Știi ce este un persecutor? Cum identifici și corectezi acest rol în cuplu

Copilăria și propriile experiențe de viață de pot antrena în reproducerea anumitor tipare relaționale, fie că este un scenariu jucat de noi ori unul căutat la partener. Iată câteva indicii că ne confruntăm cu rolul de persecutor.

Citește și:

Să fii vulnerabil în cuplu nu e un lucru rău, ci chiar indicat!

Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Te-ai întrebat vreodată ce rol jucați tu sau partenerul tău în cuplu? În ce măsură vă caracterizează rolul jucat și cât de benefic este pentru relația de cuplu? Ți s-a întâmplat de multe ori să ai conflicte în cuplu și să te întrebi de ce relația nu funcționează așa cum îți dorești?

Poate că tu sau partenerul jucați rolul de persecutor, un rol des întâlnit în relațiile de cuplu tensionate.

Iată care sunt indicii după care recunoaștem un rol de persecutor în cuplu:

Își pune propriile nevoi și valori deasupra partenerului și are ca scop satisfacerea acestora, acționând doar în interes propriu.

Desconsideră emoţiile, valoarea, demnitatea, importanţa şi uneori chiar dreptul la viaţă şi sănătate a persoanei iubite.

Critică, acuză și îşi foloseşte puterea într-un mod distructiv.

Fixează limite stricte, impune reguli și o face de multe ori într-un mod brutal fără a se consulta cu partenerul.

Sunt furioși, radicali și autoritari, au o nevoie absolută de a avea dreptate și sunt de cele mai multe ori inflexibili.

Doresc să controleze persoana iubită prin îngrădirea libertății personale de alegere și de exprimare.

Utilizează un limbaj neadecvat față de persoana iubită atunci când doresc să obțină ceva sau atunci când nu își pot controla emoțiile.

 

Ce ne determină să jucăm acest rol

O persoană care joacă în cuplu rolul de persecutor a trăit de obicei înr-o familie în care a fost criticat, nu a fost apreciat și a fost crescut într-un stil autoritar care nu i-a permis să se dezvolte așa cum și-a dorit sau să își exprime propriile nevoi și dorințe.

Astfel, acest comportament învățat în copilărie se răsfrânge în relația de cuplu.

De asemenea, este posibil ca o asemenea persoană să fi avut demult, în familie sau în școală, experiențe în care s-a simțit ca o victimă și a decis ca niciodată să nu se mai lase persecutat de ceilalți și să dețină el controlul în relații.

Rolul de persecutor are în spate credința sunt conștient de puterea mea și am să ți-o demonstrez.

Desigur există și cazuri în care persecutorul cu bună știință persecută, dar aici nu mai joacă un rol inconștient ci asumat la nivel conștient, urmărind o strategie pentru a-și atinge scopul cu orice preț.

 

Cum putem reveni la un cuplu sănătos

Pentru a putea vorbi de un cuplu sănătos este important să ținem cont de nevoile celuilalt. Un prim pas în acest sens ar fi comunicarea nevoilor și ascultarea acestora într-un mod activ de către celălalt partener.

Comunicarea asertivă este la fel de importantă înr-un cuplu sănătos, deoarece are ca scop evitarea lezării imaginii persoanei iubite și în același timp exprimarea nevoilor și dorințelor într-o manieră politicoasă, dar fermă.

La fel de important este să învățăm să negociem la nivelul cuplului soluții mulțumitoare pentru ambele părți și să avem puterea de a accepta un răspuns negativ chiar dacă nu suntem în acord cu acesta.

Nu în ultimul rând este recomandat să apreciem și să lăudăm ori de câte ori avem ocazia comportamentele dezirabile ale partenerului pentru ca acestea să fie repetate și în viitor.

 

De Maria-Laura Smilschi (Horeanu), psihoterapeut practicant sub supervizare în specializarea  terapie ericksoniană și hipnoză clinică

smilschi.laura@yahoo.com

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 lucruri de evitat în relația de cuplu
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder... sunt șanse să fii psihopat
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

Un studiu recent arată că persoanele care sunt într-o relație, dar folosesc aplicația Tinder au șanse mari să prezinte profilul unui psihopat. Despre motivele prezenței lor pe această aplicație și trăsăturile identificate, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
Știi ce este un persecutor? Cum identifici și corectezi acest rol în cuplu
Știi ce este un persecutor? Cum identifici și corectezi acest rol în cuplu

Copilăria și propriile experiențe de viață de pot antrena în reproducerea anumitor tipare relaționale, fie că este un scenariu jucat de noi ori unul căutat la partener. Iată câteva indicii că ne confruntăm cu rolul de persecutor.

Citeste
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Cred că una dintre cele mai importante reguli în dating este să te placi pe tine. Altfel, dorința de a găsi un partener și de a avea o relație, va avea o greutate mai mare în alegerile tale. Ori, cel mai important aspect în acest demers este să rămâi atentă la ceea ce îți dorești tu, la ce e bine pentru tine.

Citeste
De ce să evităm un evitant
De ce să evităm un evitant

Stilul de atașament evitant stă în calea unei relații armonioase. Chiar dacă astfel de persoane sunt atrăgătoare, chiar dacă par că au multe de oferit, nu există prea multă disponibilitate. Deseori, suntem atrase în relații toxice, motiv pentru care, iată câteva motive pentru a evita… un evitant.

Citeste