6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu

Par nimicuri, dar pe termen lung, adunate, produc multă nefericire. Iată câteva metode simple de a evita frustrările în relația de cuplu.

Citește și:

6 lucruri de evitat într-un conflict în cuplu

De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media

Acceptă ajutorul

Mulți dintre noi refuză ajutorul, iar dacă avem o problemă de sănătate, nu vrem să îi acordăm prea mare atenție ca să nu ne „încărcăm' partenerul.

Nu suferi de ipohondrie doar pentru că îți faci griji pentru sănătatea ta. Nu trebuie nici să încerci să pari invincibil/ă.

Permite-i partenerului tău să îți ofere ajutor pentru că sunteți amândoi în aceeași echipă. Și este firesc să te poți baza pe el așa cum și tu trebuie să îi oferi sprijin.

 

Discută nemulțumirile

Imaginează-ți că tu ai vrea să îi propui ceva nou, dar te abții pentru că nu vrei să se simtă jignit. În același timp, el e de părere că totul a devenit atât de plictisitor… dar nu îți spune nimic din aceleași rațiuni.

Nu aveți cum să rezolvați o problemă dacă nu o discutați. Dacă e ceva ce ți-ai dori sau ai nevoie, este firesc să transmiți partenerului tău și nu să anticipezi ceea ce crezi tu că ar răspunde.

Multe cupluri, spre exemplu, cred că problemele lor legate de sex vor dispărea sau vor rezolva de la sine. Din acest motiv, comunicarea ajută la creșterea intimității și ar trebui să fie mai importantă decât… rușinea.

 

Nu-l judeca pe celălalt

Nu îl analiza atât de mult sau de aspru pe celălalt. Poate ți se pare ciudat că el vrea să construiască figurine sau că le colecționează, dar în același timp… tu câte tuburi de gel de duș sau șampon ai?

Fiecare avem bizareriile noastre. Fie ascultăm muzică pe care celălalt nu o gustă, fie suntem timizi sau avem un stil de dans… expansiv. La o analiză mai amănunțită s-ar putea chiar să aveți în comun mai multe decât ați crede.

Nu este în regulă să atragi mereu atenția partenerului atunci când face ceva care te deranjează, dar nici să lași anumite lucruri nediscutate.

Dacă există lucruri care te deranjează și se întâmplă în mod frecvent, găsește o metodă să discuți problemele, astfel încât să poată apărea o schimbare.

Totodată, evită să îl critici prea des, nimănui nu îi place să fie cicălit și nimic bun nu rezultă din asta.

 

Discutați despre copii

Este un mit că toată lumea iubește copiii. Nu înseamnă că displac, dar multe persoane nu își doresc să devină părinți.

Este firesc și fiecare avem dreptul la propriile alegeri. Totuși, nu ar strica să aveți astfel de conversații încă de la începutul relației.

 

Stabiliți strategiile financiare

Unii suntem mai cheltuitori, iar alții mai înțelepți financiar. Iar cele două categorii, dacă nu discută un sistem comun, un compromis mulțumitor pentru ambele părți, atunci vor apărea conflictele.

Alături de problemele sexuale și modelul parental, problemele legate de bani reprezintă unul dintre motivele care duc la despărțire.

Prin urmare, găsiți o cale comună, stabiliți care sunt cheltuielile, prioritățile și planurile de viitor. Mai ales dacă aveți un buget comun.

 

Acordați-vă libertate în cuplu

Este un subiect de dispută, în special dacă unul ditnre parteneri are un stil de atașament dependent și prea puțină încredere în sine sau dacă, din contră, este o persoană manipulatoare căreia îi place să dețină controlul.

Fiecare avem nevoie de momente de intimitate și avem dreptul și la activități înafara cuplului. Nevoia de a fi singur sau cu prietenii nu se traduce prin „nu te mai iubesc' sau „mă înșală'.

Discutați care vă sunt nevoile încă de la început și învățați să vă acordați reciproc spațiul necesar. Libertatea în cuplu vă ajută inclusiv la sudarea relației.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu
6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu

Par nimicuri, dar pe termen lung, adunate, produc multă nefericire. Iată câteva metode simple de a evita frustrările în relația de cuplu.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste