Now Reading
Armonizarea relatiilor dintre frati

Armonizarea relatiilor dintre frati

Cel mai frumos lucru este sa vedem doi frati care se inteleg. Totusi, nu odata ne confruntam cu certuri si rivalitati care pe termen lung pot atrage distantarea. Iata cum putem armoniza relatiile intre frati.

 

Modelul relational

Cel mai important rol in relatia dintre doi frati, il joaca parintii, iar relatia dintre acestia se va reflecta si asupra copiilor.

In cazul unor relatii de familie tensionate, acestia vor putea fie sa dezvolte comportamente agresive unul fata de celalalt, fie, dimpotriva, sa se apropie oferindu-si sprijin.

Totusi, tristetea si nefericirea comuna nu este un ingredient indicat in nicio relatie. Prin urmare, intelegerea si iubirea pe care o arata cei doi parinti unul fata de celalalt, dar si fata de copii, le vor oferi modelul relational de reprodus.

 

Atentie si afectiune

Intr-o familie in care sunt mai multi copii, atat atentia cat si afectiunea trebuie impartite in mod egal intre acestia.

De multe ori exista, desi nu recunoastem, o anumita sensibilitate in plus fata de unul dintre copii. Fara sa realizam suntem ceva mai disponibile sau mai atente la el. Desi nesemnificativa, diferenta este perceptibila pentru celalalt frate.

Prin urmare, nu uita niciodata ca amandoi copiii au nevoie in egala masura sa se simta iubiti, apreciati si valorizati.

Imparte-ti programul astfel incat sa petreci timp cu amandoi impreuna, desfasurand activitati comune, dar si cu fiecare in parte, in functie de solicitarile lui.

Este important sa acorzi aceeasi perioada de timp fiecaruia. Bineinteles, sunt situatii in care acest lucru nu este posibil, precum urgentele, dar in rest, mentine echilibrul.

 

Jocul in comun

Incurajeaza-ti copiii sa se joace impreuna, sa gaseasca activitati care fac placere ambilor si, mai ales, sa invete unul de la celalalt. Fiecare are un talent sau o placere a lui, care poate fi reprodusa de frate.

Incurajeaza-i sa fie pe rand model si invatacel, ajutandu-i astfel sa se aprecieze reciproc si sa se bazeze unul pe celalalt.

In privinta jucariilor, de multe ori este indicat sa nu le iei aceeasi jucarie fiecaruia, stimulandu-i astfel sa invete sa fie generosi, sa imparta cu fratele si sa se joace amandoi.

Cauta jocuri pe care le pot juca impreuna, care le dezvolta spiritul de echipa, care ii ajuta sa comunice mai bine, sa isi dea atentie si sa isi dezvolte o competitivitate sanatoasa.

 

Responsabilitati comune

Atunci cand consideri ca poti da anumite sarcini copilului mai mare, il vei investi cu o oarecare independenta, dar si superioritate fata de frate. In timp ce el le face pe acestea, este indicat sa dai ceva de facut si celui mic, implicandu-l.

De asemenea, uneori, o sarcina precum ordinea in camera, responsabilitate pe care iti doresti sa si-o asume, il poate frustra si parea o pedeapsa, daca cel mic nu ajuta si el.

Gaseste fiecaruia cate un rol, astfel incat sa integreze activitatea impreuna in ritualul lor. Evita sa atragi atentia copilului „dar tu esti mai mare si trebuie sa faci”, incercand sa ii dai mereu o conotatie pozitiva „tu poti/stii pentru ca esti mai mare”.

Chiar si asa, anumite lucruri le poti negocia cu copiii, tinand cont si de dorintele si nevoile lor.

 

Gestionarea conflictelor

Un rol important in joaca felul in care comunicam cu copilul. Un prim pas important este inclusiv acela de a cobora fizic la nivelul lui.

Atunci cand intre frati apar neintelegeri, este de preferat sa stai la nivelul lor si sa discuti in egala masura cu amandoi. Acest lucru inseamna sa le permiti sa isi exprime fiecare punctul de vedere, iar tu sa ii asculti.

Ulterior, roaga fiecare copil sa gaseasca o solutie pentru situatia creata. Nu lua partea niciunuia, chiar daca unul poate parea mai vinovat decat celalalt.

Daca vei considera ca trebuie pedepsiti, gaseste pedepse adaptate varstei fiecaruia sau care, crezi ca ar aplana conflictul.

Le poti cere sa desfasoare o activitate in comun, care ar presupune colaborarea lor. Astfel, ii inveti si sa ierte, dar si sa uite mai usor certurile si sa fie unul alaturi de celalalt chiar si cand sunt suparati.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top