Now Reading
Avantaje și dezavantaje dacă ai o aventură de-o noapte

Avantaje și dezavantaje dacă ai o aventură de-o noapte

Avatar photo

O aventură de-o noapte e ceva diferit pentru femei și bărbați. Credem că suntem în stare de sex fără atașament, dar creierul nostru nu este făcut pentru așa ceva. În plus, sunt prejudecățile ce afectează în mod diferit cele două sexe. Aventura de o noapte sub analiza lucidă a unui psiholog.

 

 

Percep femeile și bărbații diferit aventurile de-o noapte?

Alexandru Cojocaru: Până nu demult, s-ar fi spus că este o certitudine că, da, însă, astăzi, nu cred că lucrurile mai sunt atât de clare.

În primul rând, în spatele întregii psihologii din spatele comportamentului nostru se află o relaţie ancestrală cu arhetipurile, cu istoria personală, cu moştenirea inconştientă transmisă din generaţie în generaţie, prin exemple.

Apoi, avem istoria recentă a relaţionării dintre bărbat și femeie, de la stadiul natural iniţial şi până în prezent, şi toate percepţiile noastre personale rezultate din toate aceste elemente menţionate mai sus. Ele afectează direct percepţia pe care fiecare dintre noi o are asupra unei aventuri de o noapte.

Citește și:

3 lucruri care-ți taie cheful de sex

Ce mai înseamnă azi perversitatea sexuală

Să ne gândim că trăim într-o societate în care femeile sunt percepute ca femei uşoare, dacă acceptă cu lejeritate avansurile sexuale ale unui bărbat, în vreme ce el are statut de Don Juan şi este apreciat.

Cum va resimţi o femeie o aventură de o noapte şi cum un bărbat – probabil că diferit, nu-i aşa? Acum, să ne imaginăm o societate care nu te judecă, în care drepturile sunt egale, iar deciziile personale nu afectează imaginea în faţa celorlalţi.

O cultură în care o femeie care are o aventură de o noapte, este privită cu respect pentru farmecele ei şi sexualitatea vie, iar bărbatul – ca un simplu trofeu adăugat la o colecţie a succeselor. Oare percepţia ar mai fi aceeaşi?

De aceea cred că percepţia unei femei complet libere de complexe şi prejudecăţi ar fi, probabil, destul de asemănătoare cu cea a unui bărbat complet liber de complexe şi prejudecăţi.

 

Există și avantaje? La feminin și la masculin?

A.C.: Fiecare este liber să vadă avantaje sau dezavantaje în aventurile de o noapte, în linie cu propria istorie de viaţă, cu trăirile şi percepţiile proprii aşezate în contextul reprezentărilor proprii şi al influenţelor exterioare.

Ceea ce pot aduce aventurile de o noapte unei femei sau unui bărbat, sunt: o creştere a stimei de sine, un sentiment de libertate, o senzaţie de eliberare, un confort sau un plus de adrenalină.

De asemenea, poate fi un refugiu sau o fugă din faţa unei frici de responsabilitate, de ataşament.

 

Dar dezavantaje?

A.C.: La capitolul dezavantaje, pe lângă cele ce se pot naşte din conflictul cu valorile proprii – dogmele morale sau sociale care sunt generatoare de vină, de ruşine, de teamă, de pedeapsa divină, de judecata celorlalţi – sunt şi cele ce ţin de riscul de a avea un mod de viaţă dezordonat, asociat unui nivel de risc ridicat.

De exemplu, riscul expunerii la boli cu transmitere sexuală creşte foarte mult. Dacă one night stand este un mod de viaţă, atunci putem vorbi şi de o incapacitate de a relaţiona profund, de un grad mai mic sau mai mare de imaturitate sau de o frică de angajament.

 

Sexul de-o noapte, din prima, scade șansele dezvoltării unei relații de lungă durată cu acea persoană?

A.C.: Chiar şi această viziune, de care vorbeşti, pare stereotipă în lumea de astăzi, când modelele şi tiparele trecutului sunt supuse unor presiuni şi schimbări constante. Depinde foarte mult de acel bărbat şi de percepţia sa asupra felului ăsta de a intra într-o relaţie.

Sunt oameni care merg pe principiul „încercare și eroare“ şi nu au o prejudecată legată de persoana de lângă ei, sunt oameni ale căror principii şi încredere în celălalt sunt puternic zdruncinate de o experienţă de acest gen.

Cunosc bărbaţi care au început relaţii în acest fel, fiind mereu bântuiţi de gândul că partenera este foarte superficială şi va face la fel într-o situaţie similară. Acest lucru este o supoziţie ce poate fi, la fel de bine, adevărată sau falsă.

La fel, cunosc femei care au impresia că, dacă se lasă uşor, vor fi privite cu îndoială şi suspiciune pe viitor şi se feresc de orice ocazie de one night stand pentru că îşi doresc o relaţie.

Eu cred că sexul de-o noapte are un impact mai mic sau mai mare asupra percepţiei şi încrederii în celălalt, dar se poate remedia.

Important este să vedem de unde am pornit şi ce anume ne-a împins spre o astfel de experienţă, iar de acolo se poate construi.

 

Sexul de-o noapte s-a concretizat totuși într-o relație. Ce șanse de reușită are?

A.C.: Cred că, dacă privim lucrurile serios şi ne bucurăm de celălalt, dacă îl descoperim şi ne lăsăm descoperiţi, avem toate şansele să construim o punte de comunicare pe baza căreia să se dezvolte încrederea reciprocă.

Cred că, dacă trăim ceea ce ni se întâmplă fiind într-un echilibru între emoţie, instinct şi raţiune, avem şanse mari de reuşită, în măsura în care şi partenerul are o abordare şi un echilibru asemănătoare.

În cazul în care aveţi prejudecăţi mari, s-ar putea ca şansele de a evolua către o relaţie reuşită să fie cu mult mai mici.

 

Ce e mai periculos din punct de vedere emoțional: aventura de-o noapte sau un… sex buddy stabil?

A.C.: Nu ştiu ce să spun, pentru că în ambele cazuri vorbim de un partener privit mai mult instinctual, decât în termeni de relație.

Cu toate acestea, un sex buddy stabil implică și o oarecare relație (pentru că mi-e greu să cred că nu apare măcar o complicitate între parteneri) care nu lasă lucrurile astea doar la un nivel fizic și atât.

O aventură de o noapte, în schimb, poate fi trăită exclusiv senzorial. Pe de altă parte, o aventură de o noapte poate să satisfacă alte nevoi, pe care amicul de sex să nu o facă.

De exemplu, variaţia şi gradul de risc şi aventură este mai ridicat în cazul aventurii…

 

Ce se întâmplă dacă bărbatul cu care am avut o aventură de-o noapte e chiar un prieten bun?

A.C.: Este dificil să judeci cantitativ şi să nu dai individului ce este al lui. Fără maturitate, se poate alege praful de prietenie.

Cu maturitate, se poate trece peste şi reveni la normal sau să descoperiţi că aveţi foarte multe lucruri în comun şi să rămâneţi împreună.

 

Ce lecții putem învăța din aventurile de-o noapte?

A.C.: Eu, personal, nu văd avantajele pe care le aduce un one night stand pe termen lung. Ce putem învăţa, ar fi să vedem ce ne-a adus până în acel punct.

Ce anume ne-a motivat alegerea: a fost dorinţa de aventură, frustrarea, răzbunarea, dorinţa de libertate, un mod de a-ţi demonstra că mai poţi (avea încredere în sine) şi cum ne-am simţit după?

Punctual, aceste aventuri de o seară pot aduce un plus la încrederea în sine, pot să lase în urmă o amintire interesantă, să satisfacă o fantezie.

 

Alexandru Cojocaru este psihoterapeut de orientare analitică, www.alexandrucojocaru.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top