Ajuta-ti partenerul sa depaseasca dependenta
Dependenta de alcool, droguri este o incercare dificila pentru cuplu. Iata ce poti face pentru a-ti sprijini partenerul in aceasta lupta, dar si cand sa spui stop.
Dependentele ii afecteaza si pe cei din jur
Orice fel de dependenta afecteaza emotional, comportamental si psihic persoana in cauza dar si pe cei din jurul ei. Datorita schimbarilor determinate de diversele adictii, viata partenerilor este perturbata si, implicit, relatia dintre cei doi are de suferit.
Daca exista si copii in acea relatie, impactul poate fi si mai puternic asupra intregii familii. In functie de gradul si obiectul adictiei (alcool, jocuri de noroc, droguri, mancare, etc) influenta asupra copiilor poate fi mai mica sau mai mare, ajungand sa determine dezvoltarea unor tulburari emotionale la varsta adulta.
Orice dependenta poate avea la baza un conflict interior constient sau nu, ce nu a putut fi rezolvat sau depasit. Este important de retinut ca persoana cu cea mai mare putere de schimbare este persoana dependenta, si nu cei din jurul ei.
Nimeni nu-si poate asuma responsabilitatea eliberarii de dependenta a partenerului sau, dar ii poate acorda un sprijin in depasirea acestei perioade.
Totul depinde de persoana dependenta, daca isi doreste cu adevarat sa schimbe ceva si daca isi mobilizeaza resursele interioare. Desigur, sprijinul ce i se acorda ii poate fi foarte util.
Decizia de a ajuta sau a ne retrage
In cazul in care partenerul cu care suntem in relatie manifesta o dependenta, evident trebuie sa luam in calcul toti factorii implicati.
Deseori, un astfel de drum poate fi dificil, dar de regula ne sustin trasaturile pozitive ale partenerului, relatia semnificativa cu el, precum si puterea si dorinta de a depasi greutatile impreuna.
Desigur, daca am avea de ales, nu am dori sa ne confruntam cu o astfel de situatie. Totusi, in multe cazuri, aceasta nu reprezinta finalul unei relatii.
O dependenta poate fi mai mult sau mai putin tolerabila. In momentul in care jocurile de noroc zdruncina siguranta financiara a familiei, atunci dependenta devine greu de tolerat.
In egala masura, dependenta de alcool insotita de un comportament abuziv nu este ceva acceptabil. Pentru cazurile in care avem incredere ca partenerul isi poate depasi dependenta si poate fi motivat sa iasa din cercul vicios, putem sa ii fim alaturi. In acest sens, exista cativa pasi pe care ii putem face.
Constientizarea dependentei
Multe persoane nu isi considera dependentele problematice, ba chiar nici nu le constientizeaza in acesti termeni. Ei nu vad nicio legatura intre ei si alte persoane dependente, chiar daca este vorba despre o aceeasi adictie.
Mai mult, considera ca pot renunta oricand, fara a se intreba, totusi, de ce nu o fac. Ajuta partenerul sa constientizeze ce schimbari negative a determinat in comportamentul si/sau starea lui emotionala si cum se rasfrange acest lucru asupra cuplului sau familiei voastre.
Deseori o dependenta devine mai evidenta pentru cel in cauza in momentul in care realizeaza in ce masura ii afecteaza pe cei din jurul sau.
In acest moment, va trebui sa aveti grija intrucat, daca la baza dependentei sta o stima de sine scazuta si sentimentul de neadecvare, odata cu aceasta constientizare, ele se pot adanci.
Drept efect, persoana se poate adanci si mai mult in dependenta. Sa nu uitam ca sunt situatii in care doar interventia unui specialist poate ajuta real.
Efectul asupra celor din jur
Spune-i cum te afecteaza pe tine dependenta manifestata, ce simti si ce ai nevoie pentru a putea fi in acea relatie. Daca sunt si copii in familia voastra, analizati si modul in care ii poate afecta si pe ei.
Comunica-i disponibilitatea de a-i acorda ajutorul tau daca il doreste. Incearca sa afli ceea ce gandeste, ce simte, daca are nevoie de ceva din partea ta pentru a-l ajuta.
De nenumarate ori, cei ce devin dependenti nu au stiut cum sa-si accepte, sa-si comunice sau sa-si respecte nevoile.
Dependenta poate reprezenta o fuga, un comportament nociv dezvoltat drept raspuns la situatiile cu potential anxios. Pe un fond emotional instabil se dezvolta comportamente alimentare nesanatoase, abuz de alcool, de tutun sau de alte substante.
Stabiliti un plan dar si limite
In primul rand, este foarte important ca tu sa stabilesti care sunt limitele tale si care este este momentul din care vei incepe sa iei masuri. Fiecare dintre noi are propriile limite peste care nu poate trece si care ne protejeaza.
Constientizeaza-le si ai grija de ele astfel incat sa nu fii atras in dependenta distructiva a celuilalt. Daca ai hotarat ca ai resursele necesare pentru a-ti oferi ajutorul si nu doresti sa renunti la relatie, incercati impreuna sa stabiliti un plan ce v-ar putea ajuta sa va refaceti relatia.
Daca reconstruiti poduri ce s-au rupt, poate, la un moment dat intre voi, ar putea fi mai usor in trecerea spre o stare de ajutor reciproc, benefica pentru ambii parteneri.
Sustinerea partenerului
Sunt situatii in care cel ce sufera nu are curajul sau puterea de a cere ajutor de specialitate. Cu siguranta ca aceasta dependenta are niste cauze care au determinat-o.
Daca nu reusiti sa gestionati impreuna situatia, solicitarea unui ajutor de specialitate poate fi benefica in solutionarea problemei.
In functie de graviatatea dependentei, cat si de substanta sau obiectul dependentei, se apeleaza la medicul de familie, psihiatru, psiholog, psihoterapeut ce pot constitui o echipa in coordonarea acestei probleme.
O dependenta poate fi ea o tulburare in sine, dar poate fi si o comorbiditate a unei alte tulburari. Este foarte important sa fie delimitate aceste diferente de catre o persoana competenta.
Dependenta poate fi manifestarea unei depresii severe, a unei traume traite, a unui abuz, sau a altor situatii dificile de viata ce nu au fost depasite la momentul trairii lor.
Depasirea unei stari de adictie nu este un lucru usor, dar nici imposibil. Cu multa rabdare, vointa, motivatie si sprijin, se poate reveni la o viata cu mai mult echilibru.
De Valentina Bajan, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ
Tel.: 0753.534.768
Str. George Cosbuc, nr 194, Galati
Facebook: Cabinet psihologic Valentina Bajan
Editare: Iulia Barca
Foto: shutterstock.com