5 tipare de cuplu care prezic sau nu despărțirea! Tu unde te încadrezi?
Vrei să știi dacă aveți o relație sănătoasă și stabilă, ori, dimpotrivă, aveți șanse mari să ajungeți la despărțire sau divorț? Află în ce tipare de cuplu vă încadrați.
Fiecare cuplu este unic și are tiparul lui de comportament. Fiecare din cele cinci are atât avantaje, cât și dezavantaje. Aceste categorii de cuplu au fost descrise de dr John Gottman în urma cercetărilor timp de patru decenii.
Primele trei tipare (cuplurile care evită conflictele, cuplurile volatile, cuplurile validante) reprezintă categoriile de cupluri fericite, pe când ultimele două (cuplurile ostile, cuplurile ostil-detașate) au mariaje nefericite, cu șanse mari să ajungă la divorț.
Citește și:
Ce e trădarea și când se trece cu adevărat la adulter
Top 5 compromisuri nesănătoase în cuplu
Cuplurile care evită conflictele
Acest tip de cuplu minimizează încercările de persuasiune și de argumentare, pune accentul pe lucrurile pe care ei le au în comun… Aceștia evită conflictele, evită să își exprime nevoile pe care le au, unul de la celălalt, și se felicită pentru relația lor fericită.
Faptul că evită conflictele, le creează un echilibru între independență și interdependență, având limite bine stabilite, dar fiind oameni cu vieți și interese separate.
Acest lucru nu afectează zonele unde interesele lor se intersectează și depind unul de celălalt. Pe cât de independenți sunt, pe atât de bine rezonează și se conectează în anumite arii și, deși se exprimă destul de puțin emoțional, ei își păstrează un raport de pozitiv-negativ undeva la 5-1.
Cuplurile volatile
Aproape opus celor menționați mai devreme, cuplurile volatile sunt foarte emoționale. Conflictele încep cu argumente și continuă de-a lungul întregii dispute, însă dezbaterile lor sunt caracterizate de mult amuzament, râsete și umor.
Le place să argumenteze și contraargumenteze, însă nu ajung să se insulte și să devină nerespectuoși unul cu celălalt. La fel ca la cei care evită conflictele, raportul pozitiv-negativ este de 5 la 1. Adică cinci interacțiuni bune la una negativă.
În cadrul acestor cupluri nu există reguli clare, se ceartă mult pe seama rolurilor pe care trebuie să le întrunească fiecare, se exprimă destul de mult trăirile și gândurile negative, incluzând furia și insecuritățile, dar nu și disprețul. Partea lor bună este că știu să se conecteze unul cu celălalt și pun preț pe sinceritate și comunicare.
Cuplurile validante
Al treilea tip de cuplu fericit este cel caracterizat de naturalețe și calm. Ei sunt și expresivi emoțional, dar mai mult neutri, situându-se undeva între cuplurile volatile și cele care evită conflictele.
Ei sunt foarte înțelegători față de punctele de vedere ale partenerului și, de cele mai multe ori, empatizează cu emoțiile acestuia. Diferențele dintre ei le dau uneori bătăi de cap, doar unele.
Nu vor să privească lucrurile în ansamblu, ci sunt dispuși să facă compromisuri și să privească lucrurile cu calm.
În timpul conflictelor, aceștia se exprimă la un nivel emoțional mediu, de aceea și raportul lor pozitiv-negativ este 5-1. Adică e de bine.
Cuplurile ostile
Cuplurile ostile sunt, întrucâtva, asemănătoare cu cele validante, însă ambii parteneri sunt extrem de defensivi. În acest caz, bărbatul este de obicei cel care validează, iar femeia cea care evită.
De asemenea, un fapt care aduce o lumină proastă asupra acestui tip de cuplu sunt acuzațiile și criticile negative, de tipul „tu întotdeauna…“ și „tu niciodată…“.
În timpul conflictelor, fiecare partener își susține părerea și nu renunță în favoarea celuilalt. În aceste cupluri, cei 4 Cavaleri ai Apocalipsei își fac simțită prezența (critica, defensiva, disprețul și interiorizarea, împietrirea).
Cuplurile ostil-detașate
Aceste cupluri sunt ca două forțe armate angajate într-o singuratică și frustrantă distanțare. Partenerii se jignesc în timpul conflictelor și sunt detașați emoțional, ba chiar resemnați.
În aceste cupluri, bărbatul este tipul care validează, iar soția este… volatilă. Crește intensitatea conflictelor între cei doi, dar, la un moment dat, unul dintre ei va da înapoi.
Problema este că cel volatil nu îl va lăsa – sub nicio formă – pe validator să se retragă. Fiind o stare atât de tensionată între ei și fiind inacapabili să rezolve conflictele, aceștia ajung în cele din urmă la divorț.
De ce ajung ei atât de repede la divorț față de cei ostili? Răspunsul are legătură cu cea de-a doua fază a iubirii, și anume încrederea.
În ecuația iubirii există o explicație. Cuplurile ostile reușesc să-și gestioneze negativitatea, în timp ce cuplurile ostil-detașate nu reușesc.
De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite. http://www.idtherapy.ro, [email protected], +40751 202 272
Foto: Shutterstock