4 semne ca esti in relatia de cuplu potrivita

Reusim, uneori, sa luam lucrurile bune dintr-o relatie de-a gata. Le pierdem din vedere, facem comparatii sau, mai rau, cautam motive de nemultumire. Iata cateva indicii ca esti in relatia potrivita.

 

Nu trebuie sa demonstrezi nimic

In multe relatii, traim cu impresia ca trebuie tot timpul sa facem ceva pentru a fi apreciate.

Fie si inconstient, anumite dovezi de atentie si chiar grija pe care o purtam partenerului, pot izvora din dorinta de a fi apreciate. Mai mult, de a fi dorita prezenta noastra.

Intr-o relatie sanatoasa, suntem valorizate pentru ceea ce suntem, nu pentru ceea ce facem. Suntem la fel de iubite si dorite, fie ca gatim trei seri la rand, fie ca o luna uitam sa trecem prin bucatarie.

Nu exista comparatii cu altcineva, nu ne simtim in competitie si nici interesul iubitului nu este diminuat. Esti in relatia potrivita atunci cand nu simti o permanenta alerta si cand partenerul tau nu asteapta sa faci lucruri care sa te puna intr-o lumina mai buna.

Daca vrei sa ii indeplinesti o dorinta, o va aprecia. Daca nu ai dispozitia necesara, nu se va reflecta nicicum asupra relatiei. In relatia aceasta, contati amandoi.

 

Comunicarea este sincera si deschisa

Este tipul de relatie in care abia astepti sa iti vezi partenerul pentru a povesti. Mai mult, stii ca puteti vorbi despre orice, ca va ascultati reciproc si chiar va sfatuiti.

O astfel de comunicare o pot avea parteneri cu viziuni similare asupra vietii, care au ajuns la un nivel inalt al intimitatii.

Tine minte ca oamenii nu sunt perfecti. Se poate sa iti „prinzi' partenerul cu o minciuna. Dar arata-i ca poti ierta si incurajeaza-i onestitatea.

Toate relatiile au suisuri si coborasuri, dar daca aveti o comunicare afectuoasa si calda in cea mai mare parte, atunci esti intr-o relatie in care merita investit.

 

Stiti sa va impacati dupa o cearta

Certurile sunt sanatoase intr-un cuplu. Ne invata limitele, punctele de vedere diferite, slabiciunile si ne ajuta sa ne cunoastem reciproc mai bine.

Totodata, asa invatam sa depasim impreuna momentele de criza. Atunci cand sunteti suparati sau va certati, este important sa aveti in vedere sa nu va jigniti sau sa va raniti sentimentele.

Certurile pot fi obiective, fara atac direct la persoana si, mai ales, fara dezgroparea trecutului si certurilor anterioare. In plus, este important intr-o cearta sa stii si sa cedezi.

Daca relatia s-a dovedit mai intotdeauna mai importanta decat „cine are dreptate', este o dovada ca va potriviti. Interesul unuia pentru celalalt, grija si iubirea sunt cele care va ghideaza si cand sunteti suparati.

Daca stiti cum sa va iertati, cum sa nu pastrati supararea, iar certurile sa nu va afecteze pe termen lung, sunteti intr-o relatie pozitiva.

 

Stiti sa va respectati independenta

O relatie sanatoasa, inseamna sa va bucurati de momentele pe care le petreceti impreuna si, totodata, sa stiti sa fiti bine si atunci cand desfasurati activitati independent unul de altul.

Cand nu suntem cu partenerul, avem ocazia sa vedem dintr-o alta perspectiva relatia si sa o apreciem mai mult. Totodata, sa stim sa ne acordam spatiu reciproc este foarte important.

Nu ne putem potrivi in toate, nu vom avea exact aceleasi preferinte si, in plus, este recomandat sa nu stam lipiti ca timbrul de scrisoare.

Dupa o perioada, cat de scurta, de distanta, regasirea este un sentiment cu totul special. De asemenea, va veti aprecia reciproc mai mult, cunoscandu-va si ca fiinte independente.

Fiecare cuplu are nevoie de anumite proportii ale timpului impreuna si celui petrecut separati. Daca ati gasit raportul care functioneaza pentru voi si va simtiti impliniti, este un plus pentru relatie.

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
4 semne ca esti in relatia de cuplu potrivita
4 semne ca esti in relatia de cuplu potrivita

Reusim, uneori, sa luam lucrurile bune dintr-o relatie de-a gata. Le pierdem din vedere, facem comparatii sau, mai rau, cautam motive de nemultumire. Iata cateva indicii ca esti in relatia potrivita.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste