Asteptari nesanatoase in casnicie

Chiar daca relatia cu partenerul e frumoasa, putem avea o serie de asteptari nesanatoase in casnicie. Iata care sunt acestea si cum sa le combatem.

 

Prevenirea suferintei inutile

Atunci cand ajungi intr-un impas in cuplu, cel mai adesea te uiti cu nedumerire si amaraciune in urma si te intrebi Oare cum am ajuns aici?'.

Pentru a evita un astfel de moment, e bine ca in viata de cuplu sa fii atenta la acele asteptari nerealiste, nesanatoase, care pot aduce suferinta atat pentru tine cat si pentru partener.

 

Tu si nevoile tale

O asteptare nesanatoasa este aceea in care tu il consideri pe partener responsabil pentru implinirea nevoilor tale. Tu esti singura responsabila!

Ceea ce poti face este sa discuti deschis cu sotul tau despre ele, tinand seama in acelasi timp si de nevoile lui.

Respecta-l si lasa-i libertatea de a alege in ce masura vine in intampinarea nevoilor tale.

 

…Stii ce imi doresc?

Desi fiind casatoriti, se presupune ca va cunoasteti unul celuilalt preferintele si dorintele, nu te astepta ca partenerul sa-ti indeplineasca dorintele fara ca tu sa-i povestesti despre ele.

Mai ales avand in vedere faptul ca acestea se pot schimba in timp, fie odata cu varsta, cu parcurgerea diverselor etape din viata de familie, fie odata cu schimbarile care pot interveni la nivel individual (in plan personal, profesional sau al relatiilor sociale).

 

Sa discutam despre valori

Este bine sa clarifici lucrurile si in cazul valorilor voastre.

Daca te astepti ca el sa preia valorile tale, s-ar putea sa fii foarte surprinsa atunci cand el va actiona in contradictoriu cu acestea.

De exemplu, daca pentru tine este foarte importanta prietenia si iti doresti petreceri cu multi invitati, s-ar putea sa fii dezamagita atunci cand el va invita numai familia.

 

Pasiunea necesita efort

Odata casatorita, nu te astepta ca flacara iubirii sa se mentina de la sine. E nevoie de munca, rabdare si perseverenta.

Desi poate suna paradoxal, da, e nevoie de munca, aceasta este o realitate, iubirea presupune vointa, presupune sa fii responsabila de partea ta de relatie!

Creeaza acele momente de intimitate emotionala, in care sa va impartasiti cele mai intime ganduri si, in acelasi timp, pastreaza aprins si focul pasiunii, pentru a avea o viata sexuala implinita.

Acorda atentie feminitatii tale si pastreaza un aspect ingrijit intotdeauna, chiar si in zilele in care iti petreci timpul numai acasa.

 

Alte asteptari nesanatoase in casnicie

Atunci cand iti place un comportament al sotului tau, nu te astepta ca el sa stie deja acest lucru.

Exprima-ti aprecierea si admiratia fata de partener, nu considera ca acest lucru se subintelege!

Faptul ca stim sa discutam si despre lucrurile bune si frumoase si nu doar despre neajunsuri, sudeaza mai mult relatia de cuplu.

 

Dreptul la mai multe roluri

Nu te astepta sa fii tu centrul universului si nu-ti inchide partenerul intr-o temnita a casniciei', impunandu-i un rol de sot care este coplesitor pentru el.

Permite-i sa aiba timp si energie si pentru alte roluri, cum ar fi cele de profesionist, prieten, fiu.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

 

Citeste si:

Cinci tipuri de casnicie

Ce se intampla cu libidoul in casnicie

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Asteptari nesanatoase in casnicie
Asteptari nesanatoase in casnicie

Chiar daca relatia cu partenerul e frumoasa, putem avea o serie de asteptari nesanatoase in casnicie. Iata care sunt acestea si cum sa le combatem.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste