6 indicii ca un copil minte

Ascunderea sau cenzurarea adevarului este un obicei prost, dar pe care il practicam cu totii. Totusi, cand vine vorba despre copil si siguranta sau dezvoltarea lui, poate fi un semnal de alarma. Iata cum ne putem da seama cand un copil ne minte.

 

Pauza intre intrebare si raspuns

De multe ori, suntem luati prin suprindere cu cate o intrebare la care nu prea vrem sa raspundem. Atunci, nepregatiti, nu raspundem imediat, avand nevoie de timp pentru a gasi varianta optima.

Daca vrei sa verifici anumite situatii din viata copilului tau, ii poti pune intrebari precum „ai fost ieri dupa scoala la antrenament?'.

Daca ii ia mult timp sa raspunda, fie se gandeste ce anume sa iti spuna, fie cum ar putea sa te manipuleze pentru a scapa de un raspuns.

 

Schimbarea discutiei

Si noi, adultii, cand suntem pusi in fata unor situatii nedorite, facem tot posibilul sa le evitam prin diverse mijloace.

Daca adresam o intrebare copilului, iar acesta fie schimba subiectul, fie da un raspuns fara legatura cu intrebarea, poate fi un semn ca ascunde ceva.

Acum, depinde si ce intrebari punem. Indiferent de varsta, cu totii avem dreptul la secretele noastre. Trebuie doar sa fim atenti la importanta evenimentului discutat si eventualele repercusiuni.

 

Vocea ascutita

Este un dar al naturii ca multi dintre noi, spre finalul unei propozitii care ne provoaca anxietate, disconfort sau teama sa vorbim cu o voce mai ascutita.

Parca aerul ne-ar parasi plamanii si incercam sa suieram un raspuns. Este un semn atat al minciunii cat si al disconfortului ce rezulta din aceasta.

 

Lipsa pauzelor

Atunci cand incercam sa ne sustragem unor dezvaluiri, putem aborda o metoda de invaluire a interlocutorului. Din acest motiv, avem tendinta de a vorbi mai repede, fara pauze, fara a-i da timp sa intervina sau… sa se dezmeticeasca.

Tehnica este folosita si cand vrem sa parem foarte siguri pe ceea ce spunem, evitand deopotriva interventiile.

Daca ai un copil care nu vorbeste repede de obicei si remarci aceasta schimbare, probabil ascunde ceva. Astfel el va vorbi mai repede de teama ca daca vorbeste normal, iti va fi mai clar ca ceea ce spune este o minciuna.

 

Contactul vizual

Aici parerile sunt impartite. In timp ce o tabara afirma ca daca nu esti privit in ochi, interlocutorul tau minte, alta tabara sustine ca un contact vizual permanent este o metoda de manipulare.

In functie de contextul social, cultural si psihologic, fiecare dintre cele doua abordari, poate fi corecta. Cu siguranta insa, atunci cand privirea copilului este indreptata timp indelungat catre podea este un semn de emotii negative (suparare, teama sau vina).

Privirea in jos, dar orientata lateral poate fi tot un semn al trairilor negative, dar de data aceasta fara a fi resimtite prea puternic. Mai degraba este un semn de nerabdare de a iesi din impas si evitare a confruntarii.

 

Distanta fizica si barierele

Si din limbajul corporal iti poti da seama daca un copil sau adolescent nu iti spune adevarul. Distanta fizica inseamna distantare emotionala.

Prin urmare, fii atenta daca isi incruciseaza bratele sau picioarele, daca isi roteste corpul in alta directie fata de tine, daca tine un obiect in mana sau in brate precum un scut sau daca se duce in spatele unei piese de mobilier, fie si un scaun.

Desigur, nu putem considera aceste semne ca indicand cu certitudine o minciuna, dar ele demonstreaza nevoia de detasare emotionala si o onestitate scazuta.

In cazul adolescentilor, care trec printr-o sumedenie de transformari, nevoia de intimitate si castigarea independentei fata de parinti, uneori se manifesta si astfel.

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
6 indicii ca un copil minte
6 indicii ca un copil minte

Ascunderea sau cenzurarea adevarului este un obicei prost, dar pe care il practicam cu totii. Totusi, cand vine vorba despre copil si siguranta sau dezvoltarea lui, poate fi un semnal de alarma. Iata cum ne putem da seama cand un copil ne minte.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste