Now Reading
Parenting: invata-ti copilul sa gestioneze stresul

Parenting: invata-ti copilul sa gestioneze stresul

Teme, concursuri, olimpiade, scoala si activitati extrascolare… anxietatea sau stresul nu ii ocolesc nici pe copii. Dar tu ca parinte iti poti invata copilul sa fie mai relaxat. Iata cateva sugestii, utile chiar si adultilor.

 

Incurajeaza-l sa isi confrunte fricile

Tendinta fireasca este aceea de a evita situatiile care au potential anxios, de a fugi de o temere. Din acest motiv, anxietatea provocata de anumite situatii se mentine, chiar se amplifica in timp.

Daca un copil este educat sa isi infrunte fricile, va invata ca sentimentul de disconfort se va reduce de la sine, in timp. Corpul nostru nu poate ramane anxios la nesfarsit, ajungand sa se calmeze.

Studiile demonstreaza ca anxietatea se reduce intr-o perioada cuprinsa intre 20 si 45 de minute, daca ramai in situatia stresanta si o confrunti. In cazul copiilor, o expunere treptata la situatia stresanta este cea mai adecvata metoda.

Nu fortati nota, nu vreti sa ii speriati si mai tare sau sa le transmiteti mesajul ca e ceva in neregula cu ei daca simt teama sau devin anxiosi.

Incercati sa ii dati o stare de confort si incredere si sa il insotiti pe acest drum al depasirii unei probleme. Il veti invata astfel sa isi infrunte singur fricile viitoare.

 

Invata-ti copilul ca este in regula sa nu fie perfect

Deseori ne incurajam exagerat copiii, educandu-i ca trebuie aiba succes in practicarea unui sport, in performantele scolare sau alte activitati desfasurate.

Uitam uneori ca cei mici au fiecare ritmul lor, talentele sau placerile personale. Scoala ajunge sa fie o competitie pentru note, pierzandu-se placerea si interesul pentru invatatura.

Astfel ajungem sa consideram o nota de 7 sau 8 ca fiind ok, dar nu suficient de buna. Nu inseamna ca nu trebuie sa ne straduim cu totii sa dam ce e mai bun din noi.

Dar este foarte important ca inca de mici sa invatam sa ne acceptam imperfectiunile si greselile. Motivatia interioara apare atunci cand faci cu placere un anumit lucru, nu cand devine o obligatie si un cadru pentru evaluarea ta ca om (daca ai performante esti valoros, iar daca nu…).

Grija si atentia trebuie indreptate catre educarea placerii de a invata, catre descoperirea dorintei copilului de a practica un sport anume sau de a canta la un instrument.

Alegerea personala are intotdeauna un cuvant greu de spus, indiferent de varsta. Rolul nostru este acela de a indruma, nu de a trasa din prisma proprie ceea ce trebuie sa faca cel mic.

 

Focus pe activitati relaxante

Invata sa iti faci timp pentru activitati pe placul celui mic, pe care isi doreste sa le desfasoare cu tine. Nu considera ca un copil, intrucat este lipsit de grijile unui adult, nu poate avea motive de stres, suparare sau anxietate.

Nu desconsidera universul lui, care pentru el este la fel de mare si important precum este al tau pentru tine. Timpul pe care i-l acorzi purtand discutii cu el, ascultandu-l si dand dovada de intelegere si sprijin pentru problemele lui este la fel de important precum hrana, igiena, afectiunea sau protectia.

Plecati in excursii, iesiti la plimbare sau, pur si simplu, jucati-va jocul lui preferat. Sunt activitati care ii dau o stare de siguranta, ii arata ca este important pentru voi, parintii, si il ajuta sa se relaxeze.

 

Fii un model pentru el

Cu totii stim ca reprezentam modele pentru copiii nostri. Din acest motiv, ei vor imita ceea ce vad la noi. Daca noi vom cauta sa evitam situatiile cu potential stresant, la fel vor proceda si copiii nostri.

In schimb, daca iti faci timp pentru tine, ai grija de nevoile tale si iti infrunti temerile, copilul va invata sa aiba grija de sine si sa fie mai curajos.

Invata tu in primul rand sa abordezi situatiile dintr-o perspectiva pozitiva. Iar atunci cand te gandesti la binele emotional al copilului tau, gandeste-te de asemenea si la al tau.

 

Incurajeaza exprimarea si recompenseaza curajul

Daca un copil iti spune ca ii este teama nu anula afirmatia sau sentimentele lui spunandu-i ca nu are de ce sa ii fie sau ca doar i se pare. Din contra, o astfel de atitudine ii poate da de inteles ca ceea ce simte el nu conteaza pentru tine sau ca nu il asculti si intelegi.

Valideaza-i sentimentele si ajuta-l sa vorbeasca despre ele. Treptat, il vei invata sa isi depaseasca fricile, dand tu dovada de curaj.

Iar atunci cand vezi ca face la randul lui acest lucru, recompenseaza-l fie cu o apreciere, fie doar cu o imbratisare. Incurajeaza repetarea acestui comportament si sustine-i micile victorii.

 

Ajuta-l si pastreaza-ti calmul

Deseori avem tendinta de a interveni, rezolvand probleme in locul copiilor nostri. Evident, avem in minte cele mai bune intentii si suntem convinsi ca astfel ii ajutam. Dar in realitate, nu le permitem sa isi dezvolte la randul lor strategii pentru rezolvarea problemelor si ii mentinem intr-o permanenta asteptare.

Treptat, se vor obisnui ca orice problema apare, cineva va interveni sa ii salveze. Renunta la acest comportament si incearca sa ghidezi copilul pentru a gasi singur solutia.

Eventual, ii poti oferi mai multe alternative dintre care sa aleaga. Evident, iti ia mai putin timp sa o rezolvi tu. Dar obiectivul principal este sa il educam, nu sa demonstram lipsa de rabdare.

Calmul tau joaca de asemenea un rol important. Intr-o situatie mai critica, reactiile tale sunt inregistrate de catre copil. A cazut? Ai tendinta sa sari de pe scaun, sa alergi spre el, sa te vaiti? Atunci el foarte probabil va plange.

Asta intrucat atunci cand se intampla ceva nou, neprevazut, chiar neplacut, copilul isi cauta parintele pentru a observa ce reactie trebuie sa aiba. Iar in consecinta, va rezona cu reactia ta.

Atunci cand vrei sa il inveti sa isi gestioneze corect stresul si anxietatea, trebuie sa reusesti sa faci tu acest lucru cu tine.

Ai grija la tonul vocii, inspira adanc, incearca sa te relaxezi si controleaza-ti inclusiv expresia fetei. Incearca intotdeauna sa transmiti mesajul pozitiv in orice situatie.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top