Now Reading
5 moduri de a corecta anxietatea la copii

5 moduri de a corecta anxietatea la copii

Revista Psychologies

Anxietatea de cele mai multe ori este invatata de copii de la unul sau ambii parinti. De aceea, corectarea acesteia la copil, poate fi dificila, cand reprezinta o problema cu care ne confruntam noi insine. Mai mult, cand cel mic este deja stresat, corectura poate parea o metoda invaziva care… pune paie pe foc.

 

Nu uita ce rol joci. Ca parinte, rolul tau nu este sa ridici vocea si sa pedepsesti ci sa iti antrenezi copilul pentru a se dezvolta la capacitate maxima.

Adu-ti aminte ca nu trebuie sa il critici, sa il judeci sau sa il pui in situatii jenante. Invata-l! Asta il va ajuta sa se dezvolte si sa ajunga sa isi faca propriile alegeri.

 

Atentie la ton si volum. Evident, cu totii avem momente dificile, iar uneori energia sau rabdarea ne pot lipsi cand vine vorba despre cei mici.

Chiar si asa, cand te simti epuizat, incearca sa nu reactionezi instinctiv, pentru ca ceea ce tie nu ti se pare grav, il poate afecta pe cel mic.

Tonul ridicat, tipatul, sunt factori sensibili pentru copilul tau, care va percepe ca este certat. Iar daca deja ai tipat, cere-ti scuze si reafirma ceea ce vroiai sa spui, pe un ton calm fata de cel mic.

 

Permite copilului sa iti spuna ce a gresit. Cea mai buna metoda este sa permiti copilului sa isi corecteze o greseala, motiv pentru care, atunci cand nu stii care este cel mai bun mod de a vorbi cu el, il poti intreba „ce crezi ca voi spune in situatia asta?”.

In felul acesta afli problema care il preocupa, o puteti discuta impreuna cum s-a intamplat si ce e de facut. O astfel de colaborare are rolul de a scadea anxietatea celui mic.

El va sti ca nu este un copil rau, chiar daca a gresit, si ca poate fie sa indrepte greseala fie sa invete de pe urma ei.

 

Nu il acuza, concentreaza-te pe comportament. Evita pe cat posibil afirmatii precum „trebuia sa… / tu esti de vina”.

Vorbeste cu el despre ce s-a intamplat, cum s-a ajuns in situatia respectiva, ce gandea atunci cand s-a intamplat si ce urmeaza sa faca pe viitor intr-o situatie similara.

Invata-l de ce alegerea lui a fost nepotrivita in loc sa il faci sa se simta in neregula ca a facut acel lucru.

 

Invata-l sa isi analizeze ingrijorarile. Un copil anxios percepe exacerbat riscurile unei situatii. Teama lor este ca vor fi pedepsiti sau certati foarte rau, ca nu ii vei mai iubi sau ca vor fi acuzati pentru ce au facut.

Lucruri care foarte probabil nu se vor intampla. Invata-l sa isi analizeze temerile, daca ideile pe care le au sunt adevarate sau nu, bazandu-se pe ceea ce cred in situatia respectiva.

Reasigura-l si ajuta-l sa depaseasca momentele in care tinde sa exagereze o teama.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top