9 obiceiuri pentru o relație de cuplu sănătoasă
Recent, experții în relații au împărtășit ceea ce fac oamenii în mod regulat în relațiile cele mai sănătoase pentru a-și păstra legătura puternică.
Cuplurile care au relații sănătoase, nu le obțin neapărat fără efort și fără conflicte. Mai degrabă, cuplurile cele mai puternice și de lungă durată sunt mai bine pregătite pentru a face față conflictului într-un mod matur și se angajează să crească atât ca oameni, cât și ca parteneri romantici.
Citește și:
O de la Orgasm: Când și cum (n-)au femeile chef de sex
Ce se întâmplă în creier când avem orgasm
Iată care sunt obiceiurile pe care le au partenerii aflați în relații sănătoase:
Ei îi fac complimente partenerului lor în fața altor persoane
Cuplurile în relații sănătoase vorbesc pozitiv unul despre celălalt de față cu prietenii, copiii, rudele sau chiar colegii.
Doar spunând: „Soțul meu îmi este de ajutor“ sau „Mami face întotdeauna cele mai bune cine“, poate fi un automatism și este o modalitate foarte bună de a menține legătura și apropierea.
Ei își fac timp să se conecteze, indiferent de cât de ocupată le este viața
Oamenii aflați în relații sănătoase au o perioadă obișnuită în rutina lor zilnică de a se conecta între ei. Există cupluri care fac acest lucru prin plimbarea împreună a câinelui sau stând de vorbă după ce copiii au plecat.
Ei râd mult și des
Oamenii care râd foarte mult și, în general, nu iau lucrurile prea în serios, se pot bucura mai ușor de o relație sănătoasă.
Este dificil să fiți prea supărați pentru foarte mult timp și de aceea este nevoie să faceți ceva pentru a ușura lucrurile.
Subiectele de discuție pot – și ar trebui – să fie serioase atunci când este necesar, dar simțul umorului este un avantaj extraordinar, dacă doriți să aveți o relație sănătoasă.
Ei apreciază calitățile pozitive ale partenerului lor, în loc de a insista pe cele negative
Există cupluri care au multe nemulțumiri când vine vorba de căsnicia lor. În toate cuplurile sunt nemulțumiri, însă în cuplurile sănătoase partenerii nu se concentrează pe acestea.
Ei se uită la lucrurile bune pe care le are partenerul și demonstrează că nu se rețin din a-și arăta expresia lor de recunoștință unul față de celălalt.
Ei practică empatia, punându-se în mod regulat în locul partenerului
Prin aceasta, cuplurile sunt adesea capabile să depășească neînțelegerile care apar în mod obișnuit în toate relațiile.
Această abilitate de gestionare a conflictelor îi ajută pe oameni să se simtă auziți, înțeleși și apreciați atunci când partenerul lor poate spune cu adevărat:
„Poate nu sunt de acord cu tine, dar te înțeleg și văd de ce tu simți așa“.
Ei întotdeauna își anunță partenerul când vor ajunge acasă
Un motiv frecvent de ceartă în relațiile conflictuale este atunci când un partener se simte pe dinafară sau neprioritizat.
Un simplu apel sau un mesaj care să spună când veți ajunge acasă de la serviciu, vă ajută să vă dezvoltați relația și îl va face pe partener să se simtă în siguranță.
Ei nu se opresc niciodată să flirteze unul cu celălalt
Flirtul este un mod unic pentru un cuplu de a-și arăta dragoste și entuziasm unul celuilalt și de a se distra atunci când fac asta.
În cuplurile cele mai sănătoase, partenerii încă flirtează unul cu celălalt și o fac foarte mult.
Ei își păstrează certurile „curate“
Aceasta înseamnă că nu jignesc, nu etichetează și nu fac comentarii disprețuitoare despre partenerul lor, indiferent dacă sunt sau nu împreună.
Ei iartă și merg mai departe, în loc să poarte dușmănie
Un dezacord nu este urmat de o distanță emoțională. Ambii parteneri își recunosc greșelile, își cer scuze și merg mai departe.
De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite. http://www.idtherapy.ro,[email protected], +40751 202 272
Foto: Shutterstock