, sentimentul de rusine. Dupa ce te confrunti cu infidelitatea partenerului, in cazul in care decizi sa depasiti acest moment, urmeaza o noua confruntare: opinia celorlalti.

Multe sfaturi pretioase primite de la prieteni care iti vor spune ca ei nu ar accepta asa ceva, apropiati care te vor incuraja ca meriti mai mult si alte interventii binevoitoare.

Le poti spune ca accepti sprijinul si intelegerea lor, dar nu si intruziunea, intrucat nu ei vor trai in acest cuplu si nici cu deciziile pe care le iei tu.

Nu ai de unde sa stii cu adevarat ce ar face altcineva intr-o situatie similara, orice ti-ar spune. Nici persoana respectiva nu stie, pana nu se confrunta cu asa ceva. Mai mult, nu trebuie sa te preocupe cum ar trai altii viata ta.

 

Increderea poate fi reconstruita. Cel mai mult are de suferit increderea in partener. Impresia ca tot ceea ce a spus este o minciuna, ca nu te poti baza pe el, ca nu reprezinti ceea ce ti-ai fi dorit/ce a spus/ce „ar trebui”…sunt trairi de moment, in stres, suferinta, soc chiar.

Dar acestea trec. Cand vei intelege ca ceea ce s-a intamplat nu a fost „impotriva” ta si iti vei permite sa va redescoperiti reciproc, permiti si increderii sa fie reconstruita. Lucru posibil, de altfel.

 

Cand sunt implicati si copiii, este bine sa incerci o reconciliere. Cand totul se rezuma la cei doi parteneri, deciziile pot fi mai simplu de luat, intrucat, chiar si cand sunt gresite, consecintele le suporta doar ei.

Cand insa in cuplu sunt si copii, este recomandat sa va acordati sansa unei impacari. Pentru ca rolurile voastre de parinti sunt aceleasi, pentru ca relatia dintre voi poate rezista unei probleme ca aceasta, pentru ca deciziile pe care le luati se reflecta asupra altora.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top