Now Reading
5 motive sa nu fii prietena cu un fost iubit

5 motive sa nu fii prietena cu un fost iubit

Revista Psychologies

Increderea cu care ne avantam imediat dupa despartiri in relatii de amicitie cu un fost iubit, porneste dintr-o credinta falsa ca ne putem sterge cu buretele trecutul si ingropa emotiile. Nu putem fi prietene cu un fost, iar din lista numeroasa de motive, mentionam aici doar cinci.

 

Sentimentele nu dispar brusc

Chiar daca nu ai trecut printr-o despartire ravasitoare, brusca si marcanta, ai nevoie de timp pentru dizolvarea legaturii care va unea. Intimitatea unui cuplu nu dispare a doua zi dupa ce partenerii au decis sa porneasca pe drumuri diferite.

Amandoi aveti nevoie sa va detasati, sa va depasiti sentimentele care inca exista si sa va reechilibrati independent. O amicitie prea curand nu face decat sa creeze confuzie.

In perioada de suferinta sau doliu, dupa despartirea de persoana iubita, mintea incearca sa iti recreeze perioada in care iti era bine. Motiv pentru care lipsa oricarui contact cu partenerul este cea mai dificila.

Ai renuntat la un rol, facea parte din existenta ta, iar acum trebuie sa te distantezi. Acest lucru nu il poti face daca pastrezi legatura cu fostul iubit.

 

Instabilitate comportamentala

Crezi ca ai depasit momentul si chiar nu pari sa suferi prea mult. Acesta poate fi un blocaj sau pur si simplu o recunoastere a faptului ca nu erai foarte implicata in relatia respectiva. Chiar si asa, o apropiere poate sa nu fie sanatoasa pentru partenerul tau.

Mai mult, pe fundal te poti simti ranita sau frustrata, iar prezenta lui nu va face decat sa te ajute sa constientizezi si mai tare aceste trairi.

Dintr-o relatie recent incheiata, raman sentimente reziduale si in consecinta, va exista si un comportament instabil.

Nu esti cu siguranta pregatita sa fii prietena cu cineva care te-a ranit. In egala masura, daca initiativa prieteniei porneste de la fostul partener, nu te lasa atrasa de idee.

Aveti nevoie de distanta pentru a va desprinde complet de ceea ce reprezentati unul pentru celalalt pana nu demult.

 

Sensibilitate crescuta

Daca iti permiti anumite glume si apropouri cu cercul tau de prieteni apropiati, cu siguranta le vei privi diferit venite din partea partenerului de care tocmai te-ai despartit.

Vei fi sensibila la aceasta persoana si mai vulnerabila decat in fata altor prieteni. In consecinta, va fi dificil sa te porti firesc si sa nu pierzi controlul.

Mare parte dintre noi nu ne dorim sa fim in relatii de prietenie cu un fost iubit, chiar daca suntem capabile, dupa o perioada, sa schimbam cateva vorbe daca ne intalnim intamplator.

Chiar si atunci nu resimtim nicio bucurie puternica daca este, eventual, insotit de noua familie. Exista un motiv puternic pentru care acesta se numeste „fost”.

 

Definitii confuze

Daca te grabesti sa fii prietena cu fostul tau iubit, foarte probabil vei avea comportamente intre cele doua ipostaze. Obisnuinta de a avea anumite gesturi in preajma lui inca nu s-a dizolvat.

Mai mult, te poti pune singura in situatii stanjenitoare si iti sporesti confuzia. Este o zona de mijloc in care nimeni nu ar trebui sa incerce sa se integreze.

Daca ieri il imbratisai si sarutai, cu siguranta nu iti va veni foarte usor sa te bata pe spate acum la o bere. Nu te vei putea comporta de parca relatia dintre voi a disparut ca prin magie, decat daca traiesti pe un taram imaginar.

Chiar daca despartirea a fost lipsita de traume pentru ambii parteneri, acest lucru  inseamna cel mult ca puteti avea in perspectiva o posibila prietenie. Dar nu foarte curand.

Cat ati fost impreuna v-ati gandit la un viitor si ati incercat sa il construiti. Va dura o un timp sa reusiti sa va distantati complet de acele visuri.

 

In realitate, nu vrei sa te desparti

Cele mai dificile situatii sunt cele in care nu tu ai vrut sa te desparti si nu poti accepta prea usor finalul unei relatii. Atunci dorinta de a-l suna, de a-i da mesaje si de a-l revedea este foarte puternica.

Este probabil cea mai grea lupta pe care trebuie sa o dai cu tine insati, dar e musai sa o faci. Asta daca nu vrei sa te desparti de el nu doar o data ci in repetate randuri.

Chiar daca intr-o prima etapa el va raspunde, probabil faci apel la sentimentul lui de vinovatie sau la compasiune. Chiar iti doresti acest lucru?

Mai mult, te amagesti amanand inevitabilul. Accepta finalul si nu incerca sa pari mai curajoasa decat esti. Suferinta este normala, iar ca sa iti revii, trebuie sa treci prin procesul respectiv. Nu te tortura inutil.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top