6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu
Par nimicuri, dar pe termen lung, adunate, produc multă nefericire. Iată câteva metode simple de a evita frustrările în relația de cuplu.
Citește și:
6 lucruri de evitat într-un conflict în cuplu
De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media
Acceptă ajutorul
Mulți dintre noi refuză ajutorul, iar dacă avem o problemă de sănătate, nu vrem să îi acordăm prea mare atenție ca să nu ne „încărcăm” partenerul.
Nu suferi de ipohondrie doar pentru că îți faci griji pentru sănătatea ta. Nu trebuie nici să încerci să pari invincibil/ă.
Permite-i partenerului tău să îți ofere ajutor pentru că sunteți amândoi în aceeași echipă. Și este firesc să te poți baza pe el așa cum și tu trebuie să îi oferi sprijin.
Discută nemulțumirile
Imaginează-ți că tu ai vrea să îi propui ceva nou, dar te abții pentru că nu vrei să se simtă jignit. În același timp, el e de părere că totul a devenit atât de plictisitor… dar nu îți spune nimic din aceleași rațiuni.
Nu aveți cum să rezolvați o problemă dacă nu o discutați. Dacă e ceva ce ți-ai dori sau ai nevoie, este firesc să transmiți partenerului tău și nu să anticipezi ceea ce crezi tu că ar răspunde.
Multe cupluri, spre exemplu, cred că problemele lor legate de sex vor dispărea sau vor rezolva de la sine. Din acest motiv, comunicarea ajută la creșterea intimității și ar trebui să fie mai importantă decât… rușinea.
Nu-l judeca pe celălalt
Nu îl analiza atât de mult sau de aspru pe celălalt. Poate ți se pare ciudat că el vrea să construiască figurine sau că le colecționează, dar în același timp… tu câte tuburi de gel de duș sau șampon ai?
Fiecare avem bizareriile noastre. Fie ascultăm muzică pe care celălalt nu o gustă, fie suntem timizi sau avem un stil de dans… expansiv. La o analiză mai amănunțită s-ar putea chiar să aveți în comun mai multe decât ați crede.
Nu este în regulă să atragi mereu atenția partenerului atunci când face ceva care te deranjează, dar nici să lași anumite lucruri nediscutate.
Dacă există lucruri care te deranjează și se întâmplă în mod frecvent, găsește o metodă să discuți problemele, astfel încât să poată apărea o schimbare.
Totodată, evită să îl critici prea des, nimănui nu îi place să fie cicălit și nimic bun nu rezultă din asta.
Discutați despre copii
Este un mit că toată lumea iubește copiii. Nu înseamnă că displac, dar multe persoane nu își doresc să devină părinți.
Este firesc și fiecare avem dreptul la propriile alegeri. Totuși, nu ar strica să aveți astfel de conversații încă de la începutul relației.
Stabiliți strategiile financiare
Unii suntem mai cheltuitori, iar alții mai înțelepți financiar. Iar cele două categorii, dacă nu discută un sistem comun, un compromis mulțumitor pentru ambele părți, atunci vor apărea conflictele.
Alături de problemele sexuale și modelul parental, problemele legate de bani reprezintă unul dintre motivele care duc la despărțire.
Prin urmare, găsiți o cale comună, stabiliți care sunt cheltuielile, prioritățile și planurile de viitor. Mai ales dacă aveți un buget comun.
Acordați-vă libertate în cuplu
Este un subiect de dispută, în special dacă unul ditnre parteneri are un stil de atașament dependent și prea puțină încredere în sine sau dacă, din contră, este o persoană manipulatoare căreia îi place să dețină controlul.
Fiecare avem nevoie de momente de intimitate și avem dreptul și la activități înafara cuplului. Nevoia de a fi singur sau cu prietenii nu se traduce prin „nu te mai iubesc” sau „mă înșală”.
Discutați care vă sunt nevoile încă de la început și învățați să vă acordați reciproc spațiul necesar. Libertatea în cuplu vă ajută inclusiv la sudarea relației.
Foto: shutterstock.com