Cand nu ne place persoana cu care copilul nostru adolescent are o relatie

Cei mai multi parinti nu sunt  pregatiti mental sau comportamental pentru noua relatie a copilului lor. Asteptarile lor personale s-ar putea sa nu fie confirmate si, ca urmare, sa se simta dezamagiti,  inselati, manipulati.

 

Vestea buna este ca toate etapele prin care trece adolescentul sunt absolut normale, perioada adolescentei  fiind insotita de numeroase perturbari, in special in planul relatiilor cu cei apropiati.

Vestea mai putin buna pentru parinte este ca pentru a-ti intelege puiul ce incearca sa zboare din cuib e nevoie de multa rabdare, intelegere, acceptare, stapanire de sine si incredere in propriul copil.

O prima intrebare pe care ar trebui sa ne-o adresam este: Ce vreau de la copilul meu? Sa faca ceea ce zic eu pentru ca eu stiu mai bine sau ii respect punctul de vedere, alegerea sa?'

In al doilea rand, ar fi indicat sa ne uitam cu sinceritate inspre noi ca parinti si sa incercam sa intelegem care ar fi motivele reale pentru care aceasta persoana nu ne este pe plac.

Pot fi motive subiective: mie personal nu imi place cum se  imbraca', nu imi place cum vorbeste', nu imi place familia din care provine' si multe ale nu-uri' mai mult sau mai putin personale.

Sau motive obiective: anturajul in care esti acum este periculos pentru tine' , unii dintre ei consuma droguri, vorbesc obscen, sunt agresivi, nu e o lume potrivita.

Expresiile de genul: nu este cea mai buna alegere pentru tine',  meriti ceva mai bun' nu fac decat sa atace increderea in sine a adolescentului, si asa subrezita din cauza perioadei prin care trece.

Il lasa sa inteleaga ca nu e capabil sa isi faca propriile alegeri, sa decida pentru el insusi. Atunci relatia parinte-copil poate fi afectata serios, intrucat adolescentul nu mai incearca sa comunice cu parintele, in special  din teama de a nu fi judecat .

Daca vrei sa afli mai multe amanunte despre iubitul/iubita copilului tau,  fa-o intr-o maniera cat mai discreta, non-intruziva,  astfel incat adolescentul sa nu se simta controlat si supus presiunii tirului de intrebari. El are nevoie de incredere din partea parintilor, de sentimentul ca este iubit orice s-ar intampla, ca este acceptat.

Comunicarea dintre parinte si copil este esentiala, nu doar in aceasta perioada. Daca fiecare dintre parti isi argumenteaza cu sinceritate propriile alegeri si decizii, se va ajunge la un compromis agreat, nu la conflict.

 

Autor: Gabriela Manolescu

psiholog clinician

0722 227778

www.emotioncenter.ro

 

 

Foto: Shutterstock

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cand nu ne place persoana cu care copilul nostru adolescent are o relatie
Cand nu ne place persoana cu care copilul nostru adolescent are o relatie

Cei mai multi parinti nu sunt pregatiti mental sau comportamental pentru noua relatie a copilului lor. Asteptarile lor personale s-ar putea sa nu fie confirmate si, ca urmare, sa se simta dezamagiti, inselati, manipulati.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste