5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citește și:

5 semne că ești cu un partener nepotrivit

De ce femeile sunt cele care inițiază divorțul

Comunică decizia cât de curând

Nu ne place să purtăm decizii dificile, să generăm situații stresante în care și nouă și celuilalt ne va fi greu să spunem ceea ce avem de spus. Dar acestea sunt necesare și totodată, un semn al maturității.

Chiar dacă trebuie să purtăm o discuție dificilă precum cea legată de decizia unei despărțiri, este modul corect de a aborda situația atât față de noi cât și față de partener. Atâta timp cât decizia ta este finală, nu mai are sens să amâni această discuție.

Nu va exista un „moment potrivit' și nici nu urmări vreun conflict (și nu-l genera) în care să comunici această decizie.

Discută deschis cu partenerul tău astfel încât fiecare dintre voi să poată merge mai departe.

Lipsa curajului de a purta astfel de discuții duce la reacții tip ghosting în care unul dintre parteneri pur și simplu dispare fără explicații, sau la despărțiri impersonale prin sms, mail, etc.

Pe lângă imaturitate și lașitate, acestea arată și o lipsă totală de respect față de celălalt și ne explicațiile care poate îi sunt necesare pentru a merge mai departe.

 

Evită contactul cu fostul partener

Dacă nu ai nicio intenție să reluați relația, evită orice contact cu fostul partener. Imediat după despărțire nu este cazul să deveniți „prieteni' și nici să vă acordați sprijin reciproc pentru a vă depăși despățirea.

În special dacă tu ești cea care a decis să vă despărțiți, nu este cazul ca vreun sentiment de vină să te împingă să îi oferi ajutorul tău fostului partener.

Este o impresie falsă, întrucât nu faci decât să te asiguri că suferă, îi prelungești agonia, și îi transmiți mesajul greșit că ești încă acolo și disponibilă…

 

Nu da vina pe partenerul tău

Cel mai simplu (și complet eronat) mod de a încheia o relație este să spunem că celălalt este de vină, a greșit, iar noi nu avem de ales decât să plecăm.

Într-o relație sunt două persoane implicate și, oricât de dificil este să acceptăm, vina este împărțită.

Nu e ușor de acceptat, dar este normal și firesc să o facem și să comunicăm în acest mod lucrurile și partenerului nostru. Chiar și în cazul unei infidelități, nu este doar vina celuilalt.

Nevoia de a-l acuza pleacă dintr-un sentiment meschin de a-l face pe celălat să se simtă vinovat și, eventual, de a te asigura că acest gând îl va urmări multă vreme. Iar o astfel de atitudine nu este flatantă la adresa ta.

 

Vorbește deschis despre sentimentele tale

Evită să spui „știi foarte bine despre ce e vorba' sau „nu avem ce să mai discutăm'. Din contră, chiar dacă ai impresia că ai făcut-o și anterior, odată în plus, în momentul despărțirii, comunică celuilalt care sunt sentimentele tale și ce anume te-a determinat să iei această hotărâre.

Și nu uita, încă o dată, să nu îl învinuiești pe el pentru decizia ta. Transmite-i ceea ce ai de spus începând cu „eu cred/ eu simt/ eu vreau'.

Pentru că vorbești despre tine, ce simți tu și felul în care ai interpretat tu relația pe care ați avut-o. În felul acesta îl ajuți pe celălalt să accepte decizia pe care ai luat-o și să înțeleagă că este ceea ce tu ai nevoie.

 

Nu șantaja și nici nu te lăsa șantajată emoțional

Șantajul emoțional este o formă de apărare în fața unei situații care ne sperie și cu care nu vrem să ne confruntăm. Acesta poate apărea ca formă de răspuns, mai ales când decizia despărțirii aparține unui singur partener.

Celălalt, drept răspuns, poate genera situații dificile, din care cel cu decizia nu poate ieși, sau va ieși mai greu. Nu ceda șantajului emoțional „nu pot trăi fără tine' sau „eu ce mă fac acum?' și nici nu decide pe baza lui să mai dai o șansă relației.

Singurul motiv pentru care vei mai da o șansă este pentru că simți că există resurse de ambele părți să rezolvați problemele. Șantajul este o manipulare pe moment a celuilalt, nesănătoasă pentru ambele părți.

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste