Stilul de atasament evitant si capcanele sale
Stilul de atasament evitant se formeaza din copilarie si ajunge sa ne afecteze toate relatiile, fiind o piedica in calea intimitatii. Iata cum il putem intelege si corecta.
Atasamentul la copii
Atasamentul se refera la legatura emotionala pe care o dezvoltam in primii ani de viata, in primul rand cu parintii. Aceasta devine modelul de relationare dupa care ne ghidam in relatiile noastre ulterioare.
Atasamentul implica dorinta de contact regulat cu acea persoana si ceea ce simtim cand suntem separati de ea. Odata format, acest tipar de atasament te va insoti in viata si va influenta modul in care vei forma relatii sau in care, la randul tau, iti vei creste copilul. Tiparul de atasament este de cateva tipuri: sigur, evitant, anxios si dezorganizat.
Stilul de atasament sigur se formeaza atunci cand mama sau ingrijitorul copilului a fost disponibila pentru a-i indeplini nevoile.
Fetita cu atasament sigur va reactiona pozitiv in contact cu alte persoane, va fi pozitiva cu ea insasi, va cauta sprijin cand va avea nevoie, si va avea incredere in persoanele din viata ei.
Un alt tipar de atasament este cel anxios si este reprezentat de imposibilitatea copilului de a se baza pe sprijinul parintelui, pentru ca acesta nu a fost disponibil in repetate randuri.
Atasamentul dezorganizat se poate observa la copiii ai caror parinti au fost sau sunt in continuare abuzivi, periculosi, respingatori, si care pot avea probleme mintale. Copiii cu atasament dezorganizat preiau de multe ori rolul de ingrijitor pentru parintii lor.
Atasamentul evitant este prezent la copiii care au fost expusi in repetate randuri la aversiune din partea mamei sau a ingrijitorului primar fata de contactul fizic si exprimare emotionala.
Figura principala de atasament a acestor fetite a respins in mod activ cererile lor de afectiune, neincurajand contactul fizic sau emotional, in schimb incurajand independenta, singuratatea.
Fetita cu atasament evitant va fi nesigura, inhibata emotional, va pune independenta pe primul loc fiind foarte autonoma, nu se va implica foarte mult emotional in relatii, va avea stima de sine scazuta.
Profilul femeii cu atasament evitant
Cand ne indragostim, tiparul de atasament format in copilarie influenteaza cum vom fi in cuplu. De obicei, in cuplu, aceste femei inconstient vor evita apropierea, deoarece in copilaria lor nu au avut experienta apropierii afective sau fizice.
Femeile cu atasament evitant nu cauta contactul fizic. Nu doresc prea mult sa fie atinse sau tinute in brate, si nu au dorinta de a oferi atingere sau imbratisari celorlalti.
Ele pot spune ca nu se simt pregatite sa se implice mai mult in relatie, chiar daca aceasta dureaza de mult timp. Mai mult, se retrag cand vad ca relatia este prea buna, pentru ca nu pot tolera apropierea prea mare in cuplu.
Deoarece nu vorbesc prea mult despre ceea ce simt, nu spun ”te iubesc” si cred ca doar a avea acest sentiment este de ajuns. In relatiile lor romantice sunt atosuficiente si iau de multe ori decizii singure, ingnorand nevoile partenerului de cuplu.
Nu le place sa depinda de partener, si nici partenerul sa depinda de ele. Adeseori, desi inconstient, isi cauta barbati care nu sunt accesibili sau disponibili fizic sau afectiv, la fel cum nu erau disponibili nici parintii (sau unul din parinti).
De exemplu, ele pot intra cu usurinta in relatii cu barbati deja casatoriti pe care, datorita acestui fapt, ii considera irezistibil de atractivi.
Indisponibilitatea acestor barbati este un lucru familiar pe care l-au experimentat in copilarie si este ceea ce le atrage foarte mult.
Ele vor incerca sa recreeze, prin relatia de cuplu, climatul afectiv cu care sunt obisnuite. Desi independente, aceste femei nu au suficienta stima de sine pentru a ramane un timp indelungat fara partener.
Paradoxul este ca desi ele isi doresc relatii intime, atunci cand le au, fug de ele cand ajung la un anumit nivel de intimitate. Aceasta este o adevarata provocare pentru femeile cu atasament evitant, fiind un comportament repetitiv, un ciclu din care le este dificil sa iasa.
Nevoia de apropiere fizica
Pentru a reusi sa ai relatii satisfacatoare in doi, este foarte important sa stii care este tiparul tau de atasament, deoarece acesta iti influenteaza felul in care te vei comporta in relatii.
Atasamentul evitant vine cu cateva capcane care pot altera calitatea relatiei si, daca nu reusesti sa le depasesti, poti pune in pericol relatia cu persoana draga.
Una din capcanele tiparului evitant de atasament este evitarea apropierii fizice, pe care nici nu o accepti, nici nu o oferi. In cuplu, partenerul care doreste mangaiere poate fi considerat slab sau cu cerinte deosebite care nu pot fi satisfacute usor.
Daca sunt satisfacute, acest lucru se intampla pentru o perioada scurta de timp, atat cat rezisti tu sa oferi acea apropiere fizica. Problema este ca tu te simti bine fara prea multa atentie, iar celalalt ar putea considera ca nu il iubesti, sau il iubesti mai putin.
Ceea ce poti face sa iesi din aceasta capcana este sa te obisnuiesti cu afectiunea, prin a-ti lasa partenerul sa te mangaie sau sa te atinga atunci cand doreste.
Apoi, treptat, apropie-te din cand in cand fizic de el si ofera-i atentia de care are nevoie pentru a se simti iubit. Este extrem de benefic pentru amandoi si pentru relatia voastra. Si este o ocazie sa darami o bariera si sa simti beneficiile apropierii fizice si afective de cineva.
Pretul independentei
O alta capcana este ca nu suporti sa ti se controleze libertatea in niciun fel. Autonomia ta este de o importanta colosala pentru tine si, de multe ori, actionezi pe cont propriu in relatie.
Independenta poate duce la excluderea partenerului si anularea nevoilor lui. Asta ar fi o relatie de genul „singura in doi” dar care nu te deranjeaza, intrucat asa te simti tu confortabil intr-o relatie.
Aceasta capcana il poate face pe celalat sa creada ca nu tii cont de dorintele sau nevoile lui. Tine minte ca o relatie este una in doi, in care amandoi decideti si construiti un viitor. Incearca nu doar sa afli care sunt nevoile partenerului tau, dar si sa tii cont de ele.
Comunicarea sentimentelor
O alta capcana este ca nu comunici ceea ce simti. poate pentru ca in familia ta nu se vorbea despre lucruri de genul acesta. Una din calitatile unui barbat este sa o protejeze pe partenera sa, sa ii fie alaturi si sa o sustina.
Pentru ca nu ii oferi posibilitatea sa iti fie alaturi atunci cand ai o perioada dificila, el poate crede ca nu ai nevoie de el.
Se poate gandi ca ai secrete sau ca nu esti suficient de deschisa fata de el, desi relatia voastra ar fi ajuns, teoretic, la acel nivel.
Astfel, te privezi atat pe tine de adevarata intimitate si apropiere in relatie, cat si pe el. Pentru a iesi din aceasta capcana, este important sa comunici cu partenerul tau despre problemele si emotiile tale.
Chiar daca iti este greu, a vorbi despre ceea ce simti nu te face o persoana mai slaba, ci din contra. Sa iti descoperi si accepti vulnerabilitatea este o dovada de putere.
Iti trebuie mult curaj sa te arati vulnerabila in fata partenerului tau, dar cu el esti in siguranta. Facand acest lucru, lasi relatia sa creasca si, mai ales, ii acorzi sansa partenerului tau sa iti fie alaturi.
Atasamentul evitant al partenerului
Daca esti intr-o relatie cu un partener cu atasament evitant, ceea ce poti face este sa fii acolo pentru el si sa il sustii cu rabdare.
Daca alegi sa ramai in relatie cu el, aminteste-ti ca experienta lui de viata l-a invatat ca este mai in siguranta sa fie distant decat afectuos. Arata-i ca il intelegi si ca se poate baza pe tine.
Este important sa ii arati intelegere, si in acelasi timp sa nu uiti de propriile nevoi. Comunica deschis atunci cand simti ca nu primesti ceea ce ai nevoie.
Oferindu-i posibilitatea sa aiba si o altfel de experienta, una pozitiva prin care poate vedea ca esti de incredere, cu timpul, se va deschide treptat, iar relatia voastra va deveni mai satisfacatoare pentru amandoi.
De Valentina Dragomir, psihoterapeut integrativ, Bucuresti
www.psihosensus.eu/ro
Facebook: psihosensus
Tel.: 0773.394.730
Foto: shutterstock.com