Now Reading
6 sfaturi pentru reusita in viata a copilului tau

6 sfaturi pentru reusita in viata a copilului tau

Revista Psychologies

Copiii crescuti intr-un spirit pozitiv, vor deveni adulti echilibrati, cu mai multe sanse de reusita in viata. Intrucat cu totii ne dorim sa oferim ce este mai bun copilului, iata cateva sfaturi despre cum il educi mai increzator in sine.

 

Fii generoasa

Generozitatea nu se reduce la lucrurile materiale pe care i le oferi copilului si dorintele pe care i le indeplinesti.

Esti generoasa aduci cand il lauzi pentru reusite si cand ii oferi timpul tau neconditionat. Fii alaturi de el si asculta-l atunci cand are nevoie de tine.

 

Mai putine pedepse

Este firesc ca cei mici sa greseasca, dar tine cont de faptul ca totodata il inveti sa raspunda la greselile celor din jur. Nu inseamna sa nu il pedepsesti, dar gaseste o pedeapsa corecta, nu una dura.

Fie face o scurta pauza de la joc, fie indeplineste o sarcina in casa timp de cateva minute sau nu ii permiti pe moment o actiune care ii face placere.

 

Fii interesata de el

Este firesc sa ii porti de grija astfel incat sa fie curat, hranit, odihnit si bine dispus. Totodata, intreaba-l despre preocuparile lui, afla ce prieteni are si cum se descurca la scoala.

Provoaca-l sa iti povesteasca si construiti-va momente de intimitate in care are curaj si incredere sa iti spuna absolut orice.

 

Pastreaza rutina

Rutina inseamna organizare, ordine si confort. Pentru un copil este foarte important sa aiba mese la ore fixe, sa aiba program de joaca, dar si de facut lectii.

Ora de somn trebuie respectata, la fel ca si responsabilitatile care ii revin.

 

Jucati-va

Este important sa petreci timp cu copilul desfasurand activitati care ii provoaca lui placere. Mai mult, lasa-l pe el sa conduca jocul, iar tu urmeaza regulile create de el.

Vei vedea cum, la randul lui, va fi mult mai dispus sa te asculte atunci cand ii trasezi sarcini sau impui limite.

 

Permite-i sa aleaga

Chiar si atunci cand vrei sa isi faca ordine in camera, da-i alternative precum ordinea in care va face actiunile sau modul in care le va face.

Cand vrei sa isi respecte ora de somn, il poti intreba daca vrea sa mearga singur la culcare sau vrea sa il duci tu in brate. Alternativele ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile de control al propriului comportament.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top