5 trăsături de evitat la un partener de cuplu
Iată câteva trăsături pe care mai bine le evităm la un partener de cuplu, încă de când le observăm. Este mult mai simplu să fim atente de la început decât când deja ne-am îndrăgostit.
Citește și:
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit
Comportamente negative pe care le interpretăm drept dovezi de iubire
Critica frecventă
Sunt persoane care vor avea ceva de comentat tot timpul. Ei lasă impresia că nu sunt mulțumiți de nimic din ceea ce faci, începând cu manierele tale și terminând cu felul în care te îmbraci.
Întotdeauna vor observa și critica defecte (deseori aparente) și vor încerca să te schimbe, să te modeleze după ideile proprii.
Interesant este că astfel de persoane trăiesc cu impresia că în acest mod au grijă de tine. Sau, cel puțin, asta își spun sieși sau celor din jur.
În realitate, trăiesc într-un disconfort constant, încearcă să îți inducă o formă de dependență și să te manipuleze.
Totodată, din teama de a nu fi părăsite, caută să îți provoace un complex de inferioritate și astfel să se pună pe sine într-o lumină pozitivă. O astfel de relație nu este benefică niciuneia dintre părți.
Gelozia morbidă
Viața cu o persoană geloasă nu este cu certitudine simplă. Nu te vei simți în largul tău, vei fi permanent sub supraveghere, deseori intimitatea nu îți va fi respectată și va trebui să dai explicații sau socoteală pentru fiecare acțiune a ta care li se pare „suspectă”.
Nu mai spunem că devin suspicioși din orice. O astfel de persoană trăiește într-o continuă nesiguranță, iar aceste manifestări nu sunt și nu vor fi niciodată un semn de iubire.
Sunt persoane care ajung foarte repede la șantaj emoțional și îți vor crea un complex de vină permanent.
De cele mai multe ori, te vor acuza că tu ești responsabilă pentru crizele lor de nervi și neîncredere, spunând că ele nu sunt, în realitate, deloc cum le faci tu să fie.
Pe scurt, este o relație toxică în care nu ai ce căuta. Fiecare trebuie să își rezolve propriile probleme. Pe termen lung, aceste persoane nu se vor schimba fără intervenții constante asupra propriului comportament și mod de a gândi.
Terapia este utilă în acest caz, pentru a reuși să aibă relații sănătoase și funcționale.
Minciuna
Fie că „înfloresc” realitatea doar pentru a avea o imagine mai bună sau pentru că adoptă o personalitate cameleonică doar pentru a se băga sub pielea altora, e lesne de înțeles că în astfel de persoane nu poți avea încredere.
Întotdeauna sunt mânate de obiective și interese personale, iar ceilalți vin pe planul doi.
Fie îți vor spune ceea ce vrei să auzi pentru a se asigura de disponibilitatea ta, fie te vor minți dacă servește intereselor lor.
Evident, o persoană în care nu poți avea încredere, nu este recomandată pentru o relație amoroasă.
Dacă vrei să știi cum identifici o astfel de persoană, fii atentă încă de la început la ceea ce spune și confrunt-o dacă faptele nu se potrivesc cu cele spuse.
Totodată, fii atentă cum se poartă cu cei din jur. Dacă minte cu ușurință și schimbă informațiile în avantajul ei, poți fi sigură că și cu tine face la fel.
Deseori trăim cu impresia că cel de lângă noi are un astfel de comportament doar cu ceilalți. Greșit!
Victimizarea
Sunt persoane pentru care totul este o catastrofă, motiv pentru care sunt porecliți „drama queen”.
Ei mereu se vor văita de ceva, vor fi nemulțumiți nu se vor simți apreciați sau vor anticipa și presupune ce gândesc sau ce vor face ceilalți …în dezavantajul și spre nefericirea lor personală, desigur.
Solicită atenție în mod constant și poți avea surpriza unor certuri din senin cu astfel de persoane, doar pentru că ceva „li s-a părut”.
De cele mai multe ori trăiesc cu impresia că toată lumea este împotriva lor: colegii, partenerii sau familia. Victima va vedea un agresor în oricine.
Mai mult, au un tipar de gândire negativă care, în timp, devine contagios și pentru cei apropiați. Este un efort prea mare să calmezi și să sprijini o astfel de persoană pe termen lung.
Imaturitatea
Persoanele imature nu își asumă prea multe responsabilități și te vor încărca fără remușcări cu rezolvarea problemelor lor.
Ei nu iau niciodată decizii, chiar te stimulează să le iei tu, pentru că, în felul acesta, cazi în rolul de „țap ispășitor” dacă lucrurile nu ies bine.
Sunt dependenți de tine și nu te poți baza prea mult pe ei. Sunt persoane impulsive, dominate de emoții și nevoi de moment, care rareori țin cont de cei din jur. O astfel de relație te-ar plasa în rolul de părinte și nu oferă nimic sănătos.
Foto: shutterstock.com