Now Reading
7 principii ale unui cuplu fericit

7 principii ale unui cuplu fericit

Oare de ce anumite relatii functioneaza si altele nu, chiar daca exista iubire? Iata cateva principii ale unui cuplu fericit, poti incepe sa le aplici si tu.

 

Harta iubirii

Pentru ca o relatie sa fie cat mai longegiva si reusita, este recomandat ca partenerii sa isi exploreze reciproc lumea emotionala.

Permiteti-va sa va cunoasteti cat mai bine, deoarece  este esential ca intr-o relatie sa acorzi timp celuilalt, sa il cunosti, sa il intelegi si, totodata, sa il ajuti sa te descopere si pe tine.

Invata cat mai multe despre partenerul tau, incepand de la ceea ce ii place si il face fericit, la ceea ce nu ii place sau il supara. Descoperiti-va preferintele, dorintele, sperantele, obiectivele de viitor, dar si temerile, ceea ce va deranjeaza, va preocupa sau nelinisteste.

Se stie ca intr-un cuplu, compatibilitatea partenerilor nu consta doar in atractia unul fata de celalalt.

Preocuparile comune, interesele si aspiratiile, precum si asteptarile similare intr-o relatie sunt ingredientele care asigura reusita.

 

Exprimarea afectiunii si admiratiei

Primul lucru care reiese din acest principiu, este acela ca o relatie este reusita atunci cand fiecare dintre cei doi parteneri de cuplu simte apreciere si respect pentru celalalt.

Fara aceste elemente cheie  ce consolideaza relatia, nu se poate vorbi despre un cuplu in adevaratul sens al cuvantului. Pentru ca un individ sa se simta iubit de catre partener, este necesar ca acesta sa se fie admirat, respectat si cat mai pretuit, cu toate neajunsurile sale.

De aceea momentele de calitate pe care le petreceti impreuna sunt atat de importante. Iar pentru ca lucrurile sa functioneze, apreciati-va calitatile si invatati sa va respectati diferentele fiecaruia.

 

Disponibilitatea in cuplu

Exista momente in relatie cand partenerul incearca sa iti castige atentia, sprijinul, iubirea si afectiunea, iar in aceste clipe trebuie sa dai dovada de disponibilitate pentru el.

Astfel vei crea un mediu armonios si o relatie securizanta, in care iubitul tau intelege ca se poate baza pe tine. Evident, reciproca este valabila.

Asadar, lasa deoparte alte preocupari pentru ca astfel ii demonstrezi ca este important pentru tine. Relaxarea dupa o zi dificila de munca, vine atunci cand poti acorda timp celui drag si cand primesti atentia lui.

Conversatiile frecvente, mai ales la sfarsitul zilei, pot parea banale, insa fundamenteaza romantismul, pasiunea din relatie si favorizeaza apropierea dintre doi parteneri.

 

Renuntati la luptele pentru putere

Deseori in cupluri, unul dintre parteneri incearca sa devina dominant, iar lupta pentru putere nu inceteaza sa apara.

Daca vrei ca relatia ta sa mearga si sa fie de lunga durata, trebuie ca puterea si controlul sa fie impartite la doi. Pentru ca ambii parteneri sa simta ca sunt parte egala a cuplului, trebuie ca fiecare sa accepte influenta celuilalt in luarea deciziilor.

Conflictele apar, de regula, atunci cand dorintele sau opiniile unuia nu sunt respectate si luate in calcul.

Este un teren al negocierilor si al compromisurilor sanatoase. Chiar daca pare dificil, in timp, veti gasi varianta de a lua cele mai bune hotarari pentru amandoi.

 

Adresarea corecta a problemelor

Nu exista cuplu scutit de probleme, iar acestea pot avea o latura constructiva, determinandu-va sa va uniti fortele pentru un scop comun: depasirea obstacolului.

Evident, daca vorbim despre un conflict, accentul se pune pe capacitatea voastra de autocotrol. Pentru ca, pe termen lung, scopul este sa aveti o relatie frumoasa si functionala si nu sa castigati o disputa.

Toleranta in cuplu se exerseaza, iar corectarile propriului comportament cat si al celuilalt, necesita perseverenta, rabdare, dar si o buna motivatie.

Aceasta din urma este catalizatorul transformarilor pozitive intr-un cuplu si depinde de voi sa o gasiti si intretineti.

Iar in dispute, nu uitati sa evitati jignirile sau acuzele personale. Cel mult condamnam un comportament sau o atitudine si nu persoana insasi.

 

Defecte, suparari si alte obstacole

Anumite obstacole au tendinta sa se repete in dinamica unui cuplu. Fie este vorba despre o nevoie care pare sa ramana nesatisfacuta, de o dorinta neimplinita sau o responsabilitate neasumata (cati barbati sunt imprastiati!), acestea fie au solutii, fie pot fi temperate.

Accepta compromisurile care nu iti ofera neaparat raspunsul pe care il voiai, dar o ameliorare evidenta a situatiei. Accepta anumite neajunsuri, discuta-le cu partenerul tau si gasiti cea mai buna solutie pentru amandoi.

De asemenea, fii intotdeauna dispusa sa faci si tu schimbari. Nu te simti jignita daca partenerul observa anumite lucruri care il deranjeaza sau il nemultumesc.

Astfel de discutii nu trebuie sa fie acuzatoare, ci sa incerce sa remedieze problemele si detensioneze atmosfera.

Mai rau este atunci cand nu discutati pentru ca… nu stiti cum sa va spuneti unul altuia ceea ce ati vrea. Sau, mai rau, din teama de a nu-l supara pe celalalt.

 

Ritualurile comune, rutina si independenta

Vrei mereu aventura? Stimti ca v-ati plafonat? Rutina este necesara unui cuplu, atata timp cat acesta nu se sufoca de plictiseala.

In caz ca primele simptome apar, este momentul sa interveniti. Iesiti mai des cu prietenii, alegeti o seara pe saptamana in care sa luati cina in oras, mergeti la plimbare in weekenduri sau in excursii de cuplu sau grup.

Gasiti-va activitati pe placul ambilor pe care le puteti derula impreuna, dar nu uitati nici de independenta in cuplu.

Prea mult timp petrecut exclusiv impreuna poate dauna pe termen lung. Iar relatiile de tip simbioza nu sunt niciodata recomandate.

Asadar, reteta optima este o imbinare a ritualurilor care asigura confort si siguranta, cu activitatile comune care va unesc si mai mult, si cu activitatile independente care va mentin fiecaruia echilibrul cu sine.

 

De Oana  Alexandra Brie

Citeste si:

Simbioza in relatia de cuplu

Semne ca relatia ta de cuplu nu mai merge

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top