Care este scopul real al căsătoriei
Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…
Dacă nu vă gândiți la un scop, un obiectiv sau un anumit rezultat, sau dacă nu știți care sunt nevoile voastre, sau ale partenerului vostru și cum să le îndepliniți cât mai bine, cum puteți ști dacă relația voastră este sau nu una de succes?
Pe site-urile de socializare apar diverse citate legate de relație, cuplu, căsătorie. Acestea pot distruge relațiile, deoarece oferă „sfaturi“ ineficiente, pe care, însă, oamenii le vor lua drept sfaturi serioase.
Un exemplu ar fi: „Meriți să fii cu cineva care te face fericit. Cineva care nu-ți complică viața. Cineva care nu te va răni“.
Este fericirea continuă scopul căsătoriei?
Apare întrebarea: de când a ajuns să fie starea constantă de fericire cea mai mare realizare într-o relație? Când a încetat fantezia „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți“ să mai fie sfârșitul unei cărți de povești pentru copii și când s-a transformat în realitate, devenind un adevărat scop în viață?
Nu este nevoie să excludem fericirea, care este minunată și necesară în toate aspectele vieții și mai ales într-o relație. Însă aceasta este o emoție fluidă, subiectivă, diferită pentru fiecare dintre noi. Fericirea nu este o temelie puternică și stabilă, pe care să se construiască o iubire durabilă și angajată.
Citește și:
Nu ai chef de sex? Ce întrebări trebuie să-ți pui…
Abuzul emoțional în cuplu. Cum îi recunoaștem semnele și cum să luăm atitudine
Există un alt adevăr rece și dur: „Scopul căsătoriei nu este fericirea. Scopul căsătoriei este dezvoltarea, creșterea personală“.
Cheia pentru a deveni un cuplu de succes este de a trece la acțiune și de a vă extinde zona de confort. Căsătoria este un fel de mecanism al dezvoltării umane.
Ea poate promova autodescoperirea, stima de sine și creșterea personală. Acesta este un lucru care se poate realiza, un obiectiv tangibil.
Cum să vă mențineți căsnicia puternică
Căsătoria este o provocare, deoarece vă descoperă limitările și slăbiciunile, defectele și vulnerabilitățile. Aceasta vă provoacă să faceți față bolilor, tragediilor, stresului financiar, schimbărilor de credință sau convingerilor, pierderii locului de muncă, creșterii în greutate, creșterii copiilor, pierderii părinților. Și trebuie să faceți toate acestea în timp ce susțineți și satisfaceți nevoile unei alte ființe umane emoționale!
Nu puteți să vă ocupați de toate aceste lucruri și să le depășiți fiind încă îndrăgostiți unul de celălalt și rămânând exact aceiași oameni care ați fost la început.
Nu puteți trece prin toate acestea împreună rămânând într-o fericire perpetuă. Este nevoie să creșteți în mod constant și să vă dezvoltați în versiunea voastră, capabilă să se confrunte și să depășească provocările unice pe care viața vi le rezervă la un moment dat.
Această dinamică nu reprezintă perfecțiunea, dar este, de fapt, ceea ce vă doriți. Astăzi, cuplurile se așteaptă să fie tratate cu bunătate, dragoste, afecțiune și respect.
Nu tolerează abuzul emoțional sau fizic. Se așteaptă ca partenerul să le fie loial. Acest lucru nu înseamnă că se așteaptă ca în relația lor să nu existe conflicte. Conflictul este sănătos, deoarece duce la o mai bună înțelegere.
Vă veți confrunta cu adevăruri neplăcute de-a lungul căsniciei. Ar putea fi vorba de sex, de bani sau de timpul petrecut împreună, de modul în care vă creșteți copiii sau de toate acestea.
Lucrurile nu se vor rezolva întotdeauna așa cum doriți și s-ar putea să fie nevoie să vă schimbați planurile, astfel încât relația să funcționeze.
Dar despre toate acestea este dragostea! Este vorba de sprijinul acordat partenerului. Partenerii adevărați se dedică persoanei pe care o iubesc și relației, chiar dacă actele de dăruire ar putea fi, temporar, dureroase, din cauza creșterii pozitive pe care o cauzează. Acest lucru duce la perioadele de fericire, de încredere, conexiune, pasiune și angajament.
De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite. http://www.idtherapy.ro,[email protected], +40751 202 272
Foto: Shutterstock