Now Reading
7 motive pentru care oamenii se tem de iubire

7 motive pentru care oamenii se tem de iubire

Revista Psychologies

De ce ne esueaza relatiile? Poate ca din teama noastra proprie de dragoste. Ne aparam prea mult, nu ne atasam, dar vrem iluzia de securitate si siguranta. Dar de unde vine frica de intimitate?

Dragostea reala ne face vulnerabili

O relatie noua e un teritoriu necunoscut. Ne este frica de necunoscut. Cu dragostea trebuie sa ne asumam riscuri, nu? Deci toate apararile noastre vor fi puse la treaba! Tindem sa credem ca, daca ne pasa mai mult de cineva, suntem mai vulnerabili.

 

O iubire noua aduce la lumina dureri vechi 

Cand intram intr-o relatie, simtim durerile vechi. Pe cele din copilarie, adesea. Apoi, pe cele din relatiile anterioare. Dinamica veche, reactiile noastre deja incercate, ne fac sa avem un anumit comportament fata de cineva nou. Uneori ne este frica sa nu fim respinsi, asa cum s-a mai intamplat. Si devenim defensivi.

 

Iubirea ne pune sub semnul intrebarii identitatea 

Multi nu au destula incredere in ei insisi, ca pot fi iubiti. Noi toti avem o voce critica in noi ce ne spune ca poate nu suntem demni de dragoste. Este o voce care vine din copilarie si din atitudinea critica a parintilor. Dar nu este neaparat una reala. Cu timpul aceste atitudini devin parte din noi insine. Atunci cand vineva ne vede altfel decat credem, demni de dragoste si frumosi, este posibil sa ne simtim inconfortabil. Pentru ca aceasta noua viziune ne pune la indoiala identitatea, asa cum o stim noi.

 

Odata cu bucuria vine si durerea 

De obicei ne spunem ca dupa o experienta buna, trebuie sa vina si ceva nori, nu? Multi dintre noi se tem de ceea ce ne face fericiti, pentru ca stim ca vom pierde starea la un moment dat. Dar si opusul este valabil. Nu putem sa te protejam de tristete fara a ne proteja si de emotiile pozitive. Poate ca in fata indragostirii ezitam sa ne implicam cu totul de frica tristetii care va urma…

 

Dragostea e inegala

Multi spun ca simt teama sa se lase in voia sentinemtelor, de teama ca vor fi cei care iubesc mai mult. Sau prea mult. Adevarul este ca mai mereu dragostea este asimetrica. Unul iubeste mereu mai mult decat celalalt. Sentimentele noastre insa se schimba si ele. Poate va vom simti iritare la adresa celuilalt. Teama de ceea ce vom simti ne impiedica sa facem experienta pana la capat. Si ne impiedica sa vedem pe cel sau cea care e interesat de noi si ne poate face fericiti.

 

O noua relatie ne poate rupe de vechea familie

O relatie este poate simbolul suprem al maturizarii. Vom fi indivizi responsabili si maturi in noul context. Dar asta presupune si ruptura de vechea ordine, de copilarie, de parintii carora nu le mai spui lucruri, nu le mai dai socoteala, dar nici nu te mai pot apara.

 

Dragostea aduce la lumina temeri existentiale

Cu cat mai mult avem, cu atat mai mult avem de pierdut. Daca iubim, devenim constienti de pierdere, de trecerea timpului, de mortalitate. Viata are mai multa valoare si sens si posibila pieredere a acestora ne poate nelinisti. Incercarea de a combate aceasta teama ne face sa ne certam cu partenerul, sa vrem sa fim singuri etc.

 

Multe relatii aduc la lumina anxietati mari. Dar daca ajungem sa ne cunoastem pe noi insine, putem preveni disolutia lor. Uneori ne autosabotam fara sa fim constienti, desi suntem indragostiti si vrem sa mearga. Morala? Cunoasterea de sine este primul pas pentru salvarea iubirii.

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top