5 sfaturi pentru un bărbat care vrea să-și consolideze căsnicia
Mulți bărbați căsătoriți ajung să devină tăcuți și retrași din cauza problemelor cu soția și a certurilor. Cum să schimbi asta și să-ți salvezi căsnicia.
Muncești mult, gătești și faci temele cu cei mici, dar soția ta e totuși nefericită? Te simți uneori prea puțin apreciat și mult prea criticat, indiferent de cât te străduiești?
Odată intrați în ceartă, există mari șanse să intri într-o stare de excitare fiziologică difuză (EFD) și să apară simptome ca palpitațiile, transpirația și, în final, reducerea capacității de a gândi clar și de a procesa informațiile.
Citește și:
5 reguli obligatorii în iubire: „orice lucru pozitiv în relație e un preludiu“
9 obiceiuri pentru o relație de cuplu sănătoasă
Bărbații se retrag din interacțiune și refuză să mai participe, să mai răspundă partenerei, lucru care, evident, o afectează.
Există însă speranță, pentru că, chiar dacă nu pare că îi poți face pe plac soției, ai totuși puterea să schimbi ceva și să îți salvezi mariajul!
Oricât de obosit și ineficient te-ai putea simți, ai încredere, pentru că aceste cinci lucruri te vor face să te simți mai bine.
Acceptă că nu ești omul bun la toate în relație, dar nici cel care o strică
Este normal ca uneori să te simți rușinat, iar alteori foarte indignat atunci când întâlnești dezamăgirea partenerului. Nu te speria dacă nu știi ce să faci și simți că te-ai rătăcit, totul este cât se poate de normal.
Oferă-ți ție și partenerei tale compasiune, pentru că nu e vina nimănui, iar tot ce trebuie reparat necesită un efort comun, de echipă.
Este foarte normal să luați pauze
Dacă te simți copleșit sau ai intrat deja în starea de „luptă sau fugi“, este neapărat nevoie să iei o pauză. Cuplurile se supun deseori unor sesiuni extenuante de ceartă, în încercarea disperată de a ieși la liman.
Paradoxul face ca această abordare să înrăutățească lucrurile. Pauzele trebuie luate la momentele potrivite. Să fie între 20 minute și maxim 24 de ore, astfel încât soția ta, deja panicată, să nu devină și mai supărată.
Fii calm atunci când îi spui partenerei că ești copleșit de ceea ce se întâmplă! Odată instalat calmul, ai grijă să fii tot tu cel care aduce din nou în discuție problemele, astfel încât acestea să nu rămână nerezolvate.
Privește-o în ochi, chiar dacă ți-e teamă
Chiar dacă este ultimul lucru pe care vrei să-l faci în timp ce vă certați, este nevoie să-ți privești partenera în ochi. Această abordare, de a te întoarce către partener, poate reduce teama și agresiunea dintre voi.
Iar dacă se întâmplă să treci printr-un blocaj și prin sentimentul de retragere chiar atunci, ea se va simți mult mai liniștită când nu vei spune nimic.
Repararea e cheia succesului
Când nu vrei să spui nimic, asta nu înseamnă că ai o contribuție mai mică în căsnicia voastră, ci, din contră, ai șansa să repari mai multe.
Acum ai libertatea să fii tu însuți: începe cu scuzele, folosindu-te de umor (dar nu de sarcasm) sau sugerează-i soției să luați discuția de la capăt, de această dată punându-vă mâna pe umărul celuilalt și fără să ridicați tonul.
Cercetările au arătat că repararea este foarte eficientă dacă e pusă în practică rapid!
Cere ajutor cât mai devreme
Mersul la terapia de cuplu este un semn sănătos. Cei care aleg ajutorul unui psihoterapeut, își recapătă fericirea în căsnicie, pentru că au resursele și instrumentele necesare să facă față anilor și obstacolelor care vor veni.
De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite. http://www.idtherapy.ro,[email protected], +40751 202 272
Foto: Shutterstock