Activitatea logopedică între joc și creativitate

Pentru că cel mai bine copiii răspund la joacă, și în activitatea logopedică avem nevoie de creativitate. Iată câteva idei pe care le putem exersa și acasă cu cei mici.

Citește și:

Copilul supradotat este cel mai normal copil de pe pamant

Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

În zilele noastre, creativitatea a devenit o necesitate în demersul logopedic. Acest lucru se datoreaza evoluției tehnologiei şi apariției multitudinii de jocuri ce îi atrag pe copilaşi foarte mult.

Aşadar, logopedul este nevoit să apeleze la resursele sale creative pentru ca terapia logopedică să nu fie monotonă, ci, dimpotrivă, atractivă şi interesantă.

În cadrul primelor şedințe se creează relația terapeutică, logopedul şi logopatul, cunoscându-se unul pe celălalt. Logopedul descoperă care este nivelul de dezvoltare, potențialul şi care preferințele şi hobby-urile copilului.

Va utiliza ceea ce a aflat atunci când alege ce materiale să folosească. Spre exemplu, dacă copilul este pasionat de roboți va căuta fişe cu roboți, va crea un joc cu zar şi pioni care are cartonaşe cu nişte roboți, etc.

Materiale logopedice create din materiale reciclabile

Materialele reciclabile pot fi folosite pentru a crea materiale logopedice. Astfel, o cutie de pantofi sau o cutie de dimensiuni mai mici, poate fi găurită, astfel încât să poată fi introduse monede în orificii. Atunci când copilul introduce moneda, va pronunța cuvinte cu sunetul afectat.

De asemenea, dintr-un pahar de carton poate fi creat „Mâncătorul de cuvinte”, cum l-am intitulat noi. Paharul capătă viață, când decupăm ochii, nasul şi gura cu o forfecuță şi ataşam un coif din hârtie.

Copilul va da de mâncare înfometatului nostru nişte cuvinte scrise pe biletele mici de carton, pe care bineînțeles că le va pronunța.

Materiale logopedice create din alte materiale consacrate

Cartonaşele pentru realizarea mişcărilor de miogimnastică sunt foarte utile, dar, de multe ori, micuții se plictisesc de ele. De aceea, putem pune pe masă, cu fața în jos, câteva cartonaşe şi să îi dăm copilului să sufle într-un fulg.

Acolo unde pică fulgul, copilul întoarce cartea şi execută mişcarea. Sau, putem face un cerc din toate cartonaşele şi copilul să învârtă o sticlă sau un spinner (în prealabil lipim o față zâmbitoare pe unul din cele trei elemente ale spinner-ului) şi acolo unde pică dopul sau fața zâmbitoare, copilul va executa mișcarea.

Sau, putem folosi mai multe cartonaşe cu fructe, iar copilul să folosească un iepuraș din plastic cu care să „țopăie' de la un cartonaş la altul, numind ceea ce vede desenat pe cartonaş.

 

Special pentru logopezi: materiale create din fetru

Fetrul poate fi utilizat pentru a realiza diverse materiale logopedice, conducând şi la stimularea senzorială tactilă. Astfel, puteți crea un joc din fetru intitulat „Înghețatele logopedice'. Acestea sunt, de regulă, utilizate cu scopul învățării culorilor şi dezvoltării motricității fine.

Am adăugat atât silabele directe şi inverse scrise pe bețele de înghețată, pe care copilul le va pronunța, precum şi cuvinte diverse ce se ataşează cu scai de înghețatele din fetru şi, pe care, le pronunță micuțul.

De asemenea, pot fi create din fetru diverse elemente care să ajute la executarea mişcărilor de miogimnastică (o față zâmbitoare, o față cu limba scoasă, o față care dă un pupic, un cățel cu limba scoasă etc) sau la executarea exercițiilor de respirație (un nor care suflă, un tort cu lumânāri, un dragon care suflă foc, etc)

Concluzionând, invităm logopezii să aibă încredere în capacitățile lor creative şi să dea frâu liber imaginației. Creativitatea este în fiecare dintre noi.

 

Andreea Nastase este psiholog plinician și psiholog – psihopedagogie specială, cu o experiență de peste 10 ani în educație. A înființat Cabinetul Individual de Psihologie, unde face terapie logopedică și consiliere psihologică cu copilași de toate vârstele, susține cursuri de perfecționare pentru psihologi și logopezi și ateliere de dezvoltare personală pentru copii.

Elena-Maria Şerban este psiholog principal psihopedagogie specială, fondatoare a societății civile profesionale de psihologie Şerban şi Pană, autoare a mai multor materiale logopedice şi de consiliere ce se regăsesc pe site-ul www.edubags.ro în categoria Edu Therapy și susține cursuri de perfecționare pentru psihologi și logopezi.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Activitatea logopedică între joc și creativitate
Activitatea logopedică între joc și creativitate

Pentru că cel mai bine copiii răspund la joacă, și în activitatea logopedică avem nevoie de creativitate. Iată câteva idei pe care le putem exersa și acasă cu cei mici.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste