Căsătoria nu trebuie să vă altereze relația de cuplu

Deseori ne temem că relația de cuplu se va schimba odată cu căsătoria. Uneori, temerile se adeveresc. Dar putem să prevenim această situație. Iată ce avem de făcut.

Citește și:

Înainte de a vă căsători este esențial să vorbiți despre bani, altfel puteți ajunge la divorț

5 sfaturi pentru un bărbat care vrea să-și consolideze căsnicia

Deşi căsătoria nu are legătură cu iubirea dintre parteneri, în societatea românească, ea este încă văzută ca un pas necesar într-o relaţie şi în viaţa unui om. Sunt puţine cupluri care decid să nu se căsătorească sau cupluri care au trecut deja printr-un divorţ și nu vor să repete experiența.

De ce ne căsătorim? Fiecare are cu siguranţă pe lângă dragostea pentru partener şi alte motive subconştiente, pe care nu le realizează atunci când decide să facă acest pas.

Cel mai puternic motiv poate fi cel legat de normele societăţii, altele legate de siguranţa materială, confortul psihic, sentimentul de împlinire a cuplului sau naşterea copiilor în cadrul căsătoriei. Aproape sună mai bine să ai statut de divorţat decât de necăsătorit.

Dacă ai fost divorţat, înseamnă că măcar o dată ai fost căsătorit, dar dacă nu, e clar că „e ceva în neregulă'. Aşa că unele persoane ajung inconştient la căsătorie ca să o bifeze pe lista lucrurilor „făcute'.

Din nefericire, toate acestea pot altera sentimentele reale care au legat initial partenerii. După căsătorie totul se poate transforma, în funcţie de percepţia fiecăruia. Pot apărea constrângeri, limitări, renunţări la propriile pasiuni şi plăceri.

Deşi aparent niciunul dintre cei doi parteneri nu îi îngrădeşte celuilalt libertatea, se poate ajunge  la acest lucru în funcţie de cum vede fiecare căsătoria.

Există persoane care singure îşi creează tot felul de limitări şi constrângeri, i le impun şi partenerului şi atunci apar tot felul de nemulţumiri şi relaţia începe să nu mai funcţioneze.

 

Când „eu' devine „noi'

Atunci când eşti căsătorit ai tendinţa de a pune cuplul pe primul plan, apoi copiii, când apar.

Pentru unii căsătoria înseamnă cumva sfârşitul perioadei în care individul contează, în care se renunţă la pasiuni, la prieteni, la placerile individuale.

Totul devine un amestec, numit „familie'. Totul se face acum pentru familie. Totul e la comun: ieşiri, pasiuni, plimbări, petreceri.

Nu sunt mulţi cei care fac cu adevărat ceea ce îşi doresc și când sunt căsătoriţi sau cei care îşi mai urmează visurile.

Pentru alţii, căsătoria ajunge să fie un „sacrificiu'. Deşi neîmpliniţi, decid să rămână în relaţii care nu mai funcţioneză, în care apar nemulţumiri, conflicte, certuri.

Totul începe să fie privit ca „normal' într-o căsnicie. Dacă mai au şi copii, atunci căsătoria devine o constrângere şi mai apăsătoare.

Unele femei încep să creadă că menirea lor este să fie soţii, mame, iar altele renunță să mai fie femei de carieră. Au soţi, copii şi confort material.

Iar unii bărbaţi își spun că „aşa sunt toate femeile'. Treptat, ajung să ignore nevoile femeii de lângă ei, bazându-se pe faptul că le sunt soţii… și așa vor rămâne.

 

Revenind la importanța comunicării în cuplu…

Aceste tipare de gândire nu sunt ale noastre. Ne sunt întipărite în minte încă de când suntem copii şi le întărim până ajungem adulţi din tot ceea primim din mediul în care trăim.

Deşi unii sunt conştienţi de neîmplinirea lor, aleg să rămână în zona de confort şi trăiesc resemnaţi cu gândul că asta e tot ceea ce înseamnă căsătoria.

Unii aleg să rămână în căsnicii nefericite de teama de singurătate, alţii pentru a se simţi parte a societăţii sau pentru confortul material, alţii pentru copii.

Aleg deseori să rămână căsătoriţi pentru acele motive inconştiente care i-au făcut să ia decizia încă de la început.

Dacă partenerii ar conştientiza că există aceste tipare în mintea noastră despre ceea ce înseamnă căsătorie, că ele nu se potrivesc tuturor şi pot fi diferite de nevoile noastre reale, dacă ar alege să-şi creeze singuri tiparul lor de căsătorie vorbind deschis despre ceea ce înseamnă pentru fiecare, cu siguranţă căsătoria ca instituţie nu le-ar altera relaţia.

Dacă aceste lucruri nu sunt comunicate de la început, fiecare va avea tendinţa de a îi impune celuilalt, inconştient, percepţia lui despre căsătorie.

Dacă aceste percepţii sunt diferite, atunci sunt șanse ca partenerii să ajungă să simtă presiune din cauza aceasta şi, cu timpul, relaţia să fie alterată.

 

De Ştefania Ardelean

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Căsătoria nu trebuie să vă altereze relația de cuplu
Căsătoria nu trebuie să vă altereze relația de cuplu

Deseori ne temem că relația de cuplu se va schimba odată cu căsătoria. Uneori, temerile se adeveresc. Dar putem să prevenim această situație. Iată ce avem de făcut.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste