Now Reading
Blocaje emotionale in dragoste

Blocaje emotionale in dragoste

Revista Psychologies

Iti este foarte teama sa nu fii parasita de iubit? Esti dependenta de el? Afla ce blocaje emotionale in dragoste iti afecteaza relatia de cuplu.

 

 

Bloacajele emotionale ne conditioneaza si ne conduc catre o perspectiva din care nu mai putem evalua cu claritate adevaratele valori ale vietii.

Ramanem atasati, chiar si la maturitate, de o serie de scheme sau sisteme mentale, adesea invechite, care ne inabusa potentialul emotional si comportamental intr-o asemenea masura incat nici nu mai realizam ca ele nu constituie un adevar de neschimbat, desi in forul nostru interior suntem convinsi de asta.

 

Cum se formeaza comportamentele

Realitatea noastra interioara s-a structurat candva, demult, si s-a format in urma a mii de gesturi si intamplari, fara ca noi sa stim cand exact si in ce fel anume, fara sa fi avut vreun un minim de control sau sa ne fi putut opune.

Ca adulti simtim, vedem, interpretam, ne comportam si interactionam in functie de aceasta realitate care corespunde cu momentul in care s-au format viitoarele noastre comportamente.

Cu alte cuvinte, noi absorbim intr-un mod pasiv o cantitate enorma de idei pe care mai tarziu le consideram ca fiind de la sine ale noastre fara sa banuim macar ca ele provin din surse externe ce ne-au fost inoculate treptat.

 

Ce sunt blocajele emotionale in dragoste

Dragostea si modul nostru de manifestare in orice tip de relatie isi au originea in copilarie, in experientele cele mai timpurii, iar blocajele emotionale sunt o consecinta a ceea ce am trait.

Sunt acele stari interioare care nu ne lasa sa fim linistiti, fericiti si includ sentimente neplacute precum frustrarea, plictiseala, anxietatea, tristetea si iritarea.

Intram in relatia de cuplu influentati de un model familial, o istorie personala pe care o poarta cu sine si pe care o aplica in mod inconstient. Uneori, aceste modele sunt generatoare de conflicte sau blocaje care pun in pericol relatia.

De aceea nu suntem capabili intotdeauna sa intelegem nevoile partenerului nostru de viata, care pot fi diferite de ale noastre, si nu le putem raspunde corespunzator.

De cele mai multe ori iubim asa cum vrem sa fim noi insine iubiti, chiar daca cei de langa noi nu isi doresc asta. Aceasta situatie da nastere unor alte blocaje.

Un alt motiv pentru care o relatie de cuplu se poate destrama se datoreaza faptului ca nu ne cunoastem propriile nevoi emotionale, astfel ca nu stim ce anume sa cerem de la cei de langa noi.

De asemenea, daca traim neincetat cu teama inconstienta sa ne aratam asa cum suntem, sa nu fim inselati, criticati, vom fi mereu in cautare de confirmari si siguranta. Iubirea va deveni dependenta si prin urmare relatia de cuplu va fi una toxica.

Ne vom pierde pe sine, vom avea zeci de masti, ne vom comporta intr-o maniera disimulata si rigida care va avea drept consecinte frustrarea si nefericirea, blocaje si chiar despartirea.

De multe ori, chiar si teama de asumare a unei relatii de cuplu reprezinta un mare obstacol in calea iubirii intrucat impiedica creearea de legaturi solide si durabile.

Uneori, se intampla sa ramanem blocati in relatie dintr-o nesiguranta de sine sau din teama ca vom ramane singuri si astfel ajungem sa ne autoamagim ca totul este bine, sa gasim scuze si justificari ale unor comportamente care nu ne aduc decat suferinta si alienare.

Atunci cand suntem ingroziti de faptul ca putem fi parasiti se activeaza de fapt teama de abandon care ne determina sa ne comportam in moduri pe care le acceptam cu greu. Gestionarea corecta a acestei temeri reprezinta primul pas catre o relatie de cuplu matura si sanatoasa.

De asemenea, tristetea, suspiciunea, gelozia, neincrederile, incertitudinile care insotesc gandurile legate de viitor sunt elemente care prevestesc blocaje si totodata ne scurtcircuiteaza emotional.

 

Cum gestionam blocajele emotionale

Oricat am incerca sa aruncam vina pe umerii altcuiva, suntem singurii care putem constientiza – noi insine sau cu ajutor specializat – propriile nesigurante si lipsuri, astfel incat sa putem rupe aceste cercuri vicioase si sa avem relatii de cuplu mature si sanatoase.

Adesea, nu suntem constienti de faptul ca orice stare de spirit, orice blocaj reprezinta o limita ce poate fi  eliminata cu ajutorul puterii extraordinare pe care o avem in noi de a ne elibera de tot balastul care ne tine legati de credinta si convingerea ca acele blocaje reprezinta singura realitate posibila.

Cu un strop de incredere in noi si cu mintea mereu deschisa putem pune in discutie tot ceea ce consideram a fi limitele noastre fixe, imuabile, reale si putemm ajunge astfel la intelegerea faptului ca totul depinde de felul in care ne gestionam propriile vieti si relatii.

Ideea ca oamenii din jurul nostru sau anumite situatii sunt principalii responsabili pentru vietile noastre este foarte distructiva.

Secretul consta in a intelege ca exista o realitate obiectiva: este propriul nostru mod de a percepe lumea – gandurile noastre, cuvintele noastre, actiunile noastre – sunt cele care creeaza literalmente realitatea noastra si felul in care ne pozitionam fata de ceilalti.

 

De Mirela Antonache Gheorghita, psiholog si psihoterapeut, tel. 0744 566 808, e-mail: [email protected]

 

 

Citeste si:

Blocaje care ne impiedica sa actionam

Evita dependenta de partenerul de cuplu

 

Foto: 123rf.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top