Barbati si femei: mituri despre libidou
In ciuda abundentei informatiilor despre sexualitate, ramanem victimele prejudecatilor. Desfiintam in cele ce urmeaza mitul ca barbatii au un libidou mai mare decat femeile.
E mai evident. Atata tot
Pe scurt, ideea ca barbatii ar avea un libidou mai mare este un mit cat se poate de fals. Desigur ca el serveste pentru justificarea lipsei de armonie dintre sexe.
Uite-asa avem o explicatie, doar ca ea e falsa! Lipsa de egalitate in materie de chef justifica infidelitatea masculina, desi ea nu e validata stiintific.
Pulsiunea sexuala este puternica si la femei, si la barbati. Doar ca, in vreme ce pentru barbat e mai evident, pentru ca el are o erectie, la femei fenomenul e mai discret. Sa deducem de aici ca el vrea si ea nu vrea? Nu.
Treaba cu morala
Am spune ca al doilea motiv pentru care se spune ca barbatii vor mai mult si mai des, e istoric si cultural. Timp de secole, libidoul feminin a fost privit cu suspiciune.
Femeia, sotia, era cea care receptiona dorinta masculina, in vreme ce ea trebuia sa fie mai rezervata. Lumea a preferat sa creada ca femeile fac dragoste numai pentru a implini pulsiunea maternitatii, in care se… opreau.
Si femeile s-au convins de asa ceva. Azi, libertatea sexuala invita la placere femeile iar controlul fertilitatii le permite sa iasa din atitudinea rezervata si infricosata.
Vina hormonilor
Al treilea motiv ar fi hormonii. Luna de luna, corpul feminin munceste la maturizarea ovocitelor, in scop procreativ. Apoi, pentru elimnarea acestora, daca nu sunt fecundate.
Barbatul, insa, e mereu pregatit sa fertilizeze. Totusi, daca perioada de ovulatie este cea in care femeia este cea mai receptiva la sex, sa spunem ca totul depinde de ritmul hormonal ar fi fals.
De frica?
Al patrulea motiv pentru care spunem ca femeile au chef mai rar, e psihologic. Din copilarie, fetelor li se spune ca trebuie sa fie mai putin expansive, sa aiba grija, sa fie mai atente.
Li se inculca ideea ca sexualitatea feminina e mereu incarcata de neliniste, de posibile pericole, de sarcina nedorita etc. Baietii au rareori parte de astfel de mesaje.
Ei sunt incurajati sa exploreze, sa cucereasca. Asadar, motivele pentru care femeile se vor comporta mai rezervat sunt, deopotriva, de natura biologica si culturala. Dar nimic nu e definitiv si sexualitatea se educa si se elibereaza si la varste mai coapte.
Nu totul tine de reproducere
Oamenii fac sex din mult emotive, unele extrem de complexe. De fapt, sexualitatea umana este cel mai complex comportament, daca este sa-l comparam cu cel al altor specii.
Facem sex pentru ca sexul ajuta la eliberarea de stres. Chiar este recomandat pentru a ne relaxa si reda starea de bine. Totodata, facem sex pentru ca ne admiram partenerul, el sau ea e sexi si ne incanta estetic.
Un partener atragator ne starneste cheful, in mod evident. Este si motivul pentru care putem simti dorinta… si in afara unei relatii amoroase.
Unii fac sex cu mai multa lejeritate, din curiozitate si pentru cautarea unor experiente noi. Aventurile de o noapte si infidelitatile deseori cam de aici pornesc.
Daca tot am vorbit despre infidelitati, exista si sex pentru atingerea unui scop (razbunarea pe partenerul care ne-a inselat sau castigarea unui statut social ridicat – femeile tinere si frumoase, cu valoare reproductiva mare, tind sa caute barbati cu un statut social inalt).
Iubirea si intimitatea in cuplu se intretin si printr-o viata sexuala activa. Prin urmare, sexul are o componenta emotionala, intrucat astfel ne mentinem vie legatura iubirii si ne exprimam dragostea.
Sexul pentru palmares l-am putea numi si sex contorizat. Unii barbati il practica pentru reconfirmarea potentei, atractivitatii si valorii proprii. Nu stim cat de dificil le-ar fi sa se raporteze la un alt sistem de valori, dar cu siguranta acest tipar este dificil de intrerupt.
Poate parea absurd, dar sexul este o modalitate de a comunica cu celalalt. In urma certurilor, este un mod prin care partenerii se apropie si totodata aplaneaza conflictul.
Este modul prin care iti demonstrezi iubirea, chiar daca pot exista tensiuni. Indiferent de dificultati, sentimentele fata de partener nu se schimba usor.
Sexul ne propulseaza stima de sine si ne face sa ne simtim bine in propria piele. Din acest motiv, nesiguranta poate sta la baza anumitor experiente.
Totusi, ar fi recomandat sa nu cerem feedback. Nu doar ucide momentul romantic, dar ne da de gol in privinta nesigurantelor proprii. Pentru unii, simplul fapt de a fi dorit este o confirmare suficienta.
Marital, deseori, intalnim si sexul din obligatie. „Datorie conjugala“… anyone? Nu suna prea romantic si multi parteneri in loc sa lucreze la componenta emotionala care ar reaprinde pasiunea, par sa se „sacrifice”.
Totusi, sexul de dragul partenerului nu garanteaza reusita relationala. Nimeni nu vrea sa simta ca i se face o favoare… In egala masura, unul dintre motive este dorinta de a ne pastra partenerul. Chiar daca nu-l mai iubim…
Rutina si obisnuinta nu sunt ele afrodisiace, dar teama de singuratate, abandon sau schimbare ne pot determina sa facem si asta doar pentru a mentine lucrurile cum sunt.
Foto: shutterstock.com