Now Reading
Cand partenerul te critica in mod constant

Cand partenerul te critica in mod constant

Revista Psychologies

Un partener critic este dificil de suportat. Dar nu imposibil. O calitate esentiala celui nevoit sa suporte se numeste asertivitate. Desi pentru acest cuvant se incearca multe definitii in abordari diferite, daca se permite o sintetizare a acestora, atunci asertivitatea reprezinta capacitatea de a surmonta o situatie prin antrenarea stimei de sine si a increderii in noi insine. Desi pentru stima de sine si incredere s-a scris multa literatura de specialitate, practic ar fi conditia sine qua non pentru manifestarea asertivitatii.

 

Cum se manifesta asertivitatea?

Increderea si stima de sine ne permit un comportament deschis fata de o situatie de critica, permitandu-ne sa ascultam partenerul, sa il intelegem, punandu-ne intr-o postura de la egal la egal, nepermitandu-i sa ne intimideze. Avand mintea limpede putem cauta solutia de mijloc. Prin asertivitate se evita conflictul, emotiile sau supararea.

Pentru o buna convietuire cu un partener iubitor de critica se cere un anumit tip de personalitate. In fiecare dintre noi exista o parte conflictuala, care respinge critica. Apoi avem o alta parte non-asertiva, care ne face indiferenti, ne indeamna la a face orice pentru a evita conflictul.

Intregul ne este completat de partea asertiva, care se manifesta prin depasirea situatiilor dificile infruntandu-le direct printr-o cale de mijloc, fata de celelalte doua parti. Proportia acestor parti ne ajuta sau nu sa avem o viata buna cu partenerul nostru critic.

Vestea buna este ca asertivitatea, ca orice alta abilitate poate fi cultivata si transformata in capabilitate. Dragostea vine de multe ori in ajutor si o dezvolta pe cale naturala, usurand procesul. Acolo unde dragostea nu a subminat intelepciunea, se pot constata schimbari ale partenerului prin atenuarea instinctului critic. Dincolo de imbunatatirea vietii de cuplu, asertivitatea este acea calitate esentiala vietuirii in zilele noastre.

 

Autor:

Adriana Ungureanu – NLP Master Practitioner La “Vreau NLP!Romania”

www.adrianaungureanu.ro

Sursa: Eric Garner 2012/ Assertiveness Re-claim your assertive birthright/ bookboon.com

 

Foto: Shutterstock

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top