Semne clare pentru autism

Nu e deloc ușor pentru un părinte să afle că micuțul lui are autism. Dar cum ne dăm seama? Iată câteva indicii pentru a repera autismul.

 

În ultimii ani, a fost foarte mediatizat și parcă se ridică un văl care îl acoperea. Parcă tot mai multe cazuri apar în jur, cam la fel cum se întâmplă și cu alte boli, cum ar fi ADHD-ul.

De regulă, în cel mai bun caz (dacă se poate formula așa…), părinții află despre acest diagnostic pe la 24 de luni. Iar în România, cam după trei-patru ani, când copilul merge la grădiniță, ceea ce arată că părinții nu sunt educați în a-și da seama singuri că ceva nu este în regulă.

Acest lucru este foarte grav, pentru că un diagnostic pus repede înseamnă șanse mai mari de recuperare. În unele țări, precum Statele Unite, se recomandă screening-uri obligatorii la 18 și la 24 de luni.

Citește și:

Beneficiile aduse de animale copiilor cu autism

Autism: terapie pentru copiii mai… altfel

Totuși, deși autismul este greu de diagnosticat înainte de 24 de luni, simptome pot fi identificate de multe ori între 6 și 12 luni.

Este foarte important de reținut că, dacă semnele îngrijorătoare sunt detectate până la 18 luni, tratamentul intensiv poate ajuta la recablarea creierului și la atenuarea semnificativă a simptomelor, tratamentul profitând din plin de creierul tânăr, care are o plasticitate remarcabilă.

Care ar fi aceste semne timpurii de care vorbeam? Iată câteva exemple: dacă la 6 luni copilul nu zâmbește și nu prezintă alte expresii calde, vesele, este un motiv de atenție sporită.

La fel, dacă la 9 luni nu împărtășește cu ceilalți prin imitare sunete, zâmbete sau alte expresii faciale sau dacă, la 12 luni, nu răspunde la numele propriu, nu murmură și nu prezintă semne de vorbire cu sine însuși, sau nu manifestă gesturi precum indicarea cu degetul.

La aceste vârste, diagnosticul se bazează cel mai mult pe percepțiile parentale asupra unor comportamente, precum tendința copilului lor de a stabili contactul vizual, de a construi relații cu alții, de a atinge etapele normale în dezvoltarea limbajului, precum și de a afișa anumite gesturi repetitive.

Practic, diagnosticul se pune în funcție de cum se consideră că ar trebui să se poarte un copil european normal. Însă unele studii recente arată că această boală este mai greu de depistat din cauza diferențelor culturale.

În cele mai multe familii europene și americane, copiii sunt încurajați să facă contact vizual cu alte persoane, dar acest lucru nu este universal.

În alte culturi sau comunități, stabilirea contactului vizual direct este considerat un semn de lipsă de respect, mai ales la copiii care interacționează cu adulții.

Studii recente, realizate pe diverse comunități din Statele Unite și alte zone din lume, au indicat că folosirea contactului vizual drept criteriu de diagnostic pentru autism este o chestiune discutabilă.

În comunitățile indigene din SUA, America Centrala și de Sud, copiii sănătoși sunt mult mai puțin înclinați în a stabili un contact vizual cu adulții decât sunt copiii de origine europeană.

În sudul Egiptului, s-a constatat că acei copii mici care interacționează cu figuri de autoritate, cum ar fi medicii, în mod frecvent își feresc privirea, ceea ce se numește „timiditate în fața autorității.

Un alt comportament care este utilizat în diagnosticarea autismului este modul în care un copil interacționează și se joacă cu un adult necunoscut.

Dar acest lucru, de asemenea, variază în funcție de cultură. În multe comunități, din Statele Unite ale Americii și până în Kenya, copiii rareori se joacă cu adulții. În aceste țări, un copil ar trebui să fie precaut atunci când un adult necunoscut îl invită să se joace.

Un instrument suplimentar în diagnosticarea autismului este dezvoltarea limbajului, inclusiv vârsta la care copiii încep să spună cuvinte sau să vorbească în fraze.

Dar este important să se aibă în vedere faptul că unii copiii pot fi reticenți în a vorbi direct unui adult, mai ales în cazul în care acesta este dintr-un grup cultural diferit.

Date fiind aceste diferențe culturale, considerarea a ce este „normal în comportament este discutabil și explică de ce diagnosticul autismului este o problemă atât de delicată, de multe ori rezolvată greșit.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Semne clare pentru autism
Semne clare pentru autism

Nu e deloc ușor pentru un părinte să afle că micuțul lui are autism. Dar cum ne dăm seama? Iată câteva indicii pentru a repera autismul.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste