Barbati si femei: mituri despre libidou

In ciuda abundentei informatiilor despre sexualitate, ramanem victimele prejudecatilor. Desfiintam in cele ce urmeaza mitul ca barbatii au un libidou mai mare decat femeile.

 

E mai evident. Atata tot

Pe scurt, ideea ca barbatii ar avea un libidou mai mare este un mit cat se poate de fals. Desigur ca el serveste pentru justificarea lipsei de armonie dintre sexe.

Uite-asa avem o explicatie, doar ca ea e falsa! Lipsa de egalitate in materie de chef justifica infidelitatea masculina, desi ea nu e validata stiintific. 

Pulsiunea sexuala este puternica si la femei, si la barbati. Doar ca, in vreme ce pentru barbat e mai evident, pentru ca el are o erectie, la femei fenomenul e mai discret. Sa deducem de aici ca el vrea si ea nu vrea? Nu.

 

Treaba cu morala

Am spune ca al doilea motiv pentru care se spune ca barbatii vor mai mult si mai des, e istoric si cultural. Timp de secole, libidoul feminin a fost privit cu suspiciune.

Femeia, sotia, era cea care receptiona dorinta masculina, in vreme ce ea trebuia sa fie mai rezervata. Lumea a preferat sa creada ca femeile fac dragoste numai pentru a implini pulsiunea maternitatii, in care se… opreau.

Si femeile s-au convins de asa ceva. Azi, libertatea sexuala invita la placere femeile iar controlul fertilitatii le permite sa iasa din atitudinea rezervata si infricosata.

 

Vina hormonilor

Al treilea motiv ar fi hormonii. Luna de luna, corpul feminin munceste la maturizarea ovocitelor, in scop procreativ. Apoi, pentru elimnarea acestora, daca nu sunt fecundate.

Barbatul, insa, e mereu pregatit sa fertilizeze. Totusi, daca perioada de ovulatie este cea in care femeia este cea mai receptiva la sex, sa spunem ca totul depinde de ritmul hormonal ar fi fals.

 

De frica?

Al patrulea motiv pentru care spunem ca femeile au chef mai rar, e psihologic. Din copilarie, fetelor li se spune ca trebuie sa fie mai putin expansive, sa aiba grija, sa fie mai atente.

Li se inculca ideea ca sexualitatea feminina e mereu incarcata de neliniste, de posibile pericole, de sarcina nedorita etc. Baietii au rareori parte de astfel de mesaje.

Ei sunt incurajati sa exploreze, sa cucereasca. Asadar, motivele pentru care femeile se vor comporta mai rezervat sunt, deopotriva, de natura biologica si culturala. Dar nimic nu e definitiv si sexualitatea se educa si se elibereaza si la varste mai coapte.

 

Nu totul tine de reproducere

Oamenii fac sex din mult emotive, unele extrem de complexe. De fapt, sexualitatea umana este cel mai complex comportament, daca este sa-l comparam cu cel al altor specii.

Facem sex pentru ca sexul ajuta la eliberarea de stres. Chiar este recomandat pentru a ne relaxa si reda starea de bine. Totodata, facem sex pentru ca ne admiram partenerul, el sau ea e sexi si ne incanta estetic.

Un partener atragator ne starneste cheful, in mod evident. Este si motivul pentru care putem simti dorinta… si in afara unei relatii amoroase.

Unii fac sex cu mai multa lejeritate, din curiozitate si pentru cautarea unor experiente noi. Aventurile de o noapte si infidelitatile deseori cam de aici pornesc.

Daca tot am vorbit despre infidelitati, exista si sex pentru atingerea unui scop (razbunarea pe partenerul care ne-a inselat sau castigarea unui statut social ridicat – femeile tinere si frumoase, cu valoare reproductiva mare, tind sa caute barbati cu un statut social inalt).

Iubirea si intimitatea in cuplu se intretin si printr-o viata sexuala activa. Prin urmare, sexul are o componenta emotionala, intrucat astfel ne mentinem vie legatura iubirii si ne exprimam dragostea.

Sexul pentru palmares l-am putea numi si sex contorizat. Unii barbati il practica pentru reconfirmarea potentei, atractivitatii si valorii proprii. Nu stim cat de dificil le-ar fi sa se raporteze la un alt sistem de valori, dar cu siguranta acest tipar este dificil de intrerupt.

Poate parea absurd, dar sexul este o modalitate de a comunica cu celalalt. In urma certurilor, este un mod prin care partenerii se apropie si totodata aplaneaza conflictul.

Este modul prin care iti demonstrezi iubirea, chiar daca pot exista tensiuni. Indiferent de dificultati, sentimentele fata de partener nu se schimba usor.

Sexul ne propulseaza stima de sine si ne face sa ne simtim bine in propria piele. Din acest motiv, nesiguranta poate sta la baza anumitor experiente.

Totusi, ar fi recomandat sa nu cerem feedback. Nu doar ucide momentul romantic, dar ne da de gol in privinta nesigurantelor proprii. Pentru unii, simplul fapt de a fi dorit este o confirmare suficienta.

Marital, deseori, intalnim si sexul din obligatie. „Datorie conjugala… anyone? Nu suna prea romantic si multi parteneri in loc sa lucreze la componenta emotionala care ar reaprinde pasiunea, par sa se „sacrifice'.

Totusi, sexul de dragul partenerului nu garanteaza reusita relationala. Nimeni nu vrea sa simta ca i se face o favoare… In egala masura, unul dintre motive este dorinta de a ne pastra partenerul. Chiar daca nu-l mai iubim…

Rutina si obisnuinta nu sunt ele afrodisiace, dar teama de singuratate, abandon sau schimbare ne pot determina sa facem si asta doar pentru a mentine lucrurile cum sunt.

 

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Barbati si femei: mituri despre libidou
Barbati si femei: mituri despre libidou

In ciuda abundentei informatiilor despre sexualitate, ramanem victimele prejudecatilor. Desfiintam in cele ce urmeaza mitul ca barbatii au un libidou mai mare decat femeile.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste