De ce „nebunia” iubitului ne atrage ca un magnet

Studiile ne demonstrează că, într-o anumită doză (care poate varia), nebunia este chiar atrăgătoare pentru sexul opus. Ironic, un partener „echilibrat' nu este chiar ceea ce ne interesează…

 

Un om care este un bun executant, un om la locul lui, stimat de colegi, nu poate fi în același timp un creativ.

Creativii nu sunt niște oameni rezonabili, la locul lor, ei sunt oamenii extremelor contradictorii și par să posede o minte foarte dezordonată, în care se amestecă emoții, idei și trăsături de personalitate opuse.

Mergând mai departe pe această linie, credeți că dacă sunteți o persoană amabilă, echilibrată, veți avea mai mult succes la sexul opus? Cercetările arată ceva contrar și anume că ar fi mai potrivit să aveți o personalitate extremă.

Astfel, un studiu realizat pe 1.000 de femei și bărbați de către cercetătorii de la Spitalul Clinic din Barcelona și publicat în revista Evolution & Human Behavior a descoperit că oamenii cu personalități considerate ca fiind patologice, precum cei nevrotici sau impulsivi, au mai multe relații și mai mulți copii decât media populației.

Citește și:

Suferința din dragoste nu se vindecă

Vrei o nouă relație de cuplu? 7 întrebări la care e obligatoriu să răspunzi

Această descoperire sugerează că asemenea feluri de a fi nu sunt eliminate de selecția naturală, ci ele chiar ar oferi un avantaj.

Deși psihologii consideră că nu există un tip de personalitate ideal, se pare că acest mesaj este doar unul politically correct, întrucât datele arată că atât bărbații, cât și femeile care sunt mai nesăbuiți și mai impetuoși, atrag mai mulți parteneri pe termen scurt decât oamenii cu personalități echilibrate.

Iar bărbații obsesiv-compulsivi sunt mai capabili să își găsească relații pe termen lung, realizare asociată și cu un venit mai mare al cuplului respectiv – oamenii cu acest tip de personalitate având venituri aproape duble.

De asemenea, femeile nevrotice (caracterizate prin instabilitate, anxietate și nesiguranță) e mai probabil să aibă relații de durată, cele mai nevrotice având cu 34% mai mulți parteneri pe termen lung și cu 73% mai mulți copii.

De ce s-ar căsători cineva și ar avea copii cu o persoană mai dezechilibrată? Studiul a relevat că femeile nevrotice sunt văzute de bărbați ca fiind mai feminine.

De altfel, se știe că femeile sunt, în general, mai nevrotice decât bărbații, de aceea această trăsătură tinde să fie asociată în mai mare măsură cu feminitatea, în ochii acestora.

În plus, aceste femei sunt mai motivate să caute o relație stabilă pentru a avea un suport emoțional și financiar.

Apoi, deși există zicala „extremele se atrag, ea nu este validată de studii ce arată că mai degrabă oamenii caută parteneri similari cu ei.

De aceea, e mai probabil ca bărbații cărora le plac femeile nevrotice să fie ei înșiși nevrotici, iar acest adevăr se aplică pentru toate tipurile de personalitate.

În ce-i privește pe cei obsesiv-compulsivi, explicația pentru atracția față de ei este simplă: din punct de vedere evolutiv, banii înseamnă supraviețuire, siguranță și resurse pentru copii.

Iar acești oameni sunt mai serioși, mai prudenți și mai de încredere. În fine, un număr mare de oameni sunt atrași de personalitățile impulsive și căutătoare de senzații pentru că sunt văzute ca fiind mai captivante.

Deși sunt egoiști, imprudenți și rebeli, aceștia sunt în egală măsură și curajoși, independenți, siguri pe ei și trăiesc într-un stil frenetic și spectaculos.

Iar atracția pe care o generează acest fel de a fi s-ar putea explica evoluționist, prin faptul că ar fi un indicator cum că acei oameni au înzestrarea genetică de a trăi periculos fără a păți nimic. În plus, stilul lor de viață „itinerant îi pune în contact cu mai mulți oameni, potențiali parteneri.

În concluzie, se pare că trăsăturile de personalitate extreme nu sunt dezavantajoase pentru adaptarea la mediul social, ci, pe măsură ce devin extreme, devin chiar și mai avantajoase în atragerea partenerilor și producerea copiilor.

Deci, atenție mare! A fi diferit nu înseamnă a fi imperfect, așa că nu vă grăbiți în a eticheta drept indezirabilă o trăsătură mai ciudată.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
De ce
De ce „nebunia” iubitului ne atrage ca un magnet

Studiile ne demonstrează că, într-o anumită doză (care poate varia), nebunia este chiar atrăgătoare pentru sexul opus. Ironic, un partener „echilibrat” nu este chiar ceea ce ne interesează…

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste