5 probleme psihologice generate de educația primită în copilărie

Deseori ne confruntăm cu anumite probleme psihologice din cauza educației primite din copilărie. Fie ea și bine intenționată. Iată cinci dintre acestea.

Citește și:

Părinți toxici: mame narcisiste sau cu nevoie exagerată de control

Nu lăsa o copilărie nefericită să îți modeleze viața

 

Depresie, anxietate, lipsa independenței

Iată câteva probleme cu care mulți dintre noi se confruntă la maturitate, iar unul dintre motivele care le generează este educația primită.

Dacă am avut parte de părinți hiperprotectivi, numiți și „elicopter', aceștia au încercat să controleze toate aspectele vieții noastre, în speranța că ne va fi mai ușor.

Intențiile lor au fost bune, dar un astfel de comportament generează multe probleme psihologice.

Dacă îți este greu să iei decizii dificile fără să te sfătuiești cu cei din jur (deseori chiar cu părinții) înseamnă că ești un astfel de copil protejat excesiv.

 

Adicțiile și sportul extrem

Dacă în copilărie părinții ți-au atras mereu atenția că le cauzezi foarte multe probleme, ba chiar s-au plâns și celor din jur, ai interiorizat mesajul că le-ar fi mai bine fără tine.  Motiv pentru care vei purta cu tine o stimă de sine scăzută și sentimentul că reprezinți o problemă pentru ceilalți.

În mod corespunzător, ajungi să dezvolți comportamente care să întărească această convingere și care sunt distructive. Aici se înscriu în mare parte adicțiile. Aceleași comportamente vor fi manifestate și de către copiiii care au fost neglijați și ignorați.

 

Incapacitatea de a ne relaxa

Avertizările și limitările din copilărie, precum „stai locului', „potolește-te', „încetează', „nu face o scenă', „fii serios și nu te mai prosti' sunt cele care ne determină să ne pierdem abilitatea de a fi relaxați.

Vom ajunge acei adulți care încearcă să fie mereu serioși și controlați, care își cenzurează în mare parte trăirile pentru că le consideră nepotrivite și care nu înțeleg copii, joaca lor, sau persoanele imature.

Deseori se vor simți stingheri în preajma oamenilor relaxați, care își permit să își exteriorizeze trăirile, tocmai pentru că în copilărie au fost educați că acest lucru este neacceptabil.

 

Stima de sine scăzută

Evident, stima de sine se formează încă din copilărie, iar părinții sunt primii responsabili de modul în care ne-o construim.

O stimă de sine scăzută pornești din lipsa de validare, chiar și de iubire a părinților.

Totodată, ea este generată de critici frecvente din partea acestora, nemulțumiri legate de performanța noastră și multiple comparații cu alții care sunt „mai buni'.

Ca adulți, vom trăi în permanență un sentiment de inferioritate și îi vom admira pe alții prin comparație cu noi.

Vom încerca mereu să avem performanțe, nu ne vom ierta pentru greșeli, ba chiar ne vom urâ atunci când nu avem succes.

 

Lipsa de inițiativă

Dacă în copilărie părinții nu te-au încurajat în direcția hobby-urilor tale, a visurilor sau preferințelor pe care le-ai manifestat, foarte probabil ai învățat să le eviți și ignori.

Unui copil căruia mereu i se face observație „nu face pe deșteptul cu mine' sau „termină cu visarea, asta nu îți aduce nimic, trebuie să muncești' este un copil căruia i-a fost limitată inițiativa, creativitatea, originalitatea și instinctul de lider.

La maturitate, își va masca ambițiile în divertisment de duzină, pentru a ascunde adevăratele lipsuri din viața sa și pentru a obține gratificări facile, mascând nevoile profunde de a simți satisfacție în urma acțiunilor sale.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
5 probleme psihologice generate de educația primită în copilărie
5 probleme psihologice generate de educația primită în copilărie

Deseori ne confruntăm cu anumite probleme psihologice din cauza educației primite din copilărie. Fie ea și bine intenționată. Iată cinci dintre acestea.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste